Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(5), 51-56 | DOI: 10.11118/actaun200856050051

Rozdíly některých ukazatelů vlastností syrového mléka a zejména minerálního složení mezi malými přežvýkavci ve srovnání s kravami v České republice

Oto Hanuš1, Marcela Vyletělová1, Václava Genčurová2, Irena Hulová, Hana Landová1
1 Agrovýzkum Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika
2 Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika

Chov ovcí a koz se vrací zpět do České republiky (CR) pro pozitivní vlivy spotřeby alternativního mléka na lidské zdraví. Je významné znát lépe mezidruhové rozdíly ve složení a kvalitě mléka po období těchto změn v chovu malých přežvýkavců. Zejména prvky Ca a Mg jsou významné pro výživu. Práce uvádí srovnání minerálního složení mléka koz (bílá krátkosrstá-W, n = 60), ovcí (cigája-C, n = 60) a krav (holštýn-H, n = 36; český strakatý skot-B, n = 93). Stádo koz a ovcí bylo chováno v jedné stáji v méně využitelné oblasti. Výživy zvířat a druhů byly prováděny typickým způsobem pro ČR. Stáda krav byla krmena TMR, která sestávala z kukuřičné siláže a jetelové a vojtěškové siláže s přídavky jadrných krmiv a minerálií. Krmení bylo prováděno v souladu s normami a aktuální denní mléčnou užitkovostí. Stádo koz a ovcí bylo krmeno přirozenou travní a bylinnou pastvou a přídavky jadrného krmiva s denní dávkou 0,6 kg pro kozy a 0,3 kg pro ovce (směs zrnin a minerálních složek). Zvířata měla pro zemi typickou mléčnou užitkovost. Kravské mléko bylo použito jako referenční. Stáda byla chována v nadmořské výšce 260 m (H), 360 m (B), a 572 m (W, C) s úhrnnými vodními srážkami 449, 700 a 1200 mm za rok a průměrnými ročními teplotami 9,6, 7,0 a 3,7 °C. Byly vyšetřeny bazénové vzorky mléka (4-8 zvířat ve vzorku) z prvních dvou třetin laktace a zimní a letní sezony. Bod mrznutí kozího mléka se lišil od ostatních druhů (P < 0,001), -0,6048 pro C < -0,5544 W < -0,5320 H < -0,5221 °C pro B. Hodnoty Ca kravského mléka byly srovnatelné k dřívějším výsledkům, ačkoliv mléčná užitkovost (MY) byla vyšší. S nižší MY byl Ca vyšší (1299,6 > 1172,0 mg . kg-1; P < 0,001) u B než H, podobný trend byl v Mg (122,0 > 107,4 mg . kg-1; P < 0,001). Mezidruhové rozdíly (P > 0,05) byly u Ni a také většinou u Cu. Výsledky I se lišily mezi druhy, ale ne mezi plemeny krav (P < 0,001; 462,8 H a 434,9 B > 126,0 W a 164,2 μg . l-1 C). To by mohlo být vysvětlitelné použitím jodové dezinfekce při ošetření struků krav a absencí tohoto ošetření u malých přežvýkavců. Makroprvky byly většinou nejvyšší (Ca, P, Na, Mg) v ovčím mléce, s výjimkou K. Hodnoty fosforu (950,1 H, 1016,9 B, 1042,6 W a 1596,7 mg . kg-1 C) u druhů byly spojeny s hodnotami hrubých nebo čistých bílkovin a kaseinu. Mléko malých přežvýkavců může být dobrým zdrojem minerálií pro lidskou výživu, zejména v případě Ca a Mg ovčího a kozího mléka.

méně využitelná oblast, kráva, koza, ovce, mléko, chemické složení, bod mrznutí mléka, kyselina citrónová, makroprvek, mikroprvek, vápník, hořčík

Differences of some indicators of raw milk properties and especially mineral composition between small ruminants as compared to cows in the Czech Republic

Sheep and goat farming is returning back into the Czech Republic (CR) because of positive effects of alternative milk consumption on human health. Especially the elements Ca and Mg are important for nutrition. Paper presents the comparison of mineral milk composition of goats (White short-haired-W, n = 60), sheep (Tsigai-C, n = 60) and cows (Holstein-H, n = 36; Czech Fleckvieh-B, n = 93). Cow milk results were considered as reference. The herds were kept at altitude 260 m (H), 360 m (B), and 572 m above sea level (W, C) with total precipitation 449, 700 and 1200 mm per year and mean air temperatures 9.6, 7.0 and 3.7 °C. Bulk milk samples (4-8 animals in sample) from the first two thirds of the lactation and the winter and summer season were investigated. Goat milk freezing point differed from other species (P < 0.001), -0.6048 for C < -0.5544 W < -0.5320 H < -0.5221 °C for B. Cow milk Ca values were comparable to former results although milk yield (MY) was higher. Along lower MY the Ca was higher (1299.6 > 1172.0 mg.kg-1; P < 0.001) in B than H, similar trend was in Mg (122.0 > 107.4 mg.kg-1; P 0.05) between species were in Ni and also mostly in Cu. Iodine results differed between species but not between cow breeds (P < 0.001; 462.8 H and 434.9 B > 126.0 W and 164.2 μg.l-1 C). It could be explainable by using of I disinfection at teat treatment in cows and absence of treatment in small ruminants. Macroelements were mostly highest (Ca, P, Na, Mg) in sheep milk, with exception of K. Phosphorus values (950.1 H, 1016.9 B, 1042.6 W and 1596.7 mg.kg-1 C) in species were linked with crude or true protein and casein values. Small ruminant milk could be good source of minerals for human nutrition, especially in the case of Ca and Mg of sheep and goat milk.

