Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(2), 235-244 | DOI: 10.11118/actaun200856020235
Kvalita musculus longissimus pars thoracis v těžších kategoriích býků českého strakatého a montbeliárdského plemene
- Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Cílem práce bylo stanovit diference v hodnocených parametrech kvality masa býků českého strakatého a montbeliárdského skotu při jejich výkrmu do vyšší porážkové hmotnosti. Předpokladem pro hodnocení diferencí v kvalitě hovězího masa obou plemen bylo dosažení průměrné hmotnosti celé skupiny jatečných býků na úrovni 650 kg. Vzhledem k tomu, že je plemeno montbeliárde v ČR využíváno i k zušlechťovacímu křížení domácí kombinované populace českého strakatého plemene, bylo podstatou pokusného výkrmu stanovit, zda jsou významnější diference v jakosti masa mezi oběma sledovanými plemeny nejen při hodnocení efektu porážkové hmotnosti, ale i věku v době porážky a netto přírůstku.
Laboratorní analýzy výživné hodnoty masa vycházejí z klasických metodik pro stanovení sušiny, celkového proteinu, tuku a popelovin. Při analýzách technologické hodnoty hovězího masa byla stanovena vaznost vody (lisovací metoda-Hamm), obsah svalových pigmentů /Hornsey/ a remise masa (Specol 11), obsah kolagenu (přepočet z obsahu hydroxyprolinu) a energetická hodnota masa (kalorimetrická metoda). Jako doplněk kvality masa jsou použity i další dva morfologické parametry, jako je planimetrické stanovení plochy m.l.th. na úrovni 10. hrudního obratle a průměrná síla svalových vláken (lanametr). Po porážce jatečných býků a laboratorních analýzách m.l.th. byla provedena matematicko-statistická analýza jakostních ukazatelů nutriční a technologické hodnoty masa. K vyhodnocení výsledků analýz byla využita vícenásobná analýza variance s pevnými efekty (SAS 8.0).
Při hodnocení nutriční jakosti masa montbeliárdských býků bylo v porovnání s českým strakatým skotem zjištěno nesignifikantní zvýšení tvorby vnitrosvalového tuku a energetické hodnoty masa. Při hodnocení parametrů technologické kvality byla u montbeliárdského plemene pouze naznačena tendence ke světlejšímu masu, nižší vaznosti volné vody a ke snížené hladině obsahu nebílkovinného /vazivového/ proteinu. Zvýšení věku býků před porážkou (hraniční hodnota 570 dnů) mělo u obou sledovaných plemen za následek nevýznamné zvýšení vnitrosvalového tuku při významném (P < 0,05) zvýšení obsahu svalových pigmentů a nevýznamném snížení hodnot vaznosti volné vody. U déle vykrmovaných býků jsme u obou plemen stanovili nesignifikantní snížení plochy m.l.th., při vyšším rozdílu u montbeliárdského plemene. Úroveň netto přírůstku jako ukazatele růstové intenzity jatečného těla se u montbeliárdských býků projevila nevýznamně zvýšenou tvorbou vnitrosvalového tuku. Při vyšší hladině netto přírůstku bylo při výkrmu montbeliárdských býků naznačeno zvýšení obsahu hydroxyprolinu v mase. U českého strakatého plemene byl vyšší intenzitou růstu více negativně ovlivněn obsah pigmentů a obě sledovaná plemena reagovala na vyšší růstovou intenzitu jatečného těla zvýšením plochy m.l.th.
Při studiu změn v základních ukazatelích nutriční a technologické kvality masa montbeliárdského a českého strakatého plemene a jejich reakce na ukončení výkrmu v rozdílném věku a při odlišné intenzitě růstu jatečného těla jsme v převážné míře stanovili nesignifikantní diference. Uváděný výsledek statistického šetření lze z hlediska šlechtitelského hodnotit pozitivně, to znamená, že mezi oběma hodnocenými plemeny kombinovaného užitkového typu nebyl významnější rozdíl v kvalitě masa. Z výsledků pokusu vyplývá, že využití plemene montbeliárde při zušlechťovacím křížení s českým strakatým plemenem nelze spojovat se zhoršováním masné užitkovosti domácího kombinovaného typu skotu.
beef quality, nutrition value beef, technological value beef, Montbeliard breed, Czech Fleckvieh breed
The quality of Musculus longissimus pars thoracis in heavier category of Czech Fleckvieh and Montbeliard bulls
Non-significant differences were established when the nutritional and technological beef quality of Czech Fleckvieh and Montbeliard and their reaction to the end of feeding at the different age and different carcass growth intensity were studied.
Bulls were fattened until average weight of 656 kg. Montbeliard beef quality evaluation shown non-significant difference of higher intramuscular fat proportions and energy value compared to Czech Fleckvieh. Technological quality evaluation only indicated the tendency to lighter meat, lower water retention and lower level of hydroxyproline. Slaughter age rising in both breeds (the boundary vas 570 days) resulted in non-significant increasing of intramuscular fat together with significant (P < 0.05) increasing of muscle pigmentation content and non-significant shortening and water retention reduction.
Longer fattened bulls at both breeds shown non-significant m.l.th. area reduction at higher difference at Montbeliard. Net gain level as a carcass growth intensity, showed non-significant intramuscular fat production. Higher level of net daily gain produces, particularly at Montbeliards, lead to increasing of hydroxyproline. Higher growth intensity of Czech Fleckvieh influenced pigmentation content increase. Higher growth intensity in both breeds leads to enlarging the m.l.th.
