Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(6), 189-198 | DOI: 10.11118/actaun201058060189

Ekonomická efektivnost pěstování luskovino-obilních směsek v podmínkách ekologického zemědělství

Jaroslav Jánský, Jiří Pospíšil
Ústav regionální a podnikové ekonomiky, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

V příspěvku je provedeno ekonomické hodnocení pěstování luskovino-obilních směsek v ekologických podmínkách hospodaření. Výsledky analýzy navazují na sledování dat ve vybraných ekologických podnicích pěstujících LOS. V příspěvku je také provedena komparace ekonomické efektivnosti pěstovaných LOS v ekologických a konvenčních systémech hospodaření. Metodické řešení příspěvku vychází ze sledování nákladovosti a výnosnosti výroby LOS v pěti vybraných ekologických podnicích za časové období let 2007 a 2008.
Při hodnocení nákladů u jednotlivých variant pěstování LOS je nutno zdůraznit, že základním faktorem ovlivňujícím přímé náklady, je již samotný výběr vhodné strojní soupravy, a to především s ohledem na velikost podniku a na velikost honů. Produkce LOS v podmínkách ekofarem je také významně ovlivněna agrotechnikou. Zjištěný konečný hektarový výnos pěstování LOS na zeleno i na zrno je také ve srovnání s konvenčním způsobem pěstování o 14-38 % nižší. Celkové přímé náklady na jeden hektar sklizňové plochy se při pěstování LOS na zeleno u sledovaných ekologických farem pohybovaly ve výši od 9 249 do 11 620 Kč.ha-1 a u LOS pěstovaných na zrno od 8 848 do 9 970 Kč. ha-1. Přímé náklady ekofarem na jednu tunu produkce při pěstování LOS na zeleno i na zrno jsou hlavně tvořeny náklady na materiál, a to u LOS pěstovaných na zeleno ve výši 63-76 % a u LOS pěstovaných na zrno ve výši 61-68 %. To znamená, že nezanedbatelný vliv na přímé náklady má také vyšší cena vstupů.

ekonomická efektivnost LOS, náklady LOS, výnosy LOS

Economic efficiency of legume-cereal intercrops in conditions of organic farming

The paper presents economic analysis of growing of legume-cereal intercropping in conditions of organic farming. Results of the analysis are based on data monitoring in chosen organic farms that grow LCI. In the paper there is also compared economic efficiency of LCI grown in organic and conventional farming system. Methodological solution results from costingness and earnings monitoring of LCI production in five chosen organic farms in the period 2007-2008.
When evaluating costs existing in individual variants of LCI growing it is necessary to say that the selection of individual machines and machine aggregations represents the most important factor of influencing direct costs, namely with regard to the size of organic farms and to the area of individual field blocks. Under conditions of organic farms, the LCI production is also significantly influenced also by agrotechnical (tillage) operations. As compared with conventional farms, the final yield of both green fodder and grain is lower by 14-38%. Total direct costs per hectare of harvested LCI acreage ranged in case of fodder production from 9.249 CZK to 11.620 CZK per hectare. In case of grain production, the corresponding costs ranged from 8.848 to 9.970 CZK per hectare. In case of LCI, the direct costs of organic farms per unit of production of both fodder and grain consist mainly of material costs, which represent 63-76% and 61-68% of total expenses associated with production of fodder and grain, respectively. These direct costs are influenced also by higher prices of inputs.

Keywords: economic efficiency of LCI-growing, LCI costs, LCI revenues

Received: August 23, 2010; Published: July 17, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Jánský, J., & Pospíšil, J. (2010). Economic efficiency of legume-cereal intercrops in conditions of organic farming. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis58(6), 189-198. doi: 10.11118/actaun201058060189
Download citation

References

  1. HOUBA, M., HOCHMAN, M., HOSNEDL, V. a kol., 2009: Luskoviny pěstování a užití. České Budějovice: Kurent, p. 133, ISBN 978-80-87111-19-2.
  2. JÁNSKÝ, J., ŽIVĚLOVÁ, I., KŘEN, J. VALTÝNIOVÁ, S., 2007: Konkurenceschopnost ekologicky pěstovaných obilnin (Competitiveness of organically gown cekals). Brno: Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis, sv. LV, No. 3, p. 33-45. ISSN 1211-8516. DOI: 10.11118/actaun200755030033 Go to original source...
  3. KAVKA, M. a kol., 2006: Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu: technologické, technické a ekonomické normativní ukazatele (Normative for agricultural and food production: technological, technical and economic normative indicators). Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, p. 352. ISBN 80-7271-163-6.
  4. POLÁČKOVÁ, J. a kol., 2010: Metodika kalkulací nákladů a výnosů v zemědělství (Methodology of costs and revenues calculation in agriculture). Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací, ISBN 978-80-86671-75-8.
  5. POSPÍŠIL, J., JÁNSKÝ, J., 2010: Ekonomika technologií pěstování LOS v podmínkách ekologického zemědělství (Technology economy of LCI growing in condition of organic farming), Zborník vedeckých prác Technofórum 2010, Nitra, p. 193-199, ISBN 978-80-552-0380-5.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.