Keywords: less favourable area, cow, goat, sheep, milk, chemical composition, milk freezing point, citric acid, macroelement, microelement, calcium, magnesium
Grants and funding:

This work was supported by projects MSM 2678846201 and LA 331 (INGO), both The Ministry of Education, Youth and Sports.

Received: August 11, 2008; Published: November 3, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hanuš, O., Vyletělová, M., Genčurová, V., Hulová, I., & Landová, H. (2008). Differences of some indicators of raw milk properties and especially mineral composition between small ruminants as compared to cows in the Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(5), 51-56. doi: 10.11118/actaun200856050051
Download citation

References

  1. ANTUNAC, N., LUKAČ HAVRANEK, J., SAMARŽIJA, D., 2001: Effect of breed on chemical composition of goat milk. Czech J. Anim. Sci., 46, 6 268-274.
  2. GAJDŮŠEK, S., JELÍNEK, P., 1992: Mutual relationships among components of sheep milk and its rennetability. (In Czech) Živoč. Výr. (Czech J. Anim. Sci.), 37, 12: 1023-1028.
  3. GAJDŮŠEK, S., JELÍNEK, P., HAMPL, A., 1996: Somatic cell counts in goat milk and their relation to milk composition and properties. (In Czech) Živoč. Výr. (Czech J. Anim. Sci.), 41: 25-31.
  4. GENČUROVÁ, V., HANUŠ, O., HULOVÁ, I., VYLETĚLOVÁ, M., JEDELSKÁ, R., 2008: The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic. Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, in opponent procedure.
  5. HANUŠ, O., FOLTYS, V., 1991: Some characteristics and mineral components of milk of cattle breeds kept in Czechoslovakia. (In Czech) Živoč. Výr. (Czech J. Anim. Sci.), 36, 6: 497-505.
  6. HANUŠ, O., GENČUROVÁ, V., VYLETĚLOVÁ, M., LANDOVÁ, H., JEDELSKÁ, R., KOPECKÝ, J., 2008: The comparison of relationships between milk indicators in different species of ruminants in the Czech Republic. Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, in opponent procedure.
  7. HANUŠ, O., GENČUROVÁ, V., PONÍŽIL, A., HLÁSNÝ, K., GABRIEL, B., MIČOVÁ, Z., 1993: The effects of year season, urea, acetone and nitrate additions and native content of microelements on cow's milk fermentation. (In Czech) Živoč. Výr. (Czech J. Anim. Sci.), 38, 8: 753-762.
  8. HANUŠ, O., JANŮ, L., MACEK, A., KOPECKÝ, J., JEDELSKÁ, R., 2005: The relationships between milk components and properties and some farm factors in small ruminants. In proceedings from Int. Sci. Conf. October ISBN 80-969312-1-0: 48-59.
  9. HEJTMÁNKOVÁ, A., KUČEROVÁ, J., MIHOLOVÁ, D., KOLIHOVÁ, D., ORSÁK, M., 2002: Levels of selected macro- and microelements in goat milk from farms in the Czech Republic. Czech J. Anim. Sci., 47, 6: 253-260.
  10. JANŠTOVÁ, B., DRAČKOVÁ, M., NAVRÁTILOVÁ, P., HADRA, L., VORLOVÁ, L., 2007: Freezing point of raw and heat-treated goat milk. Czech J. Anim. Sci., 52, 11: 394-398. DOI: 10.17221/2324-CJAS Go to original source...
  11. JANŮ, L., HANUŠ, O., MACEK, A., ZAJÍČKOVÁ, I., GENČUROVÁ, V., KOPECKÝ, J., 2007: Fatty acids and mineral elements in bulk milk of Holstein and Czech Spotted cattle according to feeding season. Folia Veterinaria, 51, 1: 19-25.
  12. KUCHTÍK, J., SEDLÁČKOVÁ, H., 2003: Composition and properties of milk in white short-haired goats on the third lactation. Czech J. Anim. Sci., 48, 12: 540-550.
  13. KUCHTÍK, J., SEDLÁČKOVÁ, H., ŠUSTOVÁ, K., 2003: Dynamic of changes in selected parameters of goat milk quality within the first 200 days of lactation and their effect on rennetability and quality of rennet curdling. (In Czech) Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., LI, 4: 47-52.
  14. MORAND-FEHR, P., FEDELE, V., DECANDIA, M., LE FRILEUX, Y., 2007: Influence of farming and feeding systems on composition and quality of goat and sheep milk. Small Rumin. Res., 68: 20-34. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.019 Go to original source...
  15. PARK, Y. V., JUAREZ, M., RAMOS, M., HAENLEIN, G. F. W., 2007: Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Rumin. Res., 68: 88-113. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.013 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.