Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(4), 247-256 | DOI: 10.11118/actaun200856040247
POSOUZENÍ KVALITY ČERSTVÉHO A SILÁŽOVANÉHO PIVOVARSKÉHO MLÁTA V PRŮBĚHU SKLADOVÁNÍ
- Victus LA, s. r. o., Těšínská 551/329, 716 00 Ostrava, Česká republika
Cílem práce bylo posouzení změn nutriční hodnoty pivovarského mláta v průběhu jeho osmidenního, respektive devítidenního skladování (dusíkaté látky, vláknina, NDF, škrob, BNLV a popel), změn jeho stability (dynamika rozvoje kvasinek a plísní) a průběhu fermentačních procesů (pH, TKM, NH3, formolová titrace) ve skladované hmotě. Změny byly hodnoceny při skladování čerstvého neošetřeného mláta (získaného do 12 hodin po expedici z pivovaru) a konzervovaného mláta ošetřeného směsí benzoanu sodného (22,9 %) a propionanu sodného (8,3 %) po jeho 90denní anaerobní fermentaci a jeho odebrání ze silážního vaku. Obě varianty byly uskladněny v zastřešeném stájovém objektu. Sledování proběhlo v zimním a letním období (únor a červen) roku 2007. V zimním období, kdy se průměrná denní teplota (Td) pohybovala od +2 °C do -3,5 °C, byl prokázán vliv ošetření jak na průběh fermentačního procesu, tak i na nutriční hodnotu mláta a jeho zaplísnění. U obou variant byla doložena fermentační aktivita ve skladované hmotě (úbytek BNLV), ale u ošetřené varianty bylo snížení obsahu BNLV významně (P < 0,01) nižší než v neošetřené. Tomuto trendu odpovídá i stagnace formolové titrace u ošetřené varianty (P < 0,01). U ošetřeného mláta došlo k signifikantnímu omezení růstu plísní (P < 0,01), počet KTJ do pěti dnů po naskladnění stagnoval. Naproti tomu u neošetřené varianty se počet KTJ po třech dnech od naskladnění zdvojnásobil. Ošetření ovlivnilo sledované parametry především v prvních dnech po naskladnění. Obsah BNLV v neošetřeném mlátě v měsíci únoru statisticky vysoce průkazně (P < 0,01) klesl z průměrné hodnoty 502,99 ± 8,704 v 1. dni sledování na 437,533 ± 18,877 g . kg sušiny v 6. dni, zatímco u ošetřeného mláta byl pokles za stejné období pouze průkazný (P < 0,05). Při stejném sledování byl zjištěn u neošetřeného mláta vysoce průkazný nárůst (P < 0,01) úrovně formolové titrace z 0,004 ± 0,001 v 1. dni sledování na 0,178 ± 0,038 v 6. dni sledování, zatímco u ošetřeného úroveň formolové titrace stagnovala. V letním období, kdy se Td pohybovala od 14,75 °C do 21,75 °C byl rovněž prokázán vliv ošetření na průběh fermentačního procesu a na úroveň nutriční hodnoty. Obsah BNLV neošetřeného mláta statisticky průkazně (P < 0,05) poklesl ze 455,578 ± 9,515 v 1. dni sledování na 432,92 ± 9,515 g . kg sušiny v 5. dni. U ošetřeného mláta obsah BNLV statisticky průkazně (P < 0,05) poklesl až v 7. dni sledování. Podobně úroveň formolové titrace u neošetřeného mláta vysoce průkazně (P < 0,01) narostla z 0,008 ± 0,001 v 1. dni sledování na 0,087 ± 0,036 v 5. dni, naopak u ošetřeného mláta došlo k statisticky vysoce průkaznému nárůstu (P < 0,01) až v 7. dni. Obě sledování prokázala, že ošetření pivovarského mláta směsí benzoanu sodného (22,9 %) a propionanu sodného (8,3 %) a jeho následná 90denní anaerobní fermentace sníží aktivitu plísní a pokles obsažených BNLV a zpomalí rozklad bílkovin při následné manipulaci po vyskladnění a během krátkodobého skladování ve stáje.
