Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(4), 73-78 | DOI: 10.11118/actaun201058040073
Stanovení mikroskopických hub z ořechů, listí, kůry a pylu kaštanovníka jedlého (Castanea sativa Mill.)
- 1 Katedra mikrobiologie, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, 949 71 Nitra, Slovenská republika
- 2 Ústav výživy, Centrum výskumu živočíšnej výroby Nitra, Hlohovecká 2, 951 41 Lužianky, Slovenská republika
- 3 Katedra zeleninárstva, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, 949 71 Nitra, Slovenská republika
- 4 Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav biochemie a analýzy potravin, nám. T. G. Masaryka 275, 762 72 Zlín, Česká republika
Ve čtyřech slovenských regionech byly studovány vztahy medzi rostlinou a mikroorganismy s ohledem na stanovení mykoflory u Castanea sativa Mill. (ořechy, kůra, listí a pyl) a jejich vliv na hostitelský organismus. V experimentech bylo izolováno 7 rodů a 10 druhů mikroskopických hub z ořechů, kůry a listí. Bylo zjištěno, že izoláty z pylu Castanea sativa Mill. byly zastoupeny osmi rody a jedenácti druhy mikroskopických hub. U izolátů ořechů se nejčastěji vyskytovaly druhy Alternaria alternata (36,4%), Cladosporium cladosporioides (43,7%), Fusarium oxysporium (23,8 %) a Rhizopus stolonifer (22,2%). U izolátů listů se nejčastěji vyskytovaly druhy Alternaria alternata (49,7%) a Cladosporium cladosporioides (34,7%) a kůry se nejčastěji vyskytovaly druhy Alternaria alternata (35,1%) a Cladosporium cladosporioides (35,9%). Druhy Alternaria alternata (54,8%) a Cladosporium cladosporioides (50,9%) byly nejčastěji vyskytující se mikroskopické houby pylu. Na základě dalších taxonomických určení z rodů Aspergillus byly izolovány a identifikovány zástupci druhů A. flavus, A. fumigatus, A. ochraceus, A. terreus a A. versicolor. Z rodu Fusarium byl izolován druh F. oxysporum a z rodu Penicillium byly izolovány druhy P. crustosum a P. glabrum. Zdůrazňujeme, že izolované rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium, jsou považovány za nejvýznamnější producenty mykotoxínů. Typičtí producenti mykotoxínů z rodů Penicillium, Alternaria, Fusarium a Aspergillus byli detekováni na čerstvých ořechách, listech, kůře a pylu při laboratorní teplotě. U všech testovaných částí Castanea sativa Mill. bylo zaznamenáno vysoké procento plísňové kontaminace. Rody Alternaria, Cladosporium, Penicillium a Fusarium byly převládající ve všech izolátech rostliny. Některé z rodů (např. Cladosporium, Alternaria a Penicillium) jsou potenciálními alergeny, za předpokladu vysoké produkce konidií. Pokročilé kažení ořechů by mohlo mít nepříznivý účinek na zdraví personálu, který nakládá s těmito komoditami. Zvláštní opatření by měla být přijata během sklizně, čištění, třídění, balení, přepravě, skladování a uvádění zboží na trh. Chlazení je důležité pro udržení kvality a prodloužení trvanlivosti, i když některé druhy mohou růst při nízkých teplotách. Plody, které jsou citlivé na nízké teploty, by měly být uváděny na trh rychle, aby se zabránilo houbové kontaminaci a potenciální tvorbě mykotoxinů a tím souvisejícímu vzniku zdravotního rizika.
