Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(4), 115-120 | DOI: 10.11118/actaun200856040115
PENTOSANY VE VZTAHU K JAKOSTI ŽITA
- Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
V práci byly hodnoceny obsahy pentosanů žita ve vztahu k obsahu bílkovin, číslu poklesu, maltóze a amylografickému hodnocení u dvou odrůd populace (Daňkovské nové, Selgo) a jedné hybridní odrůdy žita (Picasso), pěstovaných na třech různých lokalitách v letech 2003-2005. Obsahy pentosanů se pohybovaly v rozmezí 6,60-9,21 %. Podle průměrných hodnot dosáhla nejvyšších hodnot obsahu pentosanů hybridní odrůda Picasso (8,11 %), která se vyznačovala i nejvyšším číslem poklesu (235,8 s) a hodnotou amylografického maxima (625,5 AJ), ze stanovišť Hradec nad Svitavou (8,21 %), ze sledovaných let rok 2003 (8,34 %).
Výsledky ovlivnily půdní podmínky a průběh povětrnosti mající vliv zejména na obsah bílkovin. Podle korelační analýzy byla vysoce významná pozitivní korelace obsahu pentosanů k číslu poklesu (r = 0,523, P < 0,01) a pozitivní nevýznamná k maltóze (r = 0,293), negativní nevýznamná korelace k obsahu bílkovin v zrně (r = -0,070) a amylografickému maximu (r = -0,072). U čísla poklesu a amylografického maxima byl zjištěn zřetelný rozdíl mezi odrůdami populace (Daňkovské nové a Selgo) a hybridní odrůdou (Picasso).
žito, pentosany, bílkoviny, číslo poklesu, amylografické hodnocení
Pentosans relate to rye quality
The aim of this contribution is the evaluation rye pentosans in the relation to protein content, Falling number, content of maltose and amylograph values. Population and hybrid varieties of rye were grown during 2003-2005. Trials were situated in three different locations of the Czech Republic - Hradec nad Svitavou, Krásné údolí and Staňkov. Content of pentosans varied between 6.60-9.21 %. The highest content of pentosans (average of the three years and three locations) achieved the hybrid variety Picasso (8.11 %), which had the highest Falling number (235.8 s) and amylograph maximum (625.5 AJ), too. The location Hradec nad Svitavou (8.21 % pentosans) was the best and the year 2003 (8.34 % pentosans) was the most positive.
The results were affected by soil and weather conditions which have influence on protein content. Between the pentosans content and the Falling number a high positive correlation (r = 0.523, P < 0.01) was found and nonsignificant negative correlations with protein content (r = -0.070) and amylograph maximum (r = -0.072). Remarkable difference in the Falling number and amylograph maximum between population varieties (Daňkovské nové a Selgo) and hybrid variety (Picasso) were found.
Keywords: rye, pentosans, protein content, Falling number, amylograph analysis
Received: April 23, 2008; Published: November 8, 2014 Show citation
References
- BENEŠ, F., 2005: Obilniny do méně příznivých podmínek. Úroda, 53, 7: 1-9.
- BRÜMMER, J. M., 2005: Roggen und sein Backverhalten heute. Getreidetechnologie, 59, 2: 95-106.
- CRACKNELL, R. L., MOYE, C. J., 1970: A colorimetric method for the determination of pentosan-cereal products. Proc. 20th Ann. Conf.R.A.C.I.Canberra, 17-20 August, 67-77.
- DOUGLAS, S.G., 1981: A rapid method for the determination of pentosans in wheat flour. Food Chem., 7: 139-145. DOI: 10.1016/0308-8146(81)90059-5
Go to original source...
- HAVLOVÁ, P., MIKULÍKOVÁ, R., PRÝMA, J., 2001: Nové směry sladařské analytiky. Kvasný průmysl, 47, 6: 164-168. DOI: 10.18832/kp2001014
Go to original source...
- LEKEŠ, J. a kol., 1990: Žito. SZN, Praha, 247 s.
- MICHNIEWICZ, J., KEDZIOR, Z., KIRYLUK, J., GASIOROWSKI, H., 1992: Pentosans and phytin in gristed rye. Przeglad Zborowo Mlynarski, 36, 8: 7-8.
- PETR, J., MIKŠÍK, V., 2006: Rye quality of hybrid and population varieties from intensive and ecological conditions. Scientia Agric. Bohem., 37, 1: 1-8.
- PRUGAR, J. a kol., 2008: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS Praha, 327 s.
- PŘEHLEDY ODRŮD 2005, 2005: Obilniny a hrách, ÚKZÚZ, Odbor odrůdového zkušebnictví. 1. vydání, Brno, 214 s. ISBN 80-86548-65-1
- PŘÍHODA J., HUMPOLÍKOVÁ, P., NOVOTNÁ, D., 2003: Základy pekařské technologie. Pekař a cukrář s r.o. Praha, 363 s.
- SAASTAMOINEN, M., PLAMMI, S., KUMPULAINEN, J., 1989: Pentosan and beta-glucan content of Finnish winter rye varieties as compared with rye of six other countries. Journal of Cereal Science, 10, 3: 199-207. DOI: 10.1016/S0733-5210(89)80049-9
Go to original source...
- VELÍŠEK, J., 2002: Chemie potravin I. OSSIS Tábor, 2. vydání, 344 s.
- WEIPERT, D., POUTANEN, K., AUTIO, K., 1995: Processing performance of rye as influenced by sprouting resistance and pentosan contents. Proceedings of the International Rye Symposium: technology and products, held on 7-8 December 1995 in Helsinki, Finland, 39-48, VTT Symposium No. 161, 13 ref.
- WEIPERT, D., 1996: Rye and triticale. In.Henry, C. J. and Kentlevel, P. S. (Eds.), Cereal Grain Quality, Chapman and Hall, London, 205-224.
Go to original source...
- WEIPERT, D., 1998: Roggen: Sorte und Umwelt - Indirekte Qualitätsmerkmale. Getreide Mehl und Brot, 52, 4: 208-217.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.