Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2009, 57(1), 89-96 | DOI: 10.11118/actaun200957010089

Teplota jako základní faktor pro fenofáze druhu Ziziphus jujuba Mill.

Saket Mishra, Boris Krška
Ústav ovocnictví, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Valtická 337, 691 44 Lednice, Česká republika

Ziziphus jujuba Mill. je opadavý strom pěstovaný v subtropickém a přechodném mírném pásmu pocházející z Číny. V zimní dormanci tento druh snáší pokles teplot až k -33 °C, bez vážných poškození, které by ovlivnily plodnost. Cílem této práce je stanovit teplotu odpovídající biologické nule pro různé fenologické fáze cicimku.
Experiment byl řešen během let 2006 a 2007. Pro vyhodnocování teplot byla využita teplotní data z automatického snímače umístěného ve výsadbě, který zaznamenával teplotu v patnáctiminutových intervalech. V literárních zdrojích jsou jako biologické nuly uváděny teploty 7 °C, 9 °C a 11 °C, které byly v pokusu ověřovány v našich klimatických podmínkách.
V roce 2006 byl zaznamenán začátek rašení odrůd cicimku 28. dubna a u semenáčů cicimku 6. května. V roce 2007 byl zaznamenán začátek rašení odrůd cicimku o 11 dní dříve a to 17. dubna a u semenáčů o 10 dnů dříve, tj. 26. dubna.
Fenofáze kvetení v roce 2006 nastala u odrůd cicimku v průměru 26. června. Pro semenáče byla fenofáze kvetení zaznamenána 6. července. V roce 2007 byla zaznamenána fenofáze kvetení u odrůd cicimku i u semenáčů 14. června. V roce 2007 nastalo kvetení odrůd o 12 dnů dříve a kvetení semenáčů o 22 dnů dříve.
Fenofáze násady plodů byla zaznamenána v roce 2006 pro odrůdy cicimku 12. července a pro semenáče 14. července. V roce 2007 nastala tato fenofáze u odrůd cicimku 1. července a u semenáčů 10. července. V roce 2007 nastala fenofáze násady plodů u odrůd o 11 dnů dříve a u semenáčů o 4 dny dříve.
Fenofáze začátku dozrávání plodů byla v roce 2006 zaznamenána pro odrůdy cicimku i pro semenáče 26. září. V roce 2007 nastala fenofáze začátku zralosti u odrůd cicimku 2. září a u semenáčů 10. září. V roce 2007 nastal začátek zrání plodů u odrůd o 24 dnů dříve a u semenáčů o 16 dnů dříve.
Statistické vyhodnocení dat ukazuje významné rozdíly mezi roky 2006 a 2007. Na základě sumy aktivních teplot (7, 9 a 11 °C), statistické hodnocení ukázalo 1 den rozdíl v letech 2006 a 2007. Byly vypočteny rozdíly z předešlých 10 dnů mezi potřebnou a zaznamenanou teplotou pro začátek každé fenofáze ve dnech.
Na základě vyhodnocených výsledků se jako optimální teplota pro biologickou nulu odpovídající nástupu vegetace jeví teplota 11 °C.

fenováze, Ziziphus jujuba Mill., suma aktivních teplot

Temperature as the basic factor influencing phenological stages in Ziziphus jujuba Mill.

The present study to find a suitable base temperature for different phenological stages in Ziziphus jujuba Mill". The data from the automatic meteorological station AMET located inside the orchard were used for the analyses. Since 2006, the automatic station has provided data on the atmosphere condition on a regular quarter-hour basis. The analysis was conducted on the basis of two years observations (2006-2007). To find out the suitable base temperature for phenology in jujube, we used the sum of active hourly temperatures (hour stages). Evaluations were carried out for each year, 2006 and 2007. In accordance with published data, the base temperatures above 7, 9 and 11 °C were used as threshold values for the phenology of jujube. Statistical evaluations of the data showed differences between 2006 and 2007. On the basis of active hourly temperatures (7, 9 and 11 °C), statistically analyzed average 1 day differences during 2006 and 2007 were computed from the previous 10 days to find out the differences between suitable and recorded dates of the start of each phenological phase, in days. On the basis of these results, 11°C is the most suitable base temperature for jujube.

Keywords: phenology, Ziziphus jujuba Mill., sum of active temperatures, base temperature

Received: May 6, 2008; Published: October 14, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Mishra, S., & Krška, B. (2009). Temperature as the basic factor influencing phenological stages in Ziziphus jujuba Mill. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis57(1), 89-96. doi: 10.11118/actaun200957010089
Download citation

References

  1. DEPOMMIER, D., 1988: Zizyphus mauritiana Lam. Bios For Trop 218: 57-62
  2. KIM, Y. S., KIM, W. S., 1984: Studies on the physiological characteristics of flowering in Chinese jujube [in Korean]. Journal of the Korean Society Horticultural Sciences, 25(1): 28-36.
  3. LECHOWICZ, M. J., 2002: Phenology. In: The Earth system: biological and ecological dimensions of global environmental change. Vol. 2, pp. 461-465
  4. MEIER, U. et al., 1994: Stone fruit: Phenological growth stages and BBCH-identification keys of stone fruit. In: Growth stages of mono- and dicotyledonous plants. BBCH Monograph. 2. Edition, 2001. Edited by Uwe Meier, Federal Biological Research Centre for Agriculture and Forestry. [Online]. [2008-02-11]. Web: http://www.bba.de/veroeff/bbch/bbcheng.pdf
  5. SPANO, D. et al., 1999: Phenological stages of natural species and their use as climatic indicators. Int J Biometeorol 42, 124-133 DOI: 10.1007/s004840050095 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.