pivovarské mláto, posouzení změn, plísně, kvasinky, obsah organických živin, ukazatelé fermentačního procesu
Appreciation of qualities of fresh and ensiled brewers grains during storage
The main objective of this paper is to assess the changes of content of essential organic nutrients, yeasts and moulds and effect of aerobic fermentation when the fresh (untreated) and treated brewers grains (BG) is stored in the stall conditions. Both the fresh brewers grains from Radegast brewery and that treated by mixture of sodium benzoate (22.9%) sodium propionate (8.3%) and following 90 days anaerobic fermentation were mounded in the entrance of stall and tested in two tests, one during the winter period in February, the other one during the summer period in June. Influence of treatment was evident on the process of fermentation, levels of the nitrogen-free extract substances (NFES) and number of forming colony units (FCU) of moulds in the winter period. The fermentation activities in both tested masses were documented, however the decrease of intent of NFES in treated variants was highly conclusive (P < 0.01) lower than that of untreated variants. Stagnation of increase of formol titration in treated BG matches the same tendency. Significant (P < 0.01) limitation of mould growth was noted at treated BG, the number of FCU of moulds stagnated since 1st to 5th to day of testing. On the other hand the number of FCU of moulds in untreated BG was redoubled after 4 days since the start of testing. Treatment influenced monitored parameters above all in the early gout after the start of testing. NFES content in untreated BG in February statistically highly conclusive (P < 0.01) fell from average values 502.99 ± 8.704 in 1st day of testing on 437.533 ± 18.877 g.kg dry matter in 6th day of testing while at treated BG was fall behind the same period only conclusive (P < 0.05). There was ascertained highly conclusive growth (P < 0.01) of level of formol titration from 0.004 ± 0.001 in 1st day to 0.178 ± 0.038 in 6th day of the same testing at untreated BG, while the level of formol titration stagnated at treated BG. In June content of NFES at untreated BG statistically conclusive (P < 0.05) declined from 455.578 ± 9.515 in 1st day on 432.92 ± 9.515 g.kg dry mater in 5th day of testing. Near NFES content at treated BG statistically conclusive (P < 0.05) declined as late as 7th day. Alike formol titration level at untreated BG surged from 0.008 ± 0.001 in 1st day on 0.087 ± 0.036 in 5th day, on the contrary at treated BG come to statistically highly conclusive (P < 0.01) growth as late as 7th day of testing.
Both monitoring demonstrate that the treatment of BG by mixture of sodium benzoate (22.9%) and sodium propionate (8.3%) and its subsequent 90 day anaerobic fermentation will reduce activity of moulds and fall of included NFES and retarded resolution of protein on subsequent manipulation up deliver form silage bag and during a short-period storage in stall.
Keywords: brewers' grains, growth of moulds, formol titration, Nitrogen-free extract substances, protein
Received: March 25, 2008; Published: November 8, 2014 Show citation
References
- ANONYM. Příloha k vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 124/2001 Sb. Praha, 2001
- BUCHGRABER, K., RESCH, R.: Konservierung von Presstrebern Sofie deren Einsatz in der Rinderfuterung 1. Mitteilung: Konservierung von abgepresster Biertreber. Bodenkultur, 1997, 48: 1. 33-41
- COSTA, J. M. B., MATTOS, W. R. S., BIONDI, P., DE CARVALLO, D. D.: Ruminal degredability of wet brewer's grains, Boletim de Industria Animal, 1995, 52: 1, 87-94
- DACCORD, R., ARRIGO, Y., AMRHYN, P.: Nutritive value of brewers' grains for ruminants, Revue Suisse d'Agriculture, 1997 29: 3, 111-113.
- GOLECKY, J.: Using draff in nutrition of grazed dairy cows, Land use systems in grassland dominated regions Proceedings of the 20th General meeting of the European Grassland Federation, Luzern, Switzerland, 21.-24. June, 2004, 1083-1085.
- HARTMAN, M.: Stanovení neutrálních těkavých látek v silážích a senážích plynovou chromatografií, Živočišná výroba, č. 4, 1974, s. 209-216.
- LOHNERT, H. J., RICHTER, G. H., OCHRIMENKO, W. I. et al: Investigations on the storage and feeding value of fresh and preserved brewers' grains. Braunscheig-Volkenrode (FAL), 10.-11. April, 1996, Landbauforschung-Volkenrode, Sonderheft, 1996, No. 169: 275-279.
- MUSSATTO, S. I., ROBERTO, I. C.: Chemical characterization and liberation of pentose sugars from brewer's spent grain, Journal of chemical technology and biotechnology, 2006, No. 3, 268-274. DOI: 10.1002/jctb.1374
Go to original source...
- MUSSATTO, S. I., DRAGONE, G., ROBERTO, I. C.: Brewers' spent grain: generation, characteristics and potential applications. Journal of cereal science, 2006, No. 1, 1-14. DOI: 10.1016/j.jcs.2005.06.001
Go to original source...
- NISHINO, N., HARADA, H., SAKAGUCHI, E.: Evaluation of fermentation and aerobic stability of wet brewers' grains ensiled alone or in combination with various feeds as a total mixed ration. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2003, 83(6): 557-563 DOI: 10.1002/jsfa.1395
Go to original source...
- SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G.: Statistical Methods, 1967, 6th ed., Iowa State University Press, 579 pp.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.