Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(2), 31-38 | DOI: 10.11118/actaun200856020031
Výnos a kvalita keříčkových průmyslových rajčat hnojených sušenými organickými a organominerálními hnojivy
- Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Ve dvouletém polním pokusu vedeném na Školním zemědělském podniku Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, v Žabčicích, byl v letech 2005-2006 hodnocen vliv tří alternativních sušených organických a organominerálních hnojiv na výnos, kvalitu a nutriční hodnotu keříčkových průmyslových rajčat, odrůdy 'Proton'. Pokus sestával z následujících variant hnojení: Agormin T, Agro, Dvorecký agroferm, chlévský hnůj, minerální hnojiva a nehnojená kontrola. Všechny varianty, kromě kontrolní, byly dohnojeny minerálními hnojivy na stejnou hladinu dusíku a draslíku (obsah fosforu v půdě byl velmi vysoký). Při sklizni byl hodnocen celkový výnos (kg.m-2), tržní výnos (kg.m-2), celkový počet plodů (ks.m-2) a průměrná hmotnost 1 plodu (g). V plodech byl ihned po sklizni stanoven obsah dusičnanů a kyseliny askorbové (mg.kg-1 čerstvé hmoty) a následně byla hodnocena celková sušina (%) a obsah karotenoidů (mg.kg-1).
Hnojiva statisticky významně neovlivnila celkový výnos, tržní výnos, počet sklizených plodů ani průměrnou hmotnost plodu. Nejvyšší celkový i tržní výnos vykázala varianta hnojená Agorminem T - celkový výnos 7,42 kg . m-2, tržní výnos 6,73 kg . m-2. Nejvíce plodů bylo sklizeno z varianty hnojené organickým hnojivem Agro (81,0 ks . m-2). Hnojení pouze minerálními hnojivy a Agorminem T se projevilo v největším nárůstu průměrné hmotnosti plodu (82,9 g u minerálního hnojení, 82,4 g u Agorminu T). Dvorecký agroferm statisticky významně zvýšil obsah vitaminu C v porovnání s kontrolou. Také obsah dusičnanů byl statisticky průkazně ovlivněn hnojením, ovšem obecně byl velmi nízký. Nejvyšší obsah dusičnanů obsahovaly plody z kontrolní varianty, nejnižší z varianty hnojené pouze minerálními hnojivy. Hnojení nemělo statisticky významný vliv na obsah celkové sušiny ani na obsah karotenoidů v plodech. Nejvyšší obsah sušiny vykázala varianta hnojená Dvoreckým agrofermem (5,78 %), nejnižší kontrola (5,29 %). Nejvyšší obsah karotenoidů zaznamenala varianta hnojená Agrem - 860,5 mg . kg-1, nejnižší Dvoreckým agrofermem - 751,9 mg . kg-1. Všechna zkoušená alternativní hnojiva nesou potenciál vhodné náhrady chlévského hnoje. Pouze hnojení Agrem statisticky významně snížilo obsah kyseliny askorbové v plodech rajčat v porovnání s chlévským hnojem.
organická hnojiva, rajče, výnos, hmotnost plodu, celková sušina, kyselina askorbová, dusičnany, karotenoidy
Yield and quality of bush processing tomatoes fertilized with dried organic and organomineral fertilizers
The effect of dried organic and organomineral fertilizers on the yield and quality of the bush processing tomatoes variety 'Proton' were explored in 2005-2006. Field experimental plots were established in Žabčice in the Czech Republic. The following variants of fertilizers were included: Agormin T, Agro, Dvorecký agroferm, farmyard manure, mineral fertilizers and unfertilized control. All plots, except the control, were fertilized with mineral fertilizers on the same nutrients level. Total yield, marketable yield, number of fruits and mean fruit weight were assessed. Total solids, carotenoids, ascorbic acid and nitrates (mg.kg-1 of fresh fruit weight) were analysed in fruits. Fertilizers did not significantly influence total yield and marketable yield. The highest yields were found at Agormin T (7.42 kg.m-2 and 6.73 kg.m-2, respectively), the highest mean fruit weight was found at mineral fertilizers (82.9 g) and Agormin T (82.4 g). Fertilizing with Agro resulted in the highest number of fruits (81.0 pieces.m-2). Dvorecký agroferm significantly increased ascorbic acid content in fruits compared to the control. The highest nitrates content was recorded for the control, the lowest for mineral fertilizers. There was not found significant effect of fertilizers on total solids and carotenoids. All tested dried organic or organomineral fertilizers were shown to be efficient alternatives to traditional farmyard manure. Only Agro significantly decreased ascorbic acid content in comparison to farmyard manure.
Keywords: organic fertilizers, tomatoe, yield, fruit weight, total solids, ascorbic acid, nitrates, carotenoids
Grants and funding:
This study was supported by the Ministry of Agriculture of the Czech Republic, Project No. QF 4195.
Received: October 19, 2007; Published: November 14, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- AUDISIO, M., DANTE, D., CICCO, A. and DE SURACI, C., 1995: Tomato ascorbic acid content in relation to cultivation methods. Rivista di Scienza dell' Alimentazione. 22 (4): 513-518. ISSN 0391-4887.
- BÉLEC, C., DEXTRAZE, L., TREMBLAY, N., COULOMBE, J., LAMY, P. and CHABOT, R. A., 2003: Dehydrated Organo-Mineral Fertilizer as a Nitrogen Source for Broccoli. Acta Horticulturae, 627: 73-79. ISSN 0567-7572. DOI: 10.17660/ActaHortic.2003.627.8
Go to original source...
- BÍMOVÁ, P. and POKLUDA, R., 2006: Antioxidant capacity and contents of plant pigments in vegetable in relation to alternative organic fertilizers. In: Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis. Pardubice, p. 186-188. ISBN 80-7194-855-1.
- Commission Regulation (EC) No. 790/2000 laying down the marketing standard for tomatoes.
- DE LUCA, S., FAGNANO, M. and CHIARANDA, F. Q., 2006: The effect of organic fertilization on yields of tomato crops in the Sele River Plain. Acta Horticulturae, 700: 103-106. ISBN 0567-7572.
Go to original source...
- ELKNER, K. and RUMPEL, J., 1995: Effect of crop rotation and fertilization on quality of processing tomatoes. Acta Agrobotanica. 48 (2): 17-25. ISSN 0065-0951. DOI: 10.5586/aa.1995.011
Go to original source...
- GIANQUINTO, G. and BORIN, M., 1990: Influenza della concimazione organica e minerale e deltipo di terreno su acrescimento e produzione del pomodoro da industria (Lycopersicon esculentum Mill.). Rivista di Agronomia. 24 (4): 339-348. ISSN 0035-6034
- HOLM, G., 1954: Chlorophyl mutations in barley. Acta Agriculturae Scandinavica, 4: 457-471. DOI: 10.1080/00015125409439955
Go to original source...
- KOPEC, K., 1998: Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Praha: ÚZPI, ISBN 80-86153-64-9.
- MALÝ, I. et al., 1998: Polní zelinářství. Praha: Agrospoj, 196 pp.
- PARISI, M., GIORDANO, L., PENTANGELO, A., D'ONOFRIO, B. and VILLARI, G., 2006: Effects of different levels of nitrogen fertilization on yield and fruit quality in processing tomato. Acta Horticulturae, 700: 129-132. ISSN 0567-7572. DOI: 10.17660/ActaHortic.2006.700.19
Go to original source...
- PATIL, M. B, MOHAMMED, