Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(4), 65-72 | DOI: 10.11118/actaun201058040065
SLEDOVÁNÍ FTALÁTŮ VE TKÁNÍCH KUŘAT V ZÁVISLOSTI NA JEJICH OBSAHU V KRMIVU
- Ústav technologie potravin, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Byla sledována distribuce a kumulace esterů kyseliny ftalové (PAE) di-n-butyl ftalátu (DBP) i di-(2-ethylhexyl) ftalátu (DEHP) v živočišných tkáních (svalovina, mezenteriální tuk, kůže, játra) u brojlerových kuřat hybrida ROSS 308. Kuřata (n = 200) byla rozdělena do čtyř skupin (v každé skupině 50 kuřat). Kuřata skupiny "K" byla krmena běžnými kompletními krmnými směsmi (KKS) bez přídavku tuku, kuřata skupiny "N" byla krmena běžnými KKS s přídavkem 3 % rostlinného oleje (olej byl skladován v plechové nádobě) s nízkým obsahem ftalátů do krmiva BR2 a 5 % do krmiva BR3, kuřata skupiny "V" byla krmena běžnými KKS s přídavkem 3 % rostlinného oleje (olej byl skladován v plastové nádobě) s vysokým obsahem ftalátů do krmiva BR2 a 5 % do krmiva BR3, kuřata skupiny "Z" byla krmena běžnými KKS s přídavkem 3 % živočišného tuku (ŽV) s vysokým obsahem ftalátů do krmiva BR2 a 5 % do krmiva BR3. Obsah DBP ve svalovině se pohyboval v rozmezí od 0,03 do 0,55 mg . kg-1, v tuku od < 0,20 do 2,56 mg . kg-1, v kůži od < 0,20 do 1,49 mg . kg-1 a v játrech od 0,03 do 0,13 mg . kg-1. Obsah DEHP se ve svalovině pohyboval od 0,03 do 1,15 mg . kg-1, v tuku od 0,25 do 9,85 mg . kg-1, v kůži od < 0,20 do 4,68 mg . kg-1 a v játrech od 0,16 do 0,24 mg . kg-1. Nejvyšší koncentrace DBP 1,281,00 mg . kg-1 původního vzorku (průměr z osmi kuřat) byla stanovena v mezenteriálním tuku kuřat skupiny "V". Nejvyšší koncentrace DEHP 3,272,87 mg . kg-1 původního vzorku (průměr z osmi kuřat) byla rovněž stanovena v mezenteriálním tuku kuřat skupiny "V". Zjištěné rozdíly v koncentracích DBP a DEHP nebyly statisticky významné. Výjimkou byla koncentrace DEHP ve vzorcích svaloviny skupiny N, která byla testována jako statisticky významně nižší (P < 0,05) oproti skupinám K a Ž.
DBP, DEHP, analýza, kontaminace, krmivo
Monitoring phthalates in the tissues of broiler chicks with feedstuffs different phthalate contents
For the monitoring of distribution and accumulation of phthalic acid esters (PAE) in animal tissues, samples of muscle, mesenteric fat (fat), skin and liver from broiler chicks ROSS 308 were used. The chicks were divided into 4 groups (50 chicks each). All the chicks were given commercial diets (complete feed, KKS) for broiler chicks (starter - BR1; grower - BR2 and finisher - BR3). The experimental diets were supplemented with vegetable oil (RO) with low (group N) or high (group V) phthalate contents, or animal fat with a high phthalate content (group Z). Neither the control diets (K), nor the grower (BR1) diets contained vegetable oils or animal fat. The N chicks were given the grower (BR2) and finisher (BR3) diets supplemented with 5% and 3% vegetable oil, respectively. The V chicks were given BR2 and BR3 diets with 5% and 3% vegetable oil, respectively. The Z chicks were given BR2 and BR3 diets with 5% and 3% animal fat, respectively.
Di-n-butyl phthalate (DBP) and di-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) were found in the tissues of chicks in all the experimental groups. The DBP content in the muscle ranged from 0.03 to 0.55 mg.kg-1, in the adipose tissue from < 0.20 to 2.56 mg.kg-1, in the skin from < 0.20 to 1.49 mg.kg-1, and in the liver from 0.03 to 0.13 mg.kg-1. The content of DEHP in the muscle ranged from 0.03 to 1.15 mg.kg-1, in the adipose tissue from 0.25 to 9.85 mg.kg-1, in the skin from < 0.20 to 4.68 mg.kg-1, and in the liver from 0.16 to 0.24 mg.kg-1. The highest concentrations of DBP of 1.28 ± 1.00 mg.kg-1 of fresh sample (an average value from 8 chicks) was determined in the adipose tissue of V chicks. The highest concentration of DEHP of 3.27 ± 2.87 mg.kg-1 of fresh sample (mean of 8 chicks) was also determined in the V group. The accumulation of DEHP was 3.2; 2.6 and 2.9 times higher than that of DBP in the muscle, adipose tissue and skin, respectively.
Keywords: DBP, DEHP, analysis, contamination, feed
Grants and funding:
Studie byla řešena za podpory MZe ČR, Národní agentury pro zemědělský výzkum (NAZV), projekt QG 60066.
Received: January 25, 2010; Published: September 15, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES, DG III/C/1, Brussels, 1991.
