Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(5), 171-180 | DOI: 10.11118/actaun200856050171

NĚKTERÉ SLOŽKOVÉ A ZDRAVOTNÍ UKAZATELE KVALITY MLÉKA DOJNIC S VYŠŠÍ UŽITKOVOSTÍ PŘI ZAŘAZENÍ VYBRANÝCH DRUHŮ OBILOVIN DO KRMNÉ DÁVKY

Jan Pozdíšek1, Oto Hanuš1, Kateřina Vaculová2, František Mikyska3, Jaroslav Kopecký1, Radoslava Jedelská1
1 Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika
2 Agrotest fyto, s. r. o., Havlíčkova 2787/121, 767 01 Kroměříž, Česká republika
3 AgroKonzulta - poradenství, s. r. o., Klostermanova 80, 564 01 Žamberk, Česká republika

Z ekonomických důvodů byla uvažována záměna kukuřice krmným obilím jako pšenicí (Sulamit) a tritikale (Kitaro) v jadrné složce krmných dávek dojnic. Typ zmíněné náhrady pro krmný pokus byl proveden podle výsledků předchozího výzkumu (Pozdíšek a Vaculová, 2008). Cílem této práce bylo vyhodnotit možné vlivy náhrady obilí v krmných dávkách krav na složky a vlastnosti mléka. Pro pokus byly vybrány výrazně rozdílné varianty obilí ve srovnání ke kukuřici jako referenci. Jinak totožné krmné dávky krav se lišily mezi skupinami pouze v jadrné složce ((K, kontrolní skupina) kukuřice 1,5 kg, pšenice (P1) 2,0 kg a tritikale (P2) 2,0 kg (pokusné skupiny)). Skupinové krmné dávky 1 (K), 2 (P1) a 3 (P2) měly: NEL/kg sušiny (DM; 6,524, 6,512 a 6,491); NL % v DM (17,9, 18,2 a 17,9); % vlákniny v DM (15,96, 15,74 a 15,72); PDIN/PDIE (1,189, 1,189 a 1,191). Pokus trval šest týdnů, bylo zahrnuto 8, 9 a 9 krav (n = 26) plemene České strakaté. Individuální vzorky mléka (celkem 182 v pokusu) byly uvnitř skupin slévány do bazénových vzorků (n = 21 = 3 skupiny × 7 vzorkovacích termínů). Rozdíly v mléčné užitkovosti byly významně výhodné pro skupinu K (15,32 > 14,07 (pšenice) nebo 13,86 kg (tritikale) ranního nádoje), zatímco tuk (3,27 < 3,47 nebo 3,44 %) byl nižší (P < 0,05). Laktóza nebyla ovlivněna. Více významných rozdílů bylo v celkové sušině, 12,09 (K) < 12,23 (P1) nebo 12,40 % (P2). Zatímco pro pšenici nebyl, pro tritikale byl pozorován podobný vliv v hrubých bílkovinách (CP) mléka (3,08 (K) nebo 3,05 (P1) < 3,23 % (P2)). Podobný trend byl také potvrzen v kaseinu (CAS; 2,43 nebo 2,44 < 2,55 %; od P < 0,05 do P < 0,001 pro CP a CAS). Mezi skupinami byly nevýznamné rozdíly pro kaseinové číslo, kyselost pH, elektrickou vodivost, Mg a Cu (P > 0,05). Výraznější rozdíly byly v počtu somatických buněk (SCC) v geometrickém průměru 249 (P2) > 76 (K) nebo 72 103/ml (P1). Kvůli docela typicky vysoké variabilitě SCC u skupiny tritikale P2 (v protikladu k tomu byla nízká variabilita ve skupinách K a P1) by uvedené mohlo být zapříčiněno náhodou ve výběru zvířat do skupin a všechny hodnoty splnily požadavek normy pro výběrové mléko. Proto není nezbytné nadhodnocovat tento výsledek. Močovina v mléce jako metabolický ukazatel byla vyšší u skupiny pšenice, významně (P < 0,05) oproti skupině tritikale (23,39 (P1) > 20,80 (K) a 20,50 mg / 100ml (P2), ale všechny hodnoty ležely v uznávaném fyziologickém oboru (od 20 do 30 mg / 100ml). V případě Ca byl tento významně vyšší (P < 0,05 oproti pšenici) v mléčné skupině tritikale o 5,7 a 4,0 % (1306 (P2) > 1231 (K) nebo 1253 (P1) mg / kg). Hladiny P a Fe v mléce byly vyšší u K proti pokusným skupinám (P < 0,05). To je méně zajímavé ve smyslu ekonomiky nebo výživy. Obecně bylo mléko poněkud rozdílné podle rozdílů v obilných položkách krmných dávek krav a náhrad obilných variant. Ve smyslu pokusu by konkrétní náhrada obilí v jadrné složce krmné dávky neměla mít významný dopad na kvalitu mléka a je možné souhlasit s takovou koncepcí. Kvalita mléka a mléčná užitkovost však nebyla překonána nahrazením kukuřice pšenicí (Sulamit) nebo tritikale (Kitaro). U tritikale byla nižší dojivost nahrazena vyššími hladinami DM, tuku, CP, CAS, Ca a také SCC při porovnání ke kukuřici a pšenici. Použité varianty náhrady obilí nebyly výrazně horší než kukuřice.

kráva, krmná dávka, mléko, dojivost, tuk, laktóza, kasein, močovina, počet somatických buněk, vápník, hořčík

Some compositional and health indicators of milk quality of dairy cows with higher milk yield at including of selected corn species into feeding ration

Because of economical reasons the substitution of maize by feed corn as wheat (Sulamit) and triticale (Kitaro) was revolved in concentrate part of dairy cow feeding rations. The design of mentioned replacement in feeding rations was carried out according to results of previous research (Pozdíšek and Vaculová, 2008) for nutrition experiment. The aim of this paper was to evaluate the possible effects of corn replacement in cow feeding rations on milk composition and properties. The expressively different variants of corn were selected for experiment in comparison to maize (reference). Dairy cows were fed by total mixed ration on the basis of maize and clover silage and hay. Otherwise the identical day feeding rations among cow groups differed only in concentrate portions ((K, control group) maize 1.5 kg, wheat (P1) 2.0 kg and triticale (P2) 2.0 kg (experimental groups)). Group feeding rations 1 (K), 2 (P1) and 3 (P2) had: NEL/kg dry (DM) matter (6.524, 6.512 and 6.491); NL % in DM (17.9, 18.2 and 17.9); fibre % in DM (15.96, 15.74 and 15.72); PDIN/PDIE (1.189, 1.189 and 1.191). The experiment took six weeks, there were included 8, 9 and 9 cows (n = 26) of Czech Fleckvieh breed. Feed groups were well balanced in terms of milk yield, days in milk and number of lactation. The tie stable and pipeline milking equipment were used in experiment. Animals were milked twice a day and sampled at morning milking in intervals about seven days approximately. Cows were relatively healthy in terms of occurrence of milk secretion disorders. Within groups the individual milk samples (in total 182 in experiment) were aggregated into bulk samples (n = 21 = 3 groups × 7 sampling periods), which were analysed on 45 milk indicators, 18 of them were evaluated in this paper. The differences in milk yield were significantly advantageous for K group (15.32 > 14.07 (wheat) or 13.86 kg (triticale) at morning milking), while fat (3.27 < 3.47 or 3.44 %) was lower (P < 0.05). Lactose was not influenced. More important differences were in total dry matter, 12.09 (K) < 12.23 (P1) or 12.40 % (P2). While for wheat was not for triticale was similar effect observed in crude protein (CP) of milk (3.08 (K) or 3.05 (P1) < 3.23 % (P2)). Similar trend was also confirmed in casein (CAS; 2.43 or 2.44 < 2.55 %; from P < 0.05 to P < 0.001 for CP and CAS). There were insignificant differences between groups for casein number, pH acidity, electrical conductivity, Mg and Cu (P > 0.05). Milk specific weight was lowest in P1 (P < 0.01), but this indicator is practically less important. More expressive differences were in somatic cell count (SCC) in geometric mean 249 (P2) > 76 (K) or 72 103/ml (P1). Because of quite typical high SCC variability in triticale P2 group (in opposite to this low variability in K and P1 groups) it could be caused by chance in animal selection for groups and all values met the standard demand for extra quality of milk. Therefore, it is not necessary to over estimate this result. Milk urea as metabolical indicator was higher in wheat group, significantly (P < 0.05) versus triticale group (23.39 (P1) > 20.80 (K) and 20.50 mg/100ml (P2), but all values lay in respected physiological range (from 20 to 30 mg/100ml). In the Ca case it was significantly higher (P < 0.05 versus wheat) in triticale milk group by 5.7 and 4.0 % (1306 (P2) > 1231 (K) or 1253 (P1) mg/kg). This increase could be interested in terms of milk nutritive value, but not for routine milk payment. The levels of P and Fe in milk were higher in K versus experimental groups (P < 0.05). It is less interesting in terms of economy or nutrition. In general milk was a little different according to differences in corn portions of cow feeding rations and corn variant replacement. In terms of experiment the concrete corn replacement in concentrate portion of feeding ration could not have an essential impact on milk quality and it si possible to agree with such conception. However, the milk quality and yield were not overcome by replacement of maize by wheat (Sulamit) or triticale (Kitaro). At triticale the lower milk yield was compensated by higher levels of DM, fat, CP, CAS, Ca and also SCC as compared to maize and wheat. The used corn replacement variants were not expressively worse than maize.

