Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(5), 75-80 | DOI: 10.11118/actaun200856050075
VLIV ŠŤOVÍKU TUPOLISTÉHO (RUMEX OBTUSIFOLIUS L.) NA KVALITU TRAVNÍCH SILÁŽÍ
- Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 613 00 Brno, Česká republika
Šťovík tupolistý (ŠT) je jedním z nejškodlivějších plevelných druhů v travních porostech mírného pásma. Na půdách s dobrou zásobou živin se vyznačuje vysokou konkurenční schopností a rychlým rozšiřováním. V čerstvém stavu zvířata ŠT nepřijímají a při vyšším podílu v porostu působí problémy při konzervaci píce.
V modelovém pokusu byl hodnocen vliv píce ŠT na nutriční hodnotu a silážovatelnost píce ve srovnání s pící z trvalého travního porostu. Píce byla zavadána po dobu 24 hodin. Travní píce dosáhla optimální obsah sušiny (336,4 g . kg-1), zatímco píce ŠT zavadla nedostatečně (obsah sušiny 168,4 g . kg-1). Přes nízký obsah sušiny neobsahovaly siláže ze ŠT kyselinu máselnou a stupeň proteolýzy nepřesáhl 10 %. Fermentační lze hodnotit jako úspěšný. Přídavek kyseliny mravenčí (4,0 l.t-1) vedl ke snížení tvorby kyseliny mléčné a takto ošetřená siláž ze ŠT měla vyšší pH ve srovnání s neošetřenou kontrolou a probiotickým přípravkem (LAB). Přídavek LAB zvýšil výrazně tvorbu kyseliny mléčné u obou pícnin a průkazně zvýšil poměr kyseliny mléčné ku kyselině octové. Použití každého z obou aditiv vedlo ke zlepšenému hodnocení výsledných siláží o jednu třídu.
Z hlediska nutriční hodnoty obsahuje píce ŠT více N-látek (219,8 vs. 259,1 g . kg-1) a méně vlákniny (219,8 vs. 259,1 g . kg-1) ve srovnání s travní pící. Koncentrace energie NEL je přesto výrazně nižší (4,54 vs. 5,50 MJ.kg-1), zřejmě v důsledku přítomnosti antinutričních látek nebo hůře stravitelného lignocelulózového komplexu. Je nutno konstatovat, že píce ŠT přes nízký obsah sušiny nezhoršuje fermentační proces travních siláží.
šťovík tupolistý,travní porost, nutriční hodnota píce, silážování, silážní aditiva
Effect of broad-leaved dock (Rumex obtusifolius L.) on grass silage quality
The effect of broad-leaved dock (BLD) on nutritive value and fermentation process of grassland forages was studied together with the effect of formic acid addition (4.0 vs. 2.0 l.t-1) and inoculation by lactic acid bacteria (LAB). Herbage of dock exhibits low DM content, crude protein and fibre contents, yet its NEL concentration is low.
Despite of the low DM content in BLD silages, the fermentation process was successful, but the silages show significantly higher contents of lactic acid (176.5 %), acetic acid (198.2 %) and lover pH values (4.24 vs. 4.39) as compared with than the grass silage. Silages made of dock do not contain butyric acid and exhibit low rates of proteolysis (9.2 % NH3 from total N). Addition of formic acid shows in the group of assessed silages significant reduction content of lactic acid (-6.5 %) and acetic acid (-9.3 %) and significant decrease of pH value (-0.05). The use of probiotic preparation leads to significantly higher lactic acid production (+39.3 %) and to lover pH value (-0.23) as compare with control without additions.
Keywords: broad-leaved dock, grassland, nutritive value of herbage, ensiling, silage additives
Grants and funding:
Příspěvek byl zpracován s podporou Výzkumného záměru č. MSM6215648905 "Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu" uděleného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Received: September 12, 2008; Published: November 3, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- BOCKHOLT, R., KANNEWURF, B., 2001: Rumex obtusifolius auf Niedermoor in Mecklenburg-Vorpommern (Verbreitung, Futterwert, Siliereignung, Rückdrängung durch Extensivierung). In 45. Jahrestagung AGF, 23.-25. 8. 2001, Gumpenstein, s. 49-51
- BOHNER, A., 2001: Physiologie und futterbaulicher Wert des Ampfers. In: Bestandesführung und Unkrautregulierung im Grünland - Schwerpunkt Ampfer, Bericht über das 7. alpenländische Expertenforum. 22.-23. 3. 2001, BAL Gumpenstein, s. 39-44
- DERRICK, R.W., MOSELEY, G., WILMAN, D., 1993: Intake, by sheep, and digestibility of chickweed, dandelion, dock, ribwort and spurrey, compared with perennial ryegrass. Journal of Agricultural Science, Cambridge, 120, p. 51-61 DOI: 10.1017/S0021859600073585
Go to original source...
- HARRISON, J., JOHNSON, L., 2001: Management Practices that Enhance the Nutritive Value of Ensiled Forages. In 10th International symposium Forage conservation, 10.-12. September, Brno, p. 45-54.
- HATCHER, P. E., PAUL, N. D., AYRES, P. G., WHITTAKER, J. B., 1997: The effect of nitrogen fertilization and rust fungus infection, singly and combined, on the leaf chemical composition of Rumex obtusifolius. Functional Ecology, 11, p. 545-553. DOI: 10.1046/j.1365-2435.1997.00123.x
Go to original source...
