Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(4), 57-76 | DOI: 10.11118/actaun200856040057

Vyhodnocení některých ukazatelů pitné vody ve vybraných, různě hospodařících chovech dojnic v České republice

Václava Genčurová, Oto Hanuš, Libor Janů, Antonín Macek, Marcela Vyletělová
Agrovýzkum Rapotín, s. r. o., Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika

Příspěvek hodnotí kvalitu pitné vody ve vybraných chovech dojnic na území České republiky. V dojírnách 30 farem byly odebrány vzorky pitné vody a následně proveden analytický rozbor. Byly stanoveny vytipované chemické a mikrobiologické ukazatele podle vyhlášky č. 252/2004 Sb. (pH, vodivost, chemická spotřeba kyslíku, barva, zákal, železo, amonné ionty, dusitany, dusičnany, počet kolonií rostoucích při 36 °C, počet kolonií rostoucích při 22 °C, koliformní bakterie, Escherichia coli, dále vápník, hořčík, sodík, draslík, zinek, měď, mangan, olovo, chrom a nikl). U získaného souboru dat bylo provedeno statistické vyhodnocení a získané údaje porovnány s mezními hodnotami danými vyhláškou. Obsah dusičnanů se pohyboval v rozmezí 1 až 40,7 mg/l s průměrem 15,6 mg/l, nejvyšší mezní hodnota dle vyhlášky je 50 mg/l. Hodnota pH kolísala od 5,71 do 8. Geometrický průměr koncentrace chloridů byl 7,57 mg/l. Průměrná koncentrace Ca 58,5 mg/l byla uvnitř vyhláškou doporučeného intervalu 40-80 mg/l. Geometrický průměr obsahu hořčíku 7,9 mg/l byl pod doporučenou hodnotou 20-30 mg/l. Limitní hodnoty pro Cu, Pb, Cr and Ni nebyly překročeny. Naopak limitní hodnota (0 KTJ/100 ml) byla překročena 18x u ukazatele koliformní bakterie, 10× u enterokoků (0 KTJ/100 ml), 5× u Escherichia coli (0 KTJ/100 ml). Počty kolonií rostoucích při 36 °C překročily limit 9× (20 KTJ/ ml), počty kolonií rostoucích při 22 °C (200 KTJ/ml) 5×.
V práci jsou dále srovnány rozdíly mezi ekologickými a konvenčními chovy, farmami podnikajících v různých typech LFA oblastí a farmami do těchto oblastí nezařazených. Diference zjištěná mezi koncentrací chloridů v ekologických (6,56 mg/l) a konvenčních chovech (18,2 mg/l; p < 0,05) byla statisticky významná. Dalším třídícím kritériem byla lokalita, resp. nadmořská výška, ve které daná farma leží. V nadmořské výšce nad 450 m n. m. je statisticky více ekologických farem než v nížinách a na horách je také více LFA oblastí. Byla zjištěna významná závislost (p < 0,05) pouze u obsahu dusičnanů, kdy se stoupající nadmořskou výškou klesal jejich obsah (korelační koeficient v hodnotě - 0,39). Toto zjištění naznačuje méně intenzivní využívání půdy v horských oblastech. Statisticky významné rozdíly byly u všech srovnávaných kritérií zjištěny u hodnoty tvrdosti a s tím souvisejícím obsahem vápníku a hořčíku. Byl zjištěn významný rozdíl v tvrdosti vody mezi oblastmi s nadmořskou výškou menší jak 350 (2,38 mmol/l) a větší jak 450 m n. m. (0,94 mmol/l; p < 0,05). Dle příslušné vyhlášky se však jedná jen o doplňkový ukazatel. Mezi hodnotami mikrobiologických nálezů v žádném případě nebyla zjištěna statistická průkaznost.

pitná voda, farma, kráva, mikrobiologická kvalita, chemické složení, studna, dezinfekce, LFA, konvenční způsob hospodaření, ekologický způsob hospodaření

Drinking water indicator evaluation in selected dairy cow farms with different management system in the Czech Republic

The paper evaluates drinking water quality on selected dairy farms on the territory of the Czech Republic. The drinking water samples were collected in the farm milk storage rooms of 30 farms with subsequently made analyses. The pre - selected chemical and microbiological indicators were stated according to the regulation No. 252/2004 Coll. (pH, conductivity, chemical oxygen demand, colour, turbidity, Fe, ammonia ions, nitrites, nitrates, colony count growing at 36 °C, colony count growing at 22 °C, coliform bacteria, Escherichia coli, Ca, Mg, Na, K, Zn, Cu, Mn, Pb, Cr and Ni). The statistical evaluation was performed in the obtained data file and these data were compared with the limit values given by the regulation. The nitrate content ranged between 1 and 40.7 mg L-1 with an average of 15.6 mg L-1. The pH values varied from 5.71 to 8. The chloride concentration geometrical means was 7.57 mg L-1. The Ca average concentration 58.5 mg L-1 was in the middle of the recommended interval 40-80 mg L-1. The geometric means in Mg content was 7.9 mg L-1 being under the recommended value 20-30 mg L-1. The Cu, Pb, Cr and Ni limit values were not exceeded. The limit values in microbiological analyses were exceeded 18x in coliform bacteria, 10x in enterococci, 5x in Escherichia coli. The microbiological colonies growing at 36 °C exceeded limit 9x, those growing at 22 °C 5x.
Further, differences are compared between the organic and conventional farms, and between farms producing milk in different type of LFAs (less favourable areas) and farms not included in these areas. The difference found out between the chloride concentrations in organic (6.56 mg L-1) and conventional farms (18.2 mg L-1; p < 0.05) was statistically significant. Locality or altitude, where a given far is situated, were another classifying criterion. A significant dependence was only found out in nitrate content, which decreased (p < 0.05) with increasing altitude (the correlation coefficient value -0.39). It can correspond with the soil use decrease - a lesser fertilization intensity. Statistically significant differences were found out in hardness value as well as in Ca, Mg contents connected with that in all reference criterions. The hardness was clearly lower (1.13 mmol L-1) in organic farms as compared with concentration 2.27 mmol L-1 in conventional ones. It is, however, only a supplementary indicator according to the respective regulation. No statistical significance was found among microbiological finding values in any case.

