Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(4), 265-272 | DOI: 10.11118/actaun200856040265

ZHODNOCENÍ EKONOMICKÉHO EFEKTU PŘI ZAŘAZENÍ HRACHU A BOBU DO KRMNÝCH SMĚSÍCH PRO PRASATA

Antonín Ponížil1, Ladislav Zeman2, Petr Mareš2
1 Agritec, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o., Zemědělská 16, 787 01 Šumperk, Česká republika
2 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

V zemědělském podniku, který si sám vyrábí krmné směsi pro prasata, byla hledána optimální hranice, při které je již výhodné nahradit část zkrmovaných sójových extrahovaných šrotů (SEŠ48) hrachem a bobem vlastní produkce. Hrách je výhodné zařadit do krmných směsí při ceně vyšší jak 7,5 Kč/ kg SEŠ48, bob až při ceně 11,4 Kč / kg. Při současných cenách (12/2007) krmného obilí je hranice rentability výkrmu prasat při ceně 38,2 Kč / kg. Zařazením hrachu do krmných směsí se tato hranice ve sledovaném zemědělském podniku sníží na 37,2 Kč / kg živé hmotnosti jatečného prasete.

výkrm prasat, cena, hrách, bob, sója

The efficiency of feed pea and faba beans usage in feed mixture for pigs

The agricultural company which produces the feeding mixtures endeavor to substitute a part of the feeding dose of soybean meal (content of crude protein: 48 %; below as SBM48) by peas and faba beans coming from the own production with the respect to the economic preferability. Peas are favorable to include into the feeding mixtures when the price of SBM48 overcomes 7.50 CZK/kg, while faba beans by the price of SBM48 higher than 11.40 CZK. By the current prices of feeding cereals (at the beginning of 2008) the level of the cost-effectiveness of breeding and fattening in pigs is 38.20 CZK/kg. The integration of peas into the feeding mixtures the level of the cost-effectiveness decreases to 37.20 CZK/kg of the live animal weight at the slaughter stage. The work also evaluates the economical profit in relevance of market price of final product (pigs in body weight of 108 kg). By the end of 2008 was this price at level of 34.00 CZK/kg of body weight. The cost for feedstuffs was 17.00 CZK and the total costs for pig production in case using of self-made feedstuffs was 27.50 CZK/kg. That is way the economical profit could be 6.50 CZK per kilogram of body weight or the lost of 4.20 CZK could be in case of calculation of feeds market prices. This lost can be decreased by compounding of pea into feed mixture. In the work we determined the economical limitation for pea or faba bean usage and can be a guide for agriculture economist to make decisions in accordance with the market price of different sources of crude protein.

Keywords: fattening pigs, price, feed pea, faba bean, soybean
Grants and funding:

Příspěvek byl zpracován s podporou projektu QF 3070 - Využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata.

Received: February 1, 2008; Published: November 8, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Ponížil, A., Zeman, L., & Mareš, P. (2008). The efficiency of feed pea and faba beans usage in feed mixture for pigs. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(4), 265-272. doi: 10.11118/actaun200856040265
Download citation

References

  1. ANONYM: Situační a výhledová zpráva - Luskoviny 2007. MZe ČR, 28 s.
  2. DVOŘÁK, R., PECHOVÁ, A., PAVLATA, L., FILÍPEK, J., DOSTÁLOVÁ, J., RÉBLOVÁ, Z., KLEJDUS, B., KOVAŘČÍK, K., POUL, J., 2005: Reduction in the content of antinutritional substances in pea seeds (Pisum sativum L.) by different treatments. Czech J. Anim. Sci., 50, (11): s. 519-527 Go to original source...
  3. DVOŘÁK, R., PECHOVÁ, A., PAVLATA, L., KLEJDUS, B., KOVAŘČÍK, K., DOSTÁLOVÁ, J., CULKOVÁ, J., FILÍPEK, J., SVAJDLENKA, E., CAPKOVÁ, V., 2006: Reduction in the content of antinutritional substances in Faba beans (Vicia Faba) by different treatments. Slovenian veterinary research. Ljubljana, Vol 43. Suplement 10, s. 174-179. ISSN 1580-4003
  4. KRATOCHVÍLOVÁ, P., SIKORA, M., ZEMAN, L., 2006: Influence of the level of Vicia faba L. in experimental diets on performance of chickens. In: Tagungsband 5. BOKU-Symposium Tierernährung, Wien, s. 97-101. ISBN 3-900962-54-5
  5. PECHOVÁ, A., DVOŘÁK, R., PODHORSKÝ, A., PAVLATA, L., ČAPKOVÁ, V., LUBOJACKÁ, V., DRASTICH, P., 2005: Evaluation of metabolism, efficiency and reproduction of dairy cows in feeding different cultivars of pisum sativum. In: Achievements and Prospects of Ruminants Medicine. National Veterinary Research Institute in Pulawy, s. 261-268.
  6. PONÍŽIL, A., 2004: Obstojí hrách v konkurenci se sójou? Sborník referátů. Selgen Praha. Seminář pro agronomy, zootechniky a krmiváře 10.-11. 11. 2004, Vyškov a Kočí u Chrudimi, s. 9-12.
  7. PONÍŽIL, A. a kol., 2007: Studium využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata. Výroční zpráva projektu QF3070 za rok 2006, Agritec Šumperk, 72 s.
  8. POZDÍŠEK, J., LÁTAL O., ŠTÝBNAROVÁ, M., NOVÁKOVÁ, A., 2006: Výživná hodnota upraveného hrachu pro přežvýkavce. In: Aktuálne problémy riešené v agrokomplexe. SPU Nitra, s. 194-197. ISBN 80-8069-799-X. Go to original source...
  9. SIKORA, M., VAVREČKA, J., KRATOCHVÍLOVÁ, P., ZEMAN, L., 2006a: Vliv různých hladin bobu a antinutričních látek obsažených v něm na užitkové vlastnosti selat. In: Výživa zvierat - Zborník prednášok Košice, s. 38-41.
  10. SIKORA, M., VAVREČKA, J., KRATOCHVÍLOVÁ, P., MAREŠ, P., ZEMAN, L., 2006b: Změna užitkových vlastností vykrmovaných prasat vlivem rozdílné odrůdy a hladiny bobu v krmných směsích. In: Výživa zvířat 2006 - proteiny, MZLU v Brně, s. 182-185. ISBN 80-7157-954-8.
  11. ŠIMEČEK, K., ZEMAN, L., HEGER, J., 2000: Doporučená potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. MZLU v Brně, 105 s., ISBN 80-7157-402-3.
  12. VAVREČKA, J., MAREŠ, P., ŠAJDLER, P., DOLEŽAL, P., 2004: Influence of high Pea level on the piglets efficiency. In: Tagungsband 3. BOKU-Symposium Tierernährung, Wien, 4. November 2004, s. 117-121. ISBN 3-900962-54-5.
  13. VAVREČKA, J., MAREŠ, P., ZEMAN, L., 2005: Vliv hladiny hrachu v dietě na užitkovost selat. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., LIII, 1: s. 93-100 DOI: 10.11118/actaun200553010093 Go to original source...
  14. VAVREČKA, J., SIKORA, M., MAREŠ, P., ZEMAN, L., 2006: Vliv obsahu hrachu v dietách na stravitelnost dusíkatých látek u prasat. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., LIV, 2: s. 139-146 DOI: 10.11118/actaun200654020139 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.