Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(5), 187-198 | DOI: 10.11118/actaun200856050187

SLOŽENÍ A TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MLÉKA ZÍSKANÉHO Z RANNÍHO A VEČERNÍHO DOJENÍ

Martin Skýpala, Gustav Chládek
Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 613 00 Brno, Česká republika

Produkce mléka a obsah jeho složek vykazuje v průběhu laktace, avšak i v průběhu dne určité změny (ŽIŽLAVSKÝ a MIKŠÍK, 1988). TEPLÝ et al. (1979) a KOUŘIMSKÁ et al. (2007) uvádějí při stabilních podmínkách chovu denní kolísání u množství mléka ± 1,10 kg, u obsahu tuku ± 0,75 % a u obsahu bílkovin ± 0,20 %. Množství mléka u krav se může vyjadřovat mnoha způsoby, například v kilogramech za laktaci nebo v kilogramech za den. V praxi se množství mléka uvádí za dojení. Skutečné množství mléka za laktaci je součet všech množství v průběhu laktace (OUWELTJES, 1998). Nejčastěji se volí dojení dvakrát denně, avšak u dojnic s vysokou užitkovostí někteří chovatelé dojí třikrát i vícekrát denně (DOLEŽAL et al., 2000). Jak dále uvádějí HERING et al. (2003), vícečetné denní dojení se využívá především v zahraničí, např. v USA je toto dojení využíváno asi u 30 % stád s mléčnou produkcí; v případě velkokapacitních stájí je zastoupení tohoto systému stoprocentní.
Z fyziologického hlediska je nezbytné dodržovat pravidelné intervaly mezi dojeními v průběhu celé laktace. Jsou-li intervaly mezi dojeními delší než 12 hodin, dochází k průkazným změnám ve složení mléka (JELÍNEK, KOUDELA et al., 2003). Interval mezi dojeními je definován jako čas od začátku jednoho dojení do začátku dojení druhého (LEE et al., 1995). Krávy mají tendenci mít vyšší nádoj při ranním dojení dokonce i při shodném intervalu mezi dojeními (PALMER et al., 1994). Větší množství mléka bývá spojováno s delším intervalem mezi dojeními a ranní množství mléka může být větší i v případě, že intervaly mezi dojeními jsou shodné (HARGROVE, 1994). Podle ŽIŽLAVSKÉHO a MIKŠÍKA (1988) mnozí autoři publikují ve svých studiích nejnižší obsah bílkovin v mléce z ranního dojení a vyšší ve večerním nádoji. Obsah tuku je nejvíce variabilní složka mléka a mimo faktorů uvedených výše také závisí na kompletnosti dojení, způsobu odběru vzorků a intervalu mezi dojeními (KLOPČIČ et al., 2003). HARGROVE (1994) uvádí nižší obsah tuku v mléce z ranního dojení, dokonce i tehdy, když interval je stejný.
Objektem našeho sledování bylo 12 krav Holštýnského plemene skotu. Krávy se nacházely na první laktaci, od 100. do 200. laktačního dne. Vzorky mléka byly odebírány od ledna do května 2007 v měsíčních intervalech z večerního a ranního dojení.
Zjišťovali jsme rozdíly mezi ranním a večerním dojením u produkčních parametrů (nádoj - kg, produkce bílkovin - %, produkce tuku - %), obsahové složky mléka (obsah bílkovin - %, obsah tuku - %, obsah laktózy - %, obsah tukuprosté sušiny - %, obsah sušiny - %), zdravotní ukazatele (počet somatických buněk - tis./1 ml) a technologické vlastnosti (titrační kyselost - SH, aktivní kyselost - pH, syřitelnost - s, kvalita sýřeniny - třída). Nádoj byl měřen na dojírně při odběru vzorků pomocí zařízení sloužící ke kontrole užitkovosti. Obsahové složky mléka (bílkoviny, tuk, laktóza a tukuprostá sušina) byly stanoveny ve Výzkumném ústavu pro chov skotu v Rapotíně pomocí přístroje Milco-Scan 133B, zde byl také stanoven počet somatických buněk pomocí přístroje Fossomatic 90. Obsah sušiny a technologické vlastnosti mléka byly stanoveny v laboratoři aplikované laktologie Ústavu chovu a šlechtění zvířat Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.
Zjistili jsme vysoce statisticky průkazný rozdíl (P

kráva, mléko, dojení

The chemical composition and technological properties of milk obtained from the morning and evening milking