Grants and funding:
Supported by the Ministry of Agriculture of the Czech Republic Project No. QF 4005.
Received: November 15, 2007; Published: November 14, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- BESOZZI, M., 1996: The Montbeliard breed for quality Milk and Meat. Informatore-Agrario, 52: 39, 43-45.
- BONSEMBIANTE, M., ANDRIGHETTO, I., BITTANTE, G., SPANGHERO, M., COZZI, G., 1988: Attitudine alla produzione della carne di vitelloni di due razze da latte e quattro a duplice attitudine. Zootecnica e Nutrizione Animale, 14, 325-340.
- CASSAR-MALEK, I., HOCQUETTE, J. F., JURIE, C., LISTRAT, A., JAILER, R., BAUCHART, D., BRIAND, Y., PICARD, B., 2004: Muscle-specific metabolic, histochemical and biochemical response to a nutritionally induces discontinuous growth path. Animal Science, 79: 49-59. DOI: 10.1017/S1357729800054527
Go to original source...
- DIKEMAN, M. E., REDDY, G. B., ARTHAUD, V. H., TUMA, R. M., KOCH, R. M., MANDIGO, R. W. and AWE, J. B., 1986: Longissimus muscle quality, palatability and connective tissue histological characteristics of bulls and steers fed different energy levels and slaughtered at four ages. Journal of Animal Science, 63, 92-101. DOI: 10.2527/jas1986.63192x
Go to original source...
- GIGLI, S. E. and ROMITI, A., 1989: Prove sui capi pezzati rossi da carne. Pezzata Rossa, 2:1, 2526e 2:2, 3: 44-46.
- GOLDA, J., VRCHLABSKÝ, J., PONÍŽIL, A., 1988: Masná užitkovost býků po otcích plemen německé strakaté a Montbeliardské. Živočišná výroba, 2: 133-41.
- GOLDA, J., PONÍŽIL, A., VRCHLABSKÝ, J., 1989: Jatečná hodnota býků po otcích plemen německé strakaté a Montbeliardské. Živočišná výroba, 7: 577-586.
- HAUREZ, P., MOURIER, C., 1990: Charolais x French Friesian bulls have the best carcass yield. Cultivar-Paris, 28: Supplement 2: 22-24.
- HORA, J., 1997: Montbeliarde - jistota pro chovatele. Svaz chovatelů plemena Montbeliarde a kombinovaných plemen, 51 p.
- CHLÁDEK, G., ŽIŽLAVSKÝ, J., 2004: Comparison of meat performance of Montbeliard and Czech Fleckviehbulls fattened to live weight of 680 kg. Acta Univertatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, LII, 5: 107-114.
Go to original source...
- CHLÁDEK, G., ŽIŽLAVSKÝ, J., ŠUBRT, J., 2005: Porovnání masné užitkovosti českého strakatého a montbeliárdského plemena. Czech Journal of Animal Science, 50, 3: 109-116. DOI: 10.17221/4003-CJAS
Go to original source...
- MIKŠÍK, J., ŠUBRT, J., ŽIŽLAVSKÝ, J., GOTTHARDOVÁ J., 1996: Meat production of young fattened Montbeliard bulls. Živočišná výroba, 41, 9: 381-385.
- PIASENTIER, E., VALUSSO, R., VOLPELLI, L. A., 2002: Meat quality of Italian Simmental young bulls as affected by the proportion of Montbeliarde crossing. Relazione presentata al "14th World Simmental-Fleckvieh Congress", South Africa and Namibia, August.
- PIASENTIER, E., VALUSSO, R., VOLPELLI, L. A., SEPULCRI, A., PITTIA, P., FAILLA, S., 2003: Meat quality of Italian Simmental young bulls as affected by the genes frequency of Montbeliarde origin. Italian journal of Animal Science, suppl. 1: 328-330.
- SAÑUDO, C. MACIE, E. S., OLLETA, J. L., VILLARROEL, M., PANEA, B., ALBERTI, P., 2004: The effects of slaughter weight, breed type and ageing time on beef meat quality using two different texture devices. Meat Abstract, 66, 925-932.
Go to original source...
- SCORJANC, D., CEPON, M., ERJAVEC, M., 1992: Characteristic of Musle fibers in bulls regarding growth intensity and fat rate in carcasses. Proceedings: 38th International Congress of Meat Science and technology, Clermont-Ferrand, France, August 23-28, 2: 141-143.
- ŠUBRT, J., MIKŠÍK, J., ŽIŽLAVSKÝ, J., POLÁCH, P., 1997: Základní jatečný rozbor býků montbélliardského plemene. Acta Univertatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, XLV, 1: 91-98.
- ŠUBRT, J., MIKŠÍK, J., 2002: Comparison of selected quality parameters of the meat of Bohemian spotted and Montbeliarde bulls. Czech Journal Animal Science, 47, 2: 57-63.
- VERBIC, J., 1998: Effects of crossbreeding Simmental with Red and White Holstein and Montbeliard breed on milk yield. Agriculture and environment. Proceedings Bled, Slovenia, 12-13 March, 537-543.
- WARZECHA, H., HANSCHMANN, G., REICHARDT, W., TREFFLICH, R., 1995: Das Fleckvieh aus dem Jura. Neue Landwirtschaft, 10, 70-72.
- WYSS, U., 1988: Breed comparison of fattening trials of intact and castrated cattle. Fattening performance, carcass composition and evaluation. Mitteilungen des Schweizerischen Verbandes für Künstliche Besamung und der Interessengemeinschaft Schweizerischer Besamungszüchter, 26, 3: 8-11.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.