Castanea sativa Mill., ořechy, kůra, pyl, mikroskopické houby
The determination of microscopic fungi from Chestnut (Castanea sativa Mill.) fruits, leaves, crust and pollen
The plant-microbial interactive relations with respect to determination of the mycoflora of the Castanea sativa Mill. nuts, crust, leaves and pollen and their effect on the host organism in four Slovak regions were studied. In the experiments were isolated 7 genera and 10 species of microscopic fungi from the nut, crust and leaves. It was found, that isolates from the Castanea sativa Mill. pollen were represented by 8 genera and 11 species of microscopic fungi. Alternaria, Cladosporium, Mucor and Rhizopus appeared to be the most frequently occurring genera of nuts, leaves and crust. Acremonium, Alternaria, Cladosporium, Fusarium, Penicillium and Trichoderma are the most frequently fungi of pollen. On the base of further taxonomic determination from the genera Aspergillus were isolated and identified representatives of species A. flavus, A. fumigatus, A. ochraceus, A. terreus and A. versicolor. From the genera Fusarium was isolated F. oxysporum and from Penicillium genera were isolated P. crustosum and P. glabrum. It is necessary to underline that the isolated genera Aspergillus, Fusarium and Penicillium are considered as the most important producers of mycotoxins.
Keywords: Castanea sativa Mill., nuts, leaves, crust, pollen, microscopic fungi
Received: February 5, 2010; Published: September 15, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- Battilani, P., Magan, N., Logrieco, A., 2006: European research on ochratoxin A in grapes and wine. International Journal of Food Microbiology, 111, 1: 2-4. ISSN 0168-1605. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2006.02.007
Go to original source...
- Carmo, E. S., De Oliveira Lima, E., De Souza, E., 2008: The potential of Origanum vulgare L. (Lamiaceae) essential oil in inhibiting the growth of some food-related Aspergillus species. Brazilian Journal of Microbiology, 39, 2: 362-367. ISSN 1517-8382. DOI: 10.1590/S1517-83822008000200030
Go to original source...
- Demiate, I. M., Oetterer, M., Wosiacki G., 2001: Characterization of Chestnut (Castanea sativa, Mill.) Starch for Industrial Utilization. Brazilian Archives of Biology and Technology, 44, 1: 69-98. ISSN 1516-8913. DOI: 10.1590/S1516-89132001000100010
Go to original source...
- González, G., Hinojo, M. J., Mateo, R., Medina, A., Jiménez, M., 2005: Occurrence of mycotoxin producing fungi in bee pollen. International Journal of Food Microbiology, 105, 1: 1-9. ISSN 0168-1605. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2005.05.001
Go to original source...
- Hoog, G. S., Guarro, J., Gene J., Figueras, M. J., 2000: Atlas of clinical fungi. Centralbureau voor Schimmelcultures, Rovira, 2000, 1126 p. ISBN 90-70351-43-9.
- Kačániová, M., Fikselová, M., 2007: Mycological flora on tree fruits, crust, leaves and pollen Sorbus domestica L. Annals of Agricultural and Environmenal Medicine, 14, 2: 229-232. ISSN 1232-1966.
- Kawashima, L. M., Valente Soares, L. M., 2006: Incidência de fumonisina B1, aflatoxinas B1, B2, G1 e G2, ochratoxina A e zearalenona em produtos de milho. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 26, 3: 516-521. ISSN 0101-2061. DOI: 10.1590/S0101-20612006000300005
Go to original source...
- Klich, M. A., 2002: Identification of common Aspergillus species. Ponsen & Looijen, Wageningen, 2002, 116 p. ISBN 90-70351-46-3.
- Leoni, L. A. B., Furlani, R. F. Z., Valente Soares, L. M., Oliveira, P. L. C., 2001: Ochratoxina A em café verde brasileiro. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 21, 1: 105-107. ISSN 0101-2061. DOI: 10.1590/S0101-20612001000100022
Go to original source...
- Lugauskas, A., Raudoniene, V., Sveistyte, L., 2005: Toxin producing micromycetes on imported products of plant origin. Annals of Agricultural and Environmenal Medicine, 12, 1: 109-118. ISSN 1232-1966.
- OrlikowskiJ, L. B., Oszako T., 2005: Phytopothora cambivora on Alnus glutinosa: isolation and colonisation of plants. Journal of Plant Protection Research, 45, 4: 268-272. ISSN 1427-4345.