Milk yield varies during lactation, following what is termed a lactation curve. ŽIŽLAVSKÝ and MIKŠÍK (1988) recorded changes in milk yield within a day, too. TEPLÝ et al. (1979) a KOUŘIMSKÁ et al. (2007) published variation within a day ± 1.10 kg in milk yield, ± 0.75 % in milk fat content and ± 0.20 % in milk protein content. Milk yield of cows can be expressed in many different ways, for instance, in kilograms per lactation or in kilograms per day. A practical parameter describing milk production is milk yield (kg) per milking.
The object of experiment were 12 cows of Holstein cattle on the first lactation from the 100-day of lactation to 200-day of lactation. The samples of milk were collected from January to May 2007, once a month from the morning and evening milking (milking interval 12 h ± 15 min.). The following parameters were monitored: milk production - milk yield (kg), milk protein production (kg), milk fat production (kg); milk composition - milk protein content (%), milk fat content (%), lactose content (%), milk solids-not-fat content (%), milk total solids content (%); technological properties of milk - titratable acidity (SH), active acidity (pH), rennet coagulation time (s), quality of curd (class) and somatic cell count as a parameter of udder health.
Highly significant differences were found (P < 0.01) between morning milk yield (15.7 kg) and evening milk yield (13.8 kg), between morning milk protein production (0.51 kg) and evening milk protein production (0.45 kg) and between evening milk fat content (4.41 %) and morning milk fat content (3.95 %). A significant difference (P < 0.05) was found between morning milk total solids content (12.62 %) and evening milk total solids content (12.07 %). No significant differences were found between morning (M) and evening (E) values of the remaining parameters: milk fat production (M 0.62 kg; E 0.60 kg), milk protein content (M 3.24 %; E 3.27 %), milk lactose content (M 4.78 %; E 4.86 %), milk solids-not-fat content (M 7.69 %; E 7.71 %), somatic cell count (M 80 000/1 mL; E 101 000/1 mL), titratable acidity (M 7.75 SH; E 7.64 SH), active acidity (M pH 6.58; E pH 6.61), rennet coagulation time (M 189 s.; E 191 s.), quality of curd (M 1.60 class; E 1.57 class).

Keywords: cow, milk, milking
Grants and funding:

Příspěvek byl zpracován s podporou Výzkumného záměru č. MSM6215648905 "Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu" uděleného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a s podporou Výzkumného záměru MSM 2B06 108.

Received: April 24, 2008; Published: November 3, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Skýpala, M., & Chládek, G. (2008). The chemical composition and technological properties of milk obtained from the morning and evening milking. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(5), 187-198. doi: 10.11118/actaun200856050187
Download citation