Keywords: cow, feeding ration, milk, milk yield, fat, lactose, casein, urea, somatic cell count, calcium, magnesium
Grants and funding:

Tato práce byla podporována řešením projektu MZe ČR, NAZV, QF3133.

Received: December 20, 2007; Published: November 3, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pozdíšek, J., Hanuš, O., Vaculová, K., Mikyska, F., Kopecký, J., & Jedelská, R. (2008). Some compositional and health indicators of milk quality of dairy cows with higher milk yield at including of selected corn species into feeding ration. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(5), 171-180. doi: 10.11118/actaun200856050171
Download citation

References

  1. ALI, A. K. A., SHOOK, G. E., 1980: An optimum transformation for somatic cells concentration in milk. Journal of Dairy Science, 63: 487-490. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(80)82959-6 Go to original source...
  2. BEAUCHEMIN, K., 2007: Ruminal acidosis in dairy cows: Balancing physically effective fiber with starch availability. Florida Ruminant Nutrition Symposium, January 30-31, Best Western Gateway Grand, Gainesville, FL.
  3. BOWMAN, J. G. P., BLAKE, T. K., SURBER, L. M. M., HABERNICHT, D. K., BOCKELMAN, H., 2001: Feed-quality variation in the barley core collection of the USDA National Small Grains Collection. Crop Science, 41: 863-870. DOI: 10.2135/cropsci2001.413863x Go to original source...
  4. BUTLER, W. R., CALAMAN, J. J., BEAM, S. W., 1996: Plasma and milk urea nitrogen in relation to pregnancy rate in lactating dairy cattle. Journal of Animal Science, 74: 858-865. DOI: 10.2527/1996.744858x Go to original source...
  5. ČSN 57 0529: Syrové kravské mléko pro mlékárenské ošetření a zpracování. Raw cow milk for dairy factory treatment and processing. Praha, ČNI, 1993.
  6. HANUŠ, O., BJELKA, M., TICHÁČEK, A., JEDELSKÁ, R., KOPECKÝ, J., 2001: Substantiation and usefulness of transformations in data sets of analyzed milk parameters. (In Czech) Chov a šlechtění skotu pro konkurenceschopnou výrobu. Sborník příspěvků VÚCHS Rapotín: 122-137.
  7. HANUŠ, O., GENČUROVÁ, V., FICNAR, J., GABRIEL, B., ŽVÁČKOVÁ, I., 1993: The relationship of urea and protein in bulk milk to some breeding factors. (In Czech) Živočišná Výroba, 1, 38: 61-72.
  8. HEJTMÁNKOVÁ, A., KUČEROVÁ, J., MIHOLOVÁ, D., KOLIHOVÁ, D., ORSÁK, M., 2002: Levels of selected macro- and microelements in goat milk from farms in the Czech Republic. Czech Journal of Animal Science, 47, 6: 253-260.
  9. HERRERA-SALDANA, R. E., HUBER, J. T., POORE, M. H., 1990: Dry matter, crude protein, and starch degradability of five cereal grains. Journal of Dairy Science, 73: 2386-2393. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(90)78922-9 Go to original source...
  10. JANŮ, L., HANUŠ, O., MACEK, A., ZAJÍČKOVÁ, I., GENČUROVÁ, V., KOPECKÝ, J., 2007: Fatty acids and mineral elements in bulk milk of Holstein and Czech Spotted cattle according to feeding season. Folia Veterinaria, 51, 1: 19-25.
  11. JOHNSON, R. G., YOUNG, A. J., 2003: The Association Betveen Milk Urea Nitrogen and DHI Production Variables in Vestern Commercial Dairy Herds. Journal of Dairy Science., 86: 3008-3015. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73899-5 Go to original source...
  12. KIRCHGESSNER, M., KREUZER, M., ROTH, MAIER, DORA, A., 1986: Milk urea and protein content to diagnose energy and protein malnutrition of dairy cows. Archiv Animal Nutrition, 36: 192-197. Go to original source...