- Overy, D. P., Seifert, K. A., Savard, M. E., Frisvad, J. C., 2003: Spoilage fungi and their mycotoxins in commercially marketed chestnuts. International Journal of Food Microbiology, 88, 1: 69-77. ISSN 0168-1605. DOI: 10.1016/S0168-1605(03)00086-2
Go to original source...
- Pascoal, C., Cássio, F., 2004: Contribution of Fungi and Bacteria to Leaf Litter Decomposition in a Polluted River. Applied and Environmental Microbiology, 70, 9: 5266-5273. ISSN 1098-5336. DOI: 10.1128/AEM.70.9.5266-5273.2004
Go to original source...
- Pepeljnjak, S., Šegvič, M., 2003: Occurrence of fungi in air and on plants in vegetation of different climatic regions in Croatia. Aerobiologia, 19, 1: 11-19. ISSN 1573-3025. DOI: 10.1023/A:1022693032075
Go to original source...
- Piecková, E., Jesenská, M. Z., 1999: Microscopic fungi in dwellings and their health implications in humans. Annals of Agricultural and Environmenal Medicine, 6, 1: 1-11. ISSN 1232-1966.
- Rasooli, I., Abyaneh, M. R., 2004: Inhibitory effect of Thyme oils on growth and aflatoxin production by Aspergillus parasiticus. Food Control, 15, 6: 479-483. ISSN 0956-7135. DOI: 10.1016/j.foodcont.2003.07.002
Go to original source...
- Rodriguez-Rajo, F. J., Iglesias, I., Jato, V., 2005: Variation assessment of airborne Alternaria and Cladosporium spores at different bioclimatical conditions. Mycological Research, 109, 4: 497-507. ISSN 0953-7562. DOI: 10.1017/S0953756204001777
Go to original source...
- Rutter, P. A., Müller, G., Payne, J. A., 1991: Chestnuts (Castanea). Genetic Resources of Temperate Fruit and Nut Crops. Acta Horticulturae, 290, 761-785. ISSN 0567-7572. DOI: 10.17660/ActaHortic.1991.290.17
Go to original source...
- Saleemullah, A. I., Khalil, I. A., Shah, H., 2006: Aflatoxin contents of stored and artificially inoculated cereals and nuts. Food Chemistry, 98, 4: 699-703. ISSN 0308-8146. DOI: 10.1016/j.foodchem.2005.06.034
Go to original source...
- Samson, R. A., Van Reenen-Hoekstra, E. S., Frisvad, J. C., Filtenborg, O., 2002: Introduction to food-borne fungi. Centraalbureau voor Schimmelcultures, Utrecht, 2002, 389 p. ISBN 90-70351-42-0.
- Valueva, T. A., Mosolov, V. V., 2004: Role of Inhibitors of Proteolytic Enzymes in Plant Defense against Phytopathogenic Microorganisms. Biochemistry, 69, 11: 1305-1309. ISSN 1608-3040.
Go to original source...
- Wadia, K. D. R., Klinac, D., Mcneil, D. L., 1999: Survey of chestnut nut-rot in New Zealand. In: Proc. 52nd New Zealand Plant Protection Conference. Vol. 52, 136-140. ISSN 1175-9003.
Go to original source...
- Wangikar, P. B., Dwivedi, P., Sinha, N., Sharma, A. K., Telang, A. G., 2005: Effects of aflatoxin B1 on embryo fetal development in rabbits. Food and Chemical Toxicology, 43, 4: 607-615. ISSN 0278-6915. DOI: 10.1016/j.fct.2005.01.004
Go to original source...
- Washington, W. S., Hood, V., Stewart-Wade, S., 1999: Phomopsis castanea, a Seed-borne Endophyte in Chestnut Trees. Australian Journal of Botany, 47, 1: 77-84. ISSN 1444-9862. DOI: 10.1071/BT97023
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.