Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(4), 121-126 | DOI: 10.11118/actaun200856040121

Vliv genotypu a věku na kvalitu jatečně opracovaného těla u brojlerů a nosných kohoutků

Martina Lichovníková1, Alžbeta Jarošová2
1 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem sledování bylo porovnat kvalitu jatečně opracovaného těla (JOT) u rychle rostoucích brojlerů (F) a pomalu rostoucích nosných kohoutků (S). Dalším cílem bylo vyhodnotit vliv věku na kvalitu JOT u nosných kohoutků. Rozbor JOT byl prováděn u brojlerů s hmotností JOT 1110 g a nosných kohoutků 1116 g (S1) a 1878 g (S2). JOT byla porcována do 24 h po porážce a během této doby byla skladována při teplotě 5 °C. Na základě hmotností prsou, dolních končetin s kostí a bez kostí a abdominálního tuku byl vypočten jejich procentický podíl z JOT. Levá polovina prsou a svalovina levé končetiny bez kůže byly homogenizovány a v těchto vzorcích byla stanovena sušina a obsah tuku. Sušina byla stanovována po 6 h vysoušení při teplotě 105 °C. Obsah tuku byl stanovován po extrakci petroléterem (Soxhlet). Data byla vyhodnocena analýzou variance programem Unistat 5.1 a pro následné testování průkaznosti rozdílu mezi průměry byl použit Tukey-HSD test.
Přestože hmotnosti JOT u F a S1 byly téměř shodné, hmotnost prsní svaloviny a její podíl byl průkazně vyšší (P < 0,001) u F v porovnání s S1 (265 g a 23,9 % vs. S1 174 g a 15,6 %). Prodloužení výkrmu nosných kohoutků mělo pozitivní vliv pouze na zvýšení hmotnosti prsní svaloviny(S2 - 276 g, P < 0,001), nikoliv na její procentický podíl z JOT (S2 14,7 %). Hmotnost dolních končetin byla průkazně vyšší (P < 0,001) u S1 než u F, což bylo způsobeno vyšším podílem (hmotností) kostí dolní končetiny u S1 (P < 0,001). V hmotnosti svaloviny dolních končetin s kůží a v jejím podílu z JOT nebyl mezi F a S1 statisticky průkazný rozdíl. Hmotnost dolních končetin a hmotnost svaloviny dolních končetin s věkem u nosných kohoutků průkazně vzrostla (P < 0,001). Podíl kostí dolních končetin u S2 průkazně klesl z 32,0 % u S1 na 24,6 % u S2 (P < 0,001) a naopak podíl svaloviny končetin průkazně vzrostl z 24,1 % u S1 na 25,6 % u S2 (P < 0,05). Podíl abdominálního tuku, tuku v prsní svalovině a tuku ve svalovině dolních končetin bylo průkazně nižší u S1 než u F. Podíl abdominálního tuku byl u F 1,79 % a u S1 0,54 % (P < 0,01), podíl tuku v prsní svalovině byl u F 1,24 % a u S1 0,56 % (P < 0,01) a podíl tuku ve svalovině dolních končetin byl u F 8,45 % a u S1 2,78 % (P < 0,05). S rostoucím věkem nosných kohoutků se zvyšoval podíl abdominálního tuku (S2 - 1,38, P < 0,01), podíl tuku v prsní svalovině (S2 - 0,96 %, P < 0,01) a také podíl tuku ve svalovině dolních končetin (S2 - 3,94 %, P < 0,05). Jak v prsní svalovině, tak ve svalovině dolních končetin byl průkazně nižší obsah sušiny u S1 v porovnání s F (P < 0,001). S věkem se obsah sušiny v těchto částech JOT u S průkazně zvýšil (P < 0,001).
Při stejné hmotnosti JOT je pro kohoutky nosného typu charakteristický nižší podíl prsní svaloviny, ale také nižší obsah tuku, a to jak abdominálního, tak v prsní svalovině a svalovině dolních končetin. Podíl svaloviny dolních končetin je srovnatelný s podílem u brojlerů. Kvalita JOT s ohledem na produkci masa se s věkem zvyšuje, snižuje se především podíl kostí dolních končetin. Se zvyšujícím se věkem se zvyšuje také obsah tuku, který je ovšem i při hmotnosti JOT 1878 g nižší než u brojlerů.

podíl prsní svaloviny, podíl dolních končetin, abdominální tuk, tuk v prsní svalovině, tuk ve svalovině dolních končetin