- HEJDUK, S., DOLEŽAL, P., 2004: Nutritive value of broad-leaved dock (Rumex obtusifolius L.) and its effect on the quality of grass silages. Czech J. Anim. Sci., 49 (4): 144-150 DOI: 10.17221/4292-CJAS
Go to original source...
- HOPKINS, A., JOHNSON, R. H., 2002: Effect of different manuring and defoliation patterns on broad leaved dock (Rumex obtusifolius) in grassland. Ann. Appl. Biol. 140: 255-262 DOI: 10.1111/j.1744-7348.2002.tb00179.x
Go to original source...
- HUMPREYS, J., JANSEN, T., CULLETO, N., MACNAEIDHE, F. S., STOREY, T., 1999: Soil potassium suply and Rumex obtusifolius and Rumex crispus abundance in silage and grazed grassland swards. Weed research 39, 1-13. DOI: 10.1046/j.1365-3180.1999.00123.x
Go to original source...
- JAMBOR, V., POZDÍŠEK, J., KLEJDUS, B., 1995: Vliv biologických přísad na fermentační ukazatele travní siláže. In 7th International symposium Forage Conervation, 18th-20th September, Nitra, p. 61-64.
- KALAČ, P., MÍKA, V., 1997: Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. ÚZPI, Praha, 317 p.
- KLIMEŠ, L., 1993: Morfometrie listů Rumex crispus, R. obtusifolius a jejich křížence (R. x pratensis). Preslia. Praha, 65: 219-224
- KOMÁREK, P., POZDÍŠEK, J., 2001: Vliv přídavku lučních bylin na fermentaci jílku vytrvalého, vojtěšky seté a jetele lučního. In: Sborník z mezinárodní vědecké konference "Biologicky aktivní fenolické látky v zemědělských plodinách." VÚRV Praha Ruzyně, 7. 11. 2001, s. 37-45
- MARTINKOVÁ, Z., HONĚK, A., 2001: Regeneration of Rumex obtusifolius L. after cutting. Plant Production (Rostlinná výroba), 47 (5): 228-232
- MÍKA, V. et al., 1997: Kvalita píce, UZPI Praha, 227 s.
- NOVÁK, J., 1994: Floristicko-produkčné zmeny ruderálneho trávneho porastu po bezorbovom príseve. Rostlinná výroba, 40 (11): 1049-1056
Go to original source...
- PAVLŮ, V., 1994: Obsah minerálních látek v pastevní píci ve vztahu k požadavkům skotu. Rostlinná výroba, 40: 209-217
- PÖTSCH, E. M., 2000: Auswirkung der biologischen Wirtschaftsweise auf pflanzenbauliche Kennwerte im Dauergrünland. In: MAB - Forschungsbericht Landschaft und Landwirtschaft im Wandel. Das Grünland im Berggebiet Osterreichs: Nutzung und Bewirtschaftung im Spannungsfeld von Vegetationsökologie und Socioökonomik. Wien 22.-23. September 2000, s. 175-180
- PÖTSCH, E. M., GRIESEBNER, C., 2007: Control of broad-leaved dock on organic grassland farms. In: Proceedings of EGF Symposium, De Vlieger, A., Carlier, L (eds.) Permanent and Temporary Grassland Plant, Environment and Ecology, 'Grassland Sciences in Europe, Vol 12', Gent, p. 138-141
- POZDÍŠEK, J., 1997: Biological testing of grass silages. In: 8th international symposium "Forage conservation". 29. 9.-1. 10. 1997, Brno, p. 172-173
- SCEHOVIC, J., 2002: Najdôležitejšie poznatky z posledných výskumných projektov, týkajúcich sa kvality krmoví trvalých horských lúčnych porastov. In: Ekológia trávneho porastu VI, 10.-11. 12. 2002, VÚTPHP Banská Bystrica, s. 326-335
- SOMMER, A., PETRIKOVIČ, P., 2003: Prednosti a hranice vysokej produkcie mlieka z hľadiska výživy dojníc In: Výživa hospodářských zvířat 2003, MZLU Brno. 23. května 2003: p. 21-27.
- TILLEY, J. M. A., TERRY, R. A., 1963: A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Journal of the British Grassland Society 18, 104-111 DOI: 10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x
Go to original source...
- WEIßBACH, F., HONIG, H., 1992: Ein neuerer Schlüssel zur Beurteilung der Gärqualität von Grünfuttersilagen auf der Basis der chemischen Analyse. VDLUFA-Schriftenreihe 35, Kongressband, Göttingen, 489-494.
- WEIßBACH, F., 1998: Untersuchungen über die Beeinflussung des Gärungsverlaufes bei der Bereitung von Silage durch Wiesenkräuter verschidener Spezies im Aufwuchs extensiv genutzer Wiesen. Wiss. Mitt. der Bundesforschungsanstalt Braunschweig - Völkenrode (FAL), Sonderheft 185, s. 17-19
- WILMAN, D., RILEY, J. A., 1993: Potential nutritive value of a wide range of grassland species. Journal of Agricultural Science. Cambridge, 120, p. 43-49 DOI: 10.1017/S0021859600073573
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.