- DAVID, R. M., MOORE, M. R., FINNEY, D. C., GUEST, D., 2000: Chronic toxicity of di(2-ethylhexyl)phthalate in mice. Toxicological Science, 58, 377-385. ISSN 1096-6080. DOI: 10.1093/toxsci/58.2.377
Go to original source...
- HARAZIM, J., JAROŠOVÁ, A., KRÁTKÁ, L., STANCOVA, V., SUCHÝ, P., 2008: Contamination of feedstuffs with phthalic acid esters. Toxicology Letters. 180 s, 67. ISSN 0378-4274.
Go to original source...
- JAROŠOVÁ, A., GAJDŮŠKOVÁ, V., RASZYK, J., ŠEVELA, K., 1998: Determination of phthalic acid esters (PAEs) in biological materials by HPLC. Czech Journal of Food Sciences, 16, 122-130. ISSN 1212-1800.
- JAROŠOVÁ, A., GAJDŮŠKOVÁ, V., RASZYK, J., ŠEVELA, K., 1999: Di-2-ethylhexyl phthalate and di-n-butyl phthalate in the tissues of pigs and broiler chicks after their oral administration. Veterinární Medicína, 44 (3), 61-70. ISSN 0375-8427.
- JAROŠOVÁ, A., 2006: Phthalic acid esters (PAEs) in the food chain. Czech Journal of Food Sciences, 24: 223-231. ISSN 1212-1800. DOI: 10.17221/3318-CJFS
Go to original source...
- JAROŠOVÁ, A., HARAZIM, J., KRÁTKÁ, L., KOLENČÍKOVÁ, D., 2009a: Screening of phthalic acid esters in feed ingredients, premixes and feed additives in the Czech republic. Environmental Chemistry Letters, Published online: 11 september 2009 (DOI 10.1007/s 10311-009-0237-7). ISSN 1804-0152. DOI: 10.1007/s10311-009-0237-7
- JAROŠOVÁ, A., HARAZIM, J., SUCHÝ, P., KRÁTKÁ, L., STANCOVÁ, V., 2009b: The distribution and accumulation of phthalates in the organs and tissues of chicks after the administration of feedstuffs with different phthalate concentrations. Veterinární Medicína, 54 (9), 427-434. ISSN 0375-8427. DOI: 10.17221/2/2009-VETMED
Go to original source...
- KRAUSKOPF, L. G., 2003: How about alternatives to phthalate plasticizers? Journal of vinyl and additive technology, 9: 159-171. ISSN 1083-5601. DOI: 10.1002/vnl.10079
Go to original source...
- LATINI, G., 2005: Monitoring phthalate exposure in human. Clinica Chimica Acta, 361: 20-29. ISSN 0009-8981. DOI: 10.1016/j.cccn.2005.05.003
Go to original source...
- LJUNGVALL, K., VEERAMACHANENI, D., HOU, M., HULTÉN, F., MAGNUSSON, U., 2003: Morphology and morphometry of the reproductive organs in prepubertal and postpubertal male pigs exposed to di(2-ethylhexyl) phthalate before puberty: Precocious development of bulbourethral glands. Theriogenology, 70 (6), 984-991. ISSN 0093-691X. DOI: 10.1016/j.theriogenology.2008.05.061
Go to original source...
- MARHOLD, J. 1986: Přehled průmyslové toxikologie, organické látky. Svazek 1, s. 385 -390.
- ORTIZ-ZARRAGOITIA, M., TRANT, J. M., CAJARAVILLET, M. P., 2006: Effects of dibutylphthalate and ethynylestradiol on liver peroxisomes, reproduction, and development of zebrafish (Danio rerio). Environmental Toxicology and Chemistry, 25(9), 2394-2404. ISSN 1552-8618. DOI: 10.1897/05-456R.1
Go to original source...
- PETERSEN, J. H., BREINDAHL, T., 2000: Plasticizers in total diet samples, baby food and infant formulae. Food Additives and Contaminants, 17, 133-141. ISSN 0265-203X. DOI: 10.1080/026520300283487
Go to original source...
- RASZYK, J., GAJDŮŠKOVÁ, V., JAROŠOVÁ, A., SALAVA, J., PALÁC, J., 1998: Occurrence of phthalic acid esters (PAEs) in combined feedstuffs and adipose tissues of swine and cattle. Veterinární Medicína, 43, 93-95. ISSN 0375-8427.
- ULRICH, R., JAROŠOVÁ, A., RASZYK, J., SALAVA, J., PALÁC, J., 1999: Zhodnocení výskytu esterů kyseliny ftalové na farmách prasat a skotu okresu Hodonín (1997 - 1999). In: Aktuální otázky bioklimatologie zvířat '99. Sborník z 14. vědecké konference s mezinárodní účastí, VFU, Brno 1999, s. 100-102.
- YIN, R., LIN, X. G., WANG, S. G., ZHANG, H. Y., 2003: Effect of DBP/DEHP in vegetable planted soil on the quality of capsicum fruit. Chemosphere, 50, 801-805. ISSN 0045-6535. DOI: 10.1016/S0045-6535(02)00222-9
Go to original source...
- Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a vyhláška MZ ČR č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin.
- ZAR, J. H., 1999: Biostatistical analysis. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, 663 p.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.