References

  1. BRAUNER, J., HANUŠ, O., 1984: Technologické vlastnosti mléka a jeho chemické složky u večerního, ranního a celkového výdojku. Výzkum v chovu skotu, 3: 5-9
  2. ČEJNA, V., CHLÁDEK, G., 2005: A Coagulation Time of Individual Milk Samples and its Relationship with a Number and Phase of Lactation in Holstein Cows. [in Czech] Sborník: Mléko a sýry 2005. 1. vyd. Praha: Česká společnost chemická, s. 33-37, ISBN: 80-86238-31-8.
  3. ČERNÝ, V., KLEPETÁŘ, J., PŘIBYLA, L., 2003: Měření koagulace mléka působením syřidla. In: Mléko a sýry 2003, Praha: Česká společnost chemická, s. 42-48. ISBN: 80-86238-31-8.
  4. ČSN 57 0530. Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků. Praha: ČNI, 1995, 100 s.
  5. DOLEŽAL, O. et al., 2000: Mléko, dojení, dojírny. Agrospoj Praha, 241 s.
  6. EVERETT, R. W., WADELL, L. H., 1970: Relationship Between Milking Intervals and Individual Milk Weights. J. Dairy Sci., 53: 548-553, ISSN: 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(70)86251-8 Go to original source...
  7. GAJDŮŠEK, S., 1999: Mlékařství II (cvičení). Brno: MZLU, 92 s.
  8. GAJDŮŠEK, S., 2003: Laktologie. Brno: MZLU, 84 s. ISBN: 80-7157-657-3
  9. GILBERT, G. R., HARGROVE, G. L., KROGER, M., 1973: Diurnal Variations in Milk Yield, Fat Yield, Milk Fat Percentage, and Milk Protein Percentage of Holstein-Friesian Cows. J. Dairy Sci., 56: 409-410, ISSN: 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(73)85187-2 Go to original source...
  10. HANUŠ, O., SUCHÁNEK, B., 1991: Variabilita a obsah somatických buněk v mléce krav pod vlivem některých vnitřních a vnějších faktorů. Živoč. Výr., r. 36 (LXIV), č. 4, ISSN 0044-4847
  11. HANUŠ, O., JANŮ, L., VYLETĚLOVÁ, M., MACEK, A., 2004: Vliv faktorů prvovýroby jako genotypu dojnice, krmení a bakteriální a mykotoxinové kontaminace mléka na jeho technologické ukazatele typu obsah volných mastných kyselin, kysací schopnosti a syřitelnosti. Sborník: Aktuální problémy řízení v chovu skotu, Rapotín, s. 32-55
  12. HANUŠ, O., FRELICH, J., JANŮ, L., MACEK, A., ZAJÍČKOVÁ, I., GENČUROVÁ, V., JEDELSKÁ, R., 2007: Influences of Different Milk Yields of Cows on Milk Quality in Bohemian Spotted Cattle. Acta Vet. Brno, 76: 563-571; doi: 10.2754/avb200776040563 DOI: 10.2754/avb200776040563 Go to original source...
  13. HARGROVE, G. L., 1994: Bias in Composite Milk Samples with Unequal Milking Intervals. J. Dairy Sci., 77: 1917-1921, ISSN: 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77134-4 Go to original source...
  14. HERING, P., HANUŠ, O., JEDELSKÁ, R., ZLATNÍČEK, J., 2003: Studie věrohodnosti alternativ a výsledků kontroly užitkovosti pro trojí denní dojení. Výzkum v chovu skotu, 2: 1-18, ISSN: 0139-7265
  15. HERING, P., HANUŠ, O., JEDELSKÁ, R., REJLEK, V., KOPECKÝ, J., 2007: Validace spolehlivosti vybraných metod odběru vzorků pro zajištění věrohodnosti výsledků analýz mléka v kontrole užitkovosti dojnic v České republice. Výzkum v chovu skotu, 3: 40-46, ISSN: 0139-7265
  16. CHLÁDEK, G., ČEJNA, V., 2006: Vliv časné a pozdní laktace na technologické vlastnosti mléka holštýnských dojnic. Sborník: Mléko a sýry 2006. 1. vyd. Praha: Česká společnost chemická, s. 144-148, ISBN: 80-86238-31-8.
  17. ILLEK, J., 2003: Aktuální výživářské aspekty dojnic směřované ke kvalitě mléka. Sborník příspěvků "Šlechtitelské a technologické aspekty chovu dojených krav a kvality mléka", VÚCHS s. r. o. Rapotín, s. 36-39, ISBN 80-903142-1-X
  18. INDRA, Z., MIZERA, J., 1992: Chemické kontrolní metody pro obor zpracování mléka. Praha.
  19. INGR, I. et al., 2003: Zpracování zemědělských produktů. ES MZLU v Brně, 249 s, ISBN 80-7157-520-8
  20. JANŮ, L., HANUŠ, O., MACEK, A., ZAJÍČKOVÁ, I., GENČUROVÁ, V., KOPECKÝ, J, 2007a: Fatty Acids and Mineral Elements in Bulk Milk of Holstein and Czech Spotted Cattle according to Feeding Season. Folia veterinaria, 51, 1: 19-25