Keywords: drinking water, cow, farm, microbiological quality, chemical composition, weel, desinfection, LFA, conventional farming, organic farming
Grants and funding:

The paper has been written under the support of the project solution of the Ministry of Education, Youth and Sports of Czech Republic (MSM 2678846201).

Received: January 8, 2008; Published: November 8, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Genčurová, V., Hanuš, O., Janů, L., Macek, A., & Vyletělová, M. (2008). Drinking water indicator evaluation in selected dairy cow farms with different management system in the Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis56(4), 57-76. doi: 10.11118/actaun200856040057
Download citation

References

  1. ADAMS, R. S., SHARP, W. E., 1995: Water intake and quality for dairy cattle. In: Penn State Extension Publication DAS 95-8, University Park, PA.
  2. ANZECC, 2000: Australian and New Zealand Environment and Conservation Council, Water Quality Guidelines, Available on line at: http://www1.agric.gov.ab.ca/department/deptcost.nsf/all/agdex644
  3. DECISION No 1257/1999//EC OF THE EUROPEAN PARLAMENT AND OF THE COUNCIL.
  4. DUFKA, J., 2004: Pasture influence on vegetation, soil and surface water quality. Náš chov, 6, s. 61-62.
  5. REGULATION No. 254/2001 Coll. Praha, CR, 2001.
  6. REGULATION No. 252/2004 Coll. Praha, CR, 2004.
  7. HAJŠLOVÁ, J., SCHULZOVÁ, V., SLANINA, P., JANNE, K., HELLENAS, K. E., ANDERSSON, CH., 2005: Quality of organically and conventionally grown potatoes: Four- year study of micronutrients, metals, secondary metabolites, enzymic browning and organoleptic properties. Food Additives and Contaminants, 22, (6), 514-534. DOI: 10.1080/02652030500137827 Go to original source...
  8. HANUŠ, O., ROZSYPAL, R., ROUBAL, P., VORLÍČEK, Z., GENČUROVÁ, V., VYLETĚLOVÁ, M., KOPECKÝ, J., 2007: Milk quality in organic farms. Mlékařské listy - zpravodaj, 101, s.15-21.
  9. HANUŠ, O., GENČUROVÁ, V., ROUBAL, P., JANŮ, L., ROZSYPAL, R., VYLETĚLOVÁ, M., MACEK, A., 2007: The selected aspects of health of cows and water and milk quality in organic dairy farms in the Czech Republic. Výzkum v chovu skotu, 2007, XLIX, 179, ISSN 0139-7265, 3, s. 1-13.
  10. HORÁKOVÁ, M., 2003: Water Analytics. Edited by Institute of Chemical Technology, 2nd Edn., Praha, CR.
  11. JOHNSON, T.R., 2005: Water quality for calves. In: Tri-State Dairy Nutrition Conference proceedings, 37-43.
  12. KARLSON, P., GEROK, W., GROSS, W., 1987: Pathobiochemie. Edited by Academia Praha, 1 st Edn., CR.
  13. MAF TECHNICAL PAPER No. 2004/07. Livestock Production Gains from Improved Drinking Water: Literature Review. Available online at: http://www.maf.govt.nz/sff/about-projects/search/03-001/water-quality-lit-review.pdf
  14. MAYNARD, H. 1992: Milk production linked to water quality, quantity. Available online at: http://www.eap.mcgill.ca/magrack/SF/Spring%2092%20G.htm
  15. PITTER, P., 1999: Hydrochemistry. Edited by Institute of Chemical Technology, 3 rd Edn., Praha, CR.
  16. ROZSYPAL, R., DOVRTĚL, J., TRÁVNÍČEK, P., ROUBAL, P., SEYDLOVÁ, R., VORLÍČEK, Z., HANUŠ, O., POZDÍŠEK, J., 2007: Dairy farming and milk production at organic farms in the Czech Republic. In: Proceeding of an International Scientific Meeting, Organic Farming, Praha, CR, 175-178.
  17. SOCHA, M.T., ENSLEY, S.M., TOMLINSON, D.J., JOHNSON, A.B, 2003: Variability of Water Composition and Potential Impact on Animal Performance. In: Proceedings of Intermountain Nutrition Conference, Salt Lake City, UT. Publication No. 185 of the Utah Agriculture Experiment Station, 85-96.
  18. SOLOMON, R., MIRON, J., GHEDALIA, D. BEN, ZOMBERG, Z.,1995: Performance of high producing dairy cows offered drinking water of high and low salinity in the Arava Desert. J. Dairy Sci., 1995, 78, (3), 620-624. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(95)76672-3 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.