  13. KIRCHGESSNER, M., ROTH, MAIER, DORA, A., RÖHRMOSER, G., 1985: Harnstoffgehalt in Milch von Kühen mit Energie- bzw. Proteinmangel und anschliessender Realimentation. Zeitschrieft für Tierphysiology, Tiernährung und Futtermittelkunde, 53: 264-270. DOI: 10.1111/j.1439-0396.1985.tb00031.x Go to original source...
  14. KUPKA, K., 1997: Statistical quality management. Statistické řízení jakosti.
  15. MELOUN, M., MILITKÝ, J., 1994: Statistical evaluation of experimental data. Statistické zpracování experimentálních dat.
  16. MOSS, A. R., GIVENS, D. I., 2002: Project Report No. 273, Nutritive value of wheat for ruminants: An index for ranking wheat varieties. February: 59. http://www.hgca.com/document.aspx?fn=load&media_id=301&publicationId=448
  17. ORSKOV, E. R., 1986: Starch digestion and utilization in ruminants. Journal of Animal Science, 63: 1624-1633. DOI: 10.2527/jas1986.6351624x Go to original source...
  18. OWENS, F. N., SECRIST, D. S., HILL, W. J., GILL, D. R., 1997: The effect of grain source and grain processing on performance of feedlot cattle: A review. Journal of Animal Science, 75: 868-879. DOI: 10.2527/1997.753868x Go to original source...
  19. PIATKOWSKI, B., VOIGT, J., GIRSCHEWSKI, H., 1981: Einfluss des Rohproteinniveaus auf die Fruchtbarkeit und den Harnstoffgehalt in Körperflüssigkeiten bei Hochleistungskühen. Archiv für Tierernährung, 31: 497-504. DOI: 10.1080/17450398109426862 Go to original source...
  20. POZDÍŠEK, J., VACULOVÁ, K., 2008: Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding highly productive ruminants using in vitro and in vivo methods. Czech Journal of Animal Science, accepted. Go to original source...
  21. RAUBERTAS, J. K., SHOOK, G. E., 1982: Relationship between lactation measures of SCC and milk yield. Journal of Dairy Science, 65: 419-425. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(82)82207-8 Go to original source...
  22. RENEAU, J. K., 1986: Effective use of dairy herd improvement somatic cell counts in mastitis control. Journal of Dairy Science, 69: 1708-1720. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(86)80590-2 Go to original source...
  23. ROPSTAD, E., REFSDAL, A. O., 1987: Herd reproductive performance related to urea concentration in bulk milk. Acta veterinaria scandinavica, 28: 55-63. Go to original source...
  24. SHOOK, G. E., 1982: Approaches to summarizing somatic cell count which improve interpretability. Nat. Mast. Council, Louisville, Kentucky, 1-17.
  25. SIKIRIČ, M., BRAJENOVIČ, N., PAVLOVIČ, I., HAVRANEK, J. L., PLAVLJANIČ, N., 2003: Determination of metals in cow's milk by flame atomic absorption spectrophotometry. Czech Journal of Animal Science, 48, 11: 481-486.
  26. SOMMER, A., ČEREŠŇÁKOVÁ, Z., FRYDRYCH, Z., KRÁLÍK, O., KRÁLÍKOVÁ, Z., KRÁSA, A., PAJTÁŠ, M., PETRIKOVIČ, P., POZDÍŠEK, J., ŠIMEK, M., TŘINÁCTÝ, J., VENCL, B., ZEMAN, L., 1994: Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. ČAZV, komise výživy hospodářských zvířat, Pohořelice, 198.
  27. STOKES, R. S., 1997: Balancing carbohydrates for optimal rumen function and animal health. WCDS Adv. in Dairy Technol., 10, http://www.wcds.afns.ualberta.ca/Proceedings/1997/ch06-97.htm
  28. SWAN, C. G., BOWMAN, J. G. P., MARTIN, J. M., GIROUX, M. J., 2006: Increased puroindoline levels slow ruminal digestion of wheat (Triticum aestivum L.) starch by cattle. Journal of Animal Science, 84: 641-650. DOI: 10.2527/2006.843641x Go to original source...
  29. WIGGANS, G. R., SHOOK, G. E., 1987: A lactation measure of somatic cell count. Journal of Dairy Science, 70: 2666-2672. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(87)80337-5 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.