  21. JANŮ, L., HANUŠ, O., FRELICH, J., MACEK, A., ZAJÍČKOVÁ, I., GENČUROVÁ, V., JEDELSKÁ, R., 2007b: Influences of Different Milk Yields of Holstein Cows on Milk Quality Indicators in the Czech Republic. Acta Vet. Brno, 76: 553-561; doi: 10.2754/avb200776040553 DOI: 10.2754/avb200776040553 Go to original source...
  22. JELÍNEK, P., KOUDELA, K., et al., 2003: Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU, Brno, 410 s, ISBN 80-7157-644-1
  23. KADLEC, P. et al., 2002: Technologie potravin II, Praha: VŠCHT, 236 s.
  24. KLOPČIČ, M., MALOVRH, Š., GORJANC, G., KOVÁČ, M., OSTERC, J., 2003: Prediction of Daily Milk Fat and Protein Cotent Using Alternating (AT) Recording Scheme. Czech J. Anim. Sci., 48(11): 449-458, ISSN: 1212-1819
  25. KOUŘIMSKÁ, L., KOSINOVÁ, R., BABIČKA, L., 2007: Když se mluví o kravském mléce. Náš chov, r. 67, č. 5, s. 108-113, ISSN: 0027-8068
  26. LEE, A. J., WARDROP, J., 1984: Predicting Daily Milk Yield, Fat Percent, and Protein Percentfrom Morning or Afternoon Tests. J. Dairy Sci., 67: 351-360, ISSN: 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(84)81308-9 Go to original source...
  27. LEE, C., POLLAK, E. J., EVERETT, R. W., 1995: Multiplicative factors for estimation of daily milk and component yields from single morning or afternoon tests. J. Dairy Sci., 78: 221-235 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(95)76631-0 Go to original source...
  28. LOLLIVIER, V., MARNET, P-G., 2005: Galactopoietic effect of milking in lactating Holstein cows: Role of physiological doses of oxytocin. Livestock Production Science, 95: 131-142, ISSN: 0301-6226 DOI: 10.1016/j.livprodsci.2005.01.013 Go to original source...
  29. MIKŠÍK, J., 1980: Posouzení přesnosti alternativní kontroly mléčné užitkovosti. Acta Universitasis Agriculrirae, 28, 2: 175-181
  30. MUSIL, R., HANUŠ, O., 2007: Poznatky k problému aktuálního zpeněžování mléka. Výzkum v chovu skotu, 4: 6 -63, ISSN: 0139-7265
  31. NICHOLSON jr, W. S., WILLARD, H. S., THOMAS, W. R., BROWN, D. C., 1958: Effect of Milking Time on Solids in Milk from Holsteins. J. Dairy Sci., 1480-1484, ISSN: 0022-0302 Go to original source...
  32. ORMISTON, E. E., SPAHR, S. L., TOUCHBERRY, R. W., ALBRIGHT, J. L., 1967: Effects of Milking at Unequal for a Complete Lactation on Milk Yield and Composition. J. Dairy Sci., 50:1597-1605, ISSN: 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(67)87679-3 Go to original source...
  33. OUWELTJES, W., 1998: The Relationship Between Milk Yield and Milking Interval in Dairy Cows. Livestock Production Science, 56: 193-201, ISSN: 0301-6226 DOI: 10.1016/S0301-6226(98)00154-7 Go to original source...
  34. PALMER, R. W., JENSEN, E. L., HARDIE, A. R., 1994: Removal of within-cow differences between morning and evening milk yields. J. Dairy Sci., 77: 2663-2670, ISSN: 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77208-8 Go to original source...
  35. PŘIBYLA, L., ČEJNA, V., 2006: Porovnání vizuální a nefelo-turbidimetrické metody pro měření syřitelnosti mléka. In. Den mléka 2006, Praha: ČZU, s. 110-111, ISBN 80-213-1498-2
  36. SCHUCK, P., DOLIVET, A., 2002: Lactose crystallization: determination of α-lactose monohydrate in spray-dried dairy products. Lait, 82: 413-421, ISSN: 0023-7302 DOI: 10.1051/lait:2002020 Go to original source...
  37. SEDLÁKOVÁ, L., 1969: Kvalita a množství ranního a večerního mléka u dojnic při stejném intervalu dojení v souvislosti se systémy krmení. Živoč. Výr., 14, (62): 573-582
  38. TEPLÝ, M. et al., 1979: Mléko a jeho produkce k průmyslovému zpracování. Praha: SNTL, 376 s.
  39. VYHLÁŠKA č. 203/2003 Sb. O veterinárních požadavcích na mléko a mléčné výrobky
  40. ŽIŽLAVSKÝ, J., MIKŠÍK, J., 1988: Variabilita složek kravského mléka ve večerním a ranním nádoji při rozdílné technologii dojení. Živoč. Výr., 33(61): 1079-1085

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.