Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(5), 227-234 | DOI: 10.11118/actaun200856050227

STANOVENÍ KVALITY FERMENTACE PIVOVARSKÉHO MLÁTA SILÁŽOVANÉHO V KOMBINACI S PŘÍDAVKEM SLADOVÉHO KVĚTU A CHEMICKÉHO SILÁŽNÍHO ADITIVA

Ivo Vyskočil1, Petr Doležal1, Jan Doležal1, Václav Pyrochta1, Libor Kalhotka2
1 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku sorbentu vlhkosti - sladového květu a chemického konzervačního aditiva na kvalitu fermentačního procesu siláže pivovarského mláta. Bylo prokázáno (P < 0,01), že přídavek sladového květu podporuje tvorbu kyseliny mléčné a inhibuje produkci kyseliny octové. Tato skutečnost byla i potvrzena poměrem obsahu kyseliny mléčné k těkavým mastným kyselinám. U siláží s přídavkem sladového květu nebyla stanovena ani kyselina propionová, ani kyselina máselná, ale byl prokázán vyšší výskyt amoniaku. Na množství fermentačních kyselin neměl vliv přídavek sorbentu vlhkosti, nýbrž dávka silážního aditiva. Přídavek silážního aditiva také snižoval tvorbu kyseliny propionové a máselné. Přídavek chemického silážního aditiva měl pozitivní vliv na hodnotu pH a kyselost vodního výluhu.
Z uvedených výsledků je patrné, že silážování mláta s přídavkem sladového květu zamezuje odtoku silážních šťáv a působí příznivě na fermentační proces. Vyšší dávka aditiva (6 l / t) se v podmínkách našeho pokusu neosvědčila, neboť vedla k inhibici fermentačního procesu.

pivovarské mláto, siláž, sladový květ, kvalita fermentace

Evaluation of fermentation quality of brewers' grains ensiled in combination with malt sprouts and chemical conservation additive

The aim of the work was to evaluate the effect of addition of humidity absorbent (malt sprouts) and chemical conservation additive on fermentation process quality of brewer grains' silage. Chemical conservation additive was based on formic acid, propionic acid, benzoic acid and ammonium formate content. In a model experiment the fresh brewer grains were used. A dry matter (DM) content of brewer grains was 187.4 g/kg. Six treatments with three repetitions per treatment were prepared. The treatments A1, A2 and A3 were not supplied by humidity absorbent. Treatment A1 was a control treatment without any additive. The treatments A2 and A3 were supplied by chemical conservation additive in a dose of 3 L per tonne and 6 L per tonne, respectively. The treatments B1, B2 and B3 were supplied by malt sprouts to reach DM content of conserved matter on level 320-350 g/kg. Moreover the treatments B2 and B3 were supplied by chemical additive with its dose 3 and 6 L per tonne. Model silages were evaluated after 8 months of conservation at average laboratory temperature 26-28 °C, from each treatment were the final laboratory samples taken and analyzed. During conservation of treatments B1, B2 and B3 were no drain recognized. From A1 treatment drained 1300 ml of waste fluid that is 145 L per tonne of conserved matter. That was significant (P < 0.01) the malt sprouts addition support the lactic acid production and eliminate acetic acid production. There was no propionic acid or butyric acid detected in silages with malt sprouts event in these silages were analyzed higher (P < 0.01) concentration of ammoniac. Chemical additive supplementation improved (P < 0.01) the pH value and water leach acidity. The results show the malt sprout addition eliminates waste fluid drain and improves fermentation process. The higher concentration of chemical additive (6 l/t) inhibited the fermentation process in our model experiment.

Keywords: brewers' grains, silage, fermentation process, silage quality
Grants and funding:

Příspěvek vznikl za podpory řešení Projektu NAZV č. 4027 "Využití odpadů sladařského a pivovarnického průmyslu jako zdroje bílkovin pro výživu zvířat s ohledem na životní prostředí".

Received: April 2, 2008; Published: November 3, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vyskočil, I., Doležal, P., Doležal, J., Pyrochta, V., & Kalhotka, L. (2008). Evaluation of fermentation quality of brewers' grains ensiled in combination with malt sprouts and chemical conservation additive. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(5), 227-234. doi: 10.11118/actaun200856050227
Download citation

