Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(5), 45-50 | DOI: 10.11118/actaun200856050045

VLIV KATEGORIE SKOTU NA JAKOSTNÍ PARAMETRY JATEČNĚ UPRAVENÉHO TĚLA

Radek Filipčík1, Jan Šubrt1, Marek Bjelka2, Martin Hošek1, Petra Puklová1
1 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 613 00 Brno, Česká republika
2 Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., 788 13 Rapotín, Česká republika

V práci byla hodnocena kvalita jatečně upravených těl skotu prostřednictvím morfometrických analýz a disekce pravé poloviny jatečně upraveného těla. K analýzám byl použit soubor 379 kusů skotu z kategorie býci (196 ks), jalovice (83 ks), voli (39 ks) a krávy (61 ks). Býci a jalovice byli poraženi v průměrném věku 661 dnů v hmotnosti 668 ± 93 kg u býků a 480 ± 102 kg u jalovic. Hmotnost volů poražených ve věku 626 dnů byla 574 ± 52 kg. Krávy byly poraženy ve věkovém rozmezí 2,5-8 let, v průměrné hmotnosti 573 ± 121 kg. V délkových a hloubkových rozměrech jatečně upraveného těla skotu byla nejlépe hodnocena jatečná těla krav. Největší zmasilost kýty byla prokázána u jatečných těl volů, naopak nejmenší osvalení kýty bylo u jalovic. Při disekci jatečně upraveného těla byl prokázán nejvyšší podíl masa na jatečných tělech býků, kde byl určen nejnižší podíl kostí a oddělitelného tuku. Nejmenší podíl masa na jatečném těle byl zjištěn u jalovic, u kterých bylo získáno největší množství oddělitelného loje. Při kvalitativním hodnocení získaného masa byl stanoven nejvyšší podíl masa I. jakosti u jatečně upravených těl jalovic. U této kategorie jatečného skotu byl zjištěn nejnižší podíl masa výrobního. Nejvyšší podíl masa získaného z jatečných těl býků náležel do II. jakostní skupiny. Z výsledků vyplývá, že nejvyšší ekonomické zhodnocení je dosahováno při porážení býků, kdy zpracovatelé získají nejvyšší podíl masa. U této kategorie je nejnižší podíl odpadu (kostí a loje). Jatečná těla volů jsou na srovnatelné úrovni v podílu masa s jalovicemi, mají však vyšší podíl kostí. Porážením krav získají zpracovatelé poměrně velký podíl masa obdobně jako u býků. Jedná se však o maso, u kterého se předpokládá horší nutriční a kulinární vlastnosti, než je tomu u masa získaného poražením mladých jatečných zvířat.

skot, býci, jalovice, voli, krávy, kvalita jatečně upraveného těla, kvalita hovězího masa

The effect of cattle categories on carcasses quality parameters

The main aim of the study was the evaluation of the quality of carcasses of bulls (n = 196), heifers (n = 83), steers (n = 39) and cows (n = 61) by morphometric analysis and cutting of right parts of carcasses. All categories under study were bred on the farm in Moravia and East Bohemia. Bulls and heifers were slaughtered at average age 661 days, whereas their average age was 668 ± 52 kg. Cows were slaughtered at the age from 2.5 to 8 years, while their average weight was 573 ± 121 kg. Statistically highly significant differences (p < 0.01) were found between length and low-level size of body of all categories under study. The best meatiness of rump was found in steers. Girth spiral round in steers was 173 cm. The highest share of meat was found in bulls (77%). On the other hand in this category was found the lowest share of bone (21.8 %). The highest share of meat of the first quality was found in heifers (30.2 %). The shares of meat of heifers and steers were comparable and ranged between 76.0 and 75.8%. The share of bones in steers was 22.7%. In fine it is possible to state that the cows have comparable share of meat to bulls, however on the other hand the cows meat have the worse nutritional and culinary qualities.

Keywords: cattle, bulls, heifers, steers, cows, carcasses quality, beef quality
Grants and funding:

Práce vznikla za podpory VZ MŠMT 2B06107 a za podpory VZ MŠMT "Biologické a technologické aspekty trvalé udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu" (MSM6215648905).