The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids

In the study the carcass quality of fast growing broilers (F) and slow growing layer males (S) was compared. The effect of age on the carcass quality of S (S1, S2) was also evaluated. The weights of the carcasses were as follows: F 1110 g, S at 90 days of age 1116 g (S1) and S at the age of 132 days 1878 g (S2). Despite similar carcass weight in F and S1, the weight of the breast, and it's proportion to the total body weight was significantly higher (P < 0.001) in F (265 g and 23.9% vs. S1 174 g and 15.6%). Continued fattening of the layer males resulted in increased breast weight (S2 276 g, P < 0.001) but not in breast proportion (S2 14.7%).
The weight of the legs was significantly higher (P < 0.001) in S1 in comparison with F, but it was due to the heavier weight of the leg bones in S1 (P < 0.001). There was no difference neither in the weight of the leg muscles, nor of the leg proportions between F and S1. The proportion of the leg muscles increased significantly (P < 0.05) in S2 (25.6%) in comparison with S1 (24.1%). The content of abdominal fat, fat in the breast and fat in the leg muscles was significantly lower (P < 0.01, P < 0.01, P < 0.05, respectively) in the layer males S1 in comparison with the F broilers. The proportion of abdominal fat was 1.79% in F, and 0.54% in S1. The content of the breast fat was 1.24% in F and 0.56% in S1. The proportion of fat in the leg muscles was 8.45% in F and 2.78% in S1. As the birds became older, the content of the fat increased: the abdominal fat in S2 - 1.38% (P < 0.01), the breast fat in S2 - 0.96% (P < 0.01) and the leg muscles fat in S2 - 3.94% (P < 0.05). There was significantly lower (P < 0.001) content of dry matter in S1 than in F both in the breast and in the leg muscles.
At the same carcass weight as the broilers, the layer males had a lower proportion of breast meat and also a lower content of abdominal fat, fat in the breast and fat in the leg muscles. The proportion of the leg muscles was comparable between the two groups. Concerning meat production, the quality of the carcasses of the layer males improved with age. Comparing the F carcasses with weight at 1110 g with the S2 carcass with weight of 1878 g, the weigh of the breast was almost the same, the weight of the leg muscles was higher in S2, and mainly the content of the fat in leg muscles was lower. The content of the abdominal fat and the breast fat was similar in both groups.

Keywords: breast proportion, leg proportion, abdominal fat, breast fat, leg muscles fat

Received: March 25, 2008; Published: November 8, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Lichovníková, M., & Jarošová, A. (2008). The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(4), 121-126. doi: 10.11118/actaun200856040121
Download citation

References

  1. CRAWFORD, R. D., 1993: Poultry Breeding and Genetics. 2 ed. Amsterdam: ELSEVIER, 1123 ps.
  2. DAMME, K. and RISTIC, M., 2003: Fattening performance, meat yield and economic aspects of meat and layer type hybrids. World's Poultry Science Journal, 59, 3: 50-53.
  3. FANATICO, A. C., PILLAI, P. B., CAVITT, L. C., OWENS, C. M. and EMMERT, J. L., 2005: Evaluation of Slower-Growing Broiler Genotypes Grown with and Without Outdoor Access: Growth Performance and Carcass Yield. Poultry Science, 84: 1321-1327. DOI: 10.1093/ps/84.8.1321 Go to original source...
  4. GERKEN, M., JAENECKE, D. and KREUZER, M., 2003: Growth, behaviour and carcass characteristics of egg-type cockerels compared to male broilers. World's Poultry Science Journal, 59, 1: 46-49.
  5. HARDY, M. E. and DENMAN, F., 1975: Carcass Composition Studies. 2. Influences of breed, sex and diet on gross composition of the carcass and fatty acid composition of he adipose tissue. Poultry Science, 54: 1230-1238. Go to original source...
  6. LEESON, S., and SUMMERS, J. D., 1980: Production and carcass characteristics of the broiler chicken. Poultry Science, 59: 786-798. DOI: 10.3382/ps.0590786 Go to original source...
  7. LEWIS, P. D., PERRY, G. C., FARMER, L. J. and PATTERSON, L. S., 1997: Responses of Two Genotypes of Chicken to the Diets and Stocking Densities Typical of UK and "Label Rouge" Production Systems: I. Performance, Behaviour and Carcass Composition. Meat Science, 45: 501-516. DOI: 10.1016/S0309-1740(96)00084-8 Go to original source...
  8. LONERGAN, S. M., DEEB, N., FEDLER, C. A. and LAMONT, S. J., 2003: Breast Meat Quality and Composition in Unique Chicken Populations. Poultry Science, 82: 1990-1994. DOI: 10.1093/ps/82.12.1990 Go to original source...
  9. MUIR, W. M. and AGGREY, S. E., 2003: Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology. Wallingford: CAB International, 706 ps. Go to original source...
  10. MURAWSKA, D., BOCHNO, R., MICHALIK, D. and JANISZEWSKA, M., 2005: Age-related changes in the carcass tissue composition and distribution of meat and fat with skin in carcasses of laying-type cockerels. Archiv fur Geflugelkunde, 69, 3: 135-139.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.