References

  1. ALLEN, W. R., STEVENSON, K. R., 1975: Influence of additives on the ensiling process of wet brewers' grains. Canadian Journal of Animal Science, 55: 391-402. DOI: 10.4141/cjas75-048 Go to original source...
  2. AMARI, M., PURNOMOADI, A., 1996: Chemical and digestive characteristics of brewers' grain for feed of cattle. Bulletin of National Institute of Animal Industry, No. 57: 39-46.
  3. De BRABANDER, D., L., De BOEVER, J. L., De SMET, A. M. et al., 1999: Evaluation of the physical structure of fodder beets, potatoes, pressed beet pulp, brewers grains, and corn cob silage. Journal of Dairy Science, 82: 1, 110-121. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(99)75215-X Go to original source...
  4. BUCHGRABER, K., RESCH, R., 1997: Conservation of pressed brewers' grains and their utilization in cattle feeding. 1. The conservation of pressed brewers' grains with and without additives. Bodenkultur, 48: 1, 33-41.
  5. COSTA, J. M. B., MATTOS, W. R. S., BIONDI, P., CARVALHO, D. D., De-CARVALHO, D. D., 1994: Chemical composition of wet brewers' grains. Boletin de Industria Animal, 51: 1, 21-26.
  6. COSTA, J. M. B., MATTOS, W. R. S., BIONDI, P., CARVALHO, D. D., De-CARVALHO, D. D., 1995: Ruminal degradability of wet brewers' grains, Boletin-de-Industria-Animal, 52: 1, 87-94.
  7. DACCORD, R., ARRIGO, Y., AMRHYN, P., 1997: Nutritive value of brewers' grains for ruminants. Revue Swisse d'Agriculture, 29: 3, 111-113.
  8. DOLEŽAL, P., 2002: Vliv přídavku Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu siláží silně zavadlé vojtěšky a trávy (Effect of supplements of Lactobacillus plantarum DSM 12771 on the quality of ensiled alfalfa and grass with a high content of dry matter). Acta universitatis agriculturae et silvicultuarae Mendelianae Brunensis Brno, 5, s. 37-44
  9. DOLEŽAL, P., ZEMAN, L., PYROCHTA, V., DOLEŽAL, J., 2005: Nutriční a technologické problémy spojené s konzervací pivovarského mláta. In: Dni výživy zvierat, Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie. 1. vyd. Nitra: Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre, s. 31-35. ISBN 80-8069-529-6.
  10. DOLEŽAL, P., VYSKOČIL, I., ZEMAN, L., KALHOTKA, L., DOLEŽAL, J., PYROCHTA, V., 2006: Kvalitativní změny čerstvého a silážovaného mláta. Náš chov, č. 1, s. 32-34. ISSN 0027-8068.
  11. GRUBER, L., STOGERER, R., STEINWIDDER, A., LETTNER, F., 1997: Konservierung von Presstrebern sowie deren Einsatz in der Rinderfutterung. 2. Mitteilung: Einsatz von gepressten silierten oder getrockneten Biertebern in der Milchviehfütterung. Bodenkultur, 48: 3, 173-188.
  12. LOHNERT, H. J., RICHTER, G. H., OCHRIMENKO, W. I., FLACHOWSKI, G., KAMPHUES, J., 1996: Investigations on the storage and feeding value of fresh and preserved brewers' grains. Braunschweig-Volkenrode (FAL), 10-11th April, Landbauforschung-Volkenrode, Sonderheft, No. 169: 275-279.
  13. MAERTENS, L., SALIFOU, E., 1997: Feeding value of brewers'grains for fatteing rabbiits. World Rabbit Science, 5: 4, 161-165. Go to original source...
  14. NISHINO, N., HARADA, H., SAKAGUCHI, E., 2001: Silage making and utilization of high moisture by-products. 3. Ensiling characteristics of brewers' grains left after the production of beer and low malt beer. Grassland Science, 47: 318-322.
  15. NISHINO, N., HARADA, H., SAKAGUCHI, E., 2003: Evaluation of fermentation and aerobic stability of wet brewers'grains ensiled alone or in combination with various feeds as a total mixed ration. Journal of the Science of Food and Agriculture, 83: 557-563. DOI: 10.1002/jsfa.1395 Go to original source...
  16. PEREIRA, J. C., CARRO, M. D., GONZALES, J., ALVIR, M. R., RODRIGUEZ, C. A., 1998: Rumen degradability and intestinal digestibility of brewers' grains as affected by origin and heat treatment and of barley rootlets. Animal Feed Science and Technology, 74: 2, 107-121. DOI: 10.1016/S0377-8401(98)00168-0 Go to original source...
  17. SCHNEIDER, R. M., HARRISON, J. H., LONEY, K. A., 1995: The efects of bacterial inoculants, beet pulp, and propionic acid on ensiled wet brewers grains. Journal of Dairy Science, 78:1096-1105. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(95)76726-1 Go to original source...
  18. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G., 1967: Statistical Methods. 6th ed., Iowa. Iowa State University Pres, 579 pp.
  19. SPANN, B., 1993: Fütterungsberater Rind. Verlagsunion Agrar, BLV Verlagsgesellschaft München GmbH, 183 s.
  20. TANAKA, O., AKIYAMA, F., YAMADA, A. et al., 2001: Effect of gramma irradiation on microflora and fermentation quality of silages containing tofu cake or brewerś grain. Grassland Science, 47: 3, 274-282.
  21. VYSKOČIL, I., DOLEŽAL, P., ZEMAN, L., PYROCHTA, V., DOLEŽAL, J., KALHOTKA, L. et al., 2006: Characteristics of ensiled brewers' grains and the dynamics of effluent release. In 12th International Symposium FORAGE CONSERVATION. VFU Brno: 245-247. ISBN 80-7305-555-4.
  22. WYSS, U., 1997: Ensiling of brewers' grains: high effluent production and good fermentation quality. Agrarforschung, 4: 3, 105-108.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.