Received: June 19, 2008; Published: November 3, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Filipčík, R., Šubrt, J., Bjelka, M., Hošek, M., & Puklová, P. (2008). The effect of cattle categories on carcasses quality parameters. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(5), 45-50. doi: 10.11118/actaun200856050045
Download citation

References

  1. APPLE, J. K., 1999: Influence of body condition score on live and carcass value of cull beef cows. J. Anim. Sci., 77, 2610-2620 DOI: 10.2527/1999.77102610x Go to original source...
  2. BARTOŇ, L., TESLÍK, V., URBAN, F., ŘEHÁK, D., 1996: Jatečná hodnota býků českého strakatého a černostrakatého skotu při výkrmu do hmotnosti 620 kg. Živočišná výroba, 41, 10, 467-472.
  3. BJELKA, M., ŠUBRT, J., POLÁCH, P., KRESTYNOVÁ, M., UTTENDORFSKÝ, K., 2002: Carcass quality in crossbred bulls in relation to SEUROP system fading. Czech J. Anim. Sci., 47, 11, 467-475
  4. BJELKA, M., ŠUBRT, J., HOMOLA, M., FILIPČÍK, R., VACÁTKO, E., HAVLÍČKOVÁ, M., SLEZÁKOVÁ, M., 2004: Hodnocení vlivu pohlaví na vybrané parametry jatečné hodnoty při vyšší úrovni výživy. Mezinárodní vědecká konference "Aktuální otázky produkce jatečných zvířat", Brno 20. 9. 2004, 81-85, ISBN 80-7157-783-9.
  5. BUREŠ, D., BARTOŇ, L., TESLÍK, V., ZAHRÁDKOVÁ, R., KREJČOVÁ, M., 2004: Kvalita jatečných těl býků, krav, a jalovic v jednotlivých třídách zmasilosti SEUROP. Mezinárodní vědecká konference "Aktuální otázky produkce jatečných zvířat", Brno 20. 9. 2004, 64-69, ISBN 80-7157-783-9.
  6. ČUBOŇ, J., MOJTO, J., HAŠČÍK, P., VAGAČ, V., KAČANIOVÁ, M., KOMORNÍKOVÁ, M., 2004: Porovnanie mäsovej úžitkovosti krížencov s plemenom Blonde d' Aquitaine v kategóriách mladé býky a mladý dobytok. Mezinárodní vědecká konference "Aktuální otázky produkce jatečných zvířat", Brno 20. 9. 2004, 52-58, ISBN 80-7157-783-9.
  7. ČUBOŇ, J., NOSÁL, V., MOJTO, J., HUBA, J., CHUDÝ, J., 2000: Klasifikácia štruktúry jatočného tela býkov a jalovíc v systéme EUROP. Czech J. Anim. Sci., 45, 8, 367-372.
  8. FIEMS, L. O., DE CAMPENEERE, S., BOGAERTS, D. F., COTTYN, B.G., BOUCQUE, C. V., 1998: The influence of dietary energy and protein levels on performance, carcass and meat quality of Belgian White-blue double-muscled finishing bulls. Animal Science, 66, č. 2, s. 319-327. DOI: 10.1017/S1357729800009449 Go to original source...
  9. CHLÁDEK, G., INGR, I., 2003: The effect of slaughter weight and growth rate on meat performance of Holstein steers. Czech J. Anim. Sci., 48, 8, 331-337.
  10. ŠUBRT, J., FILIPČÍK, R., BJELKA, M., HOMOLA, M., VACÁTKO, E., 2004: Morfometrické analýzy jatečných býků podle užitkového typu. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agiculture in České Budějovice, Series for Animal Sciences, volume 21. Special Issue. České Budějovice 10.-11. 7. 2004, 75-78, ISSN 1212-558X.
  11. ŠUBRT, J., POLÁCH, P., FRELICH, J., VOŘÍŠKOVÁ, J., 2000: Morfometrická analýza jatečné opracovaného těla býků masných užitkových typů, Czech J. Anim. Sci., 45, 1, 37-43.
  12. ZIMMERMANN, V., KULÍŠEK, V., VAVRIŠÍNOVÁ, K., BOBČEK, B., ČOPÍK, A., 2004: Poznatky z extenzívneho výkrmu volkov na pastve. Mezinárodní vědecká konference "Aktuální otázky produkce jatečných zvířat", Brno 20. 9. 2004, 61-63, ISBN 80-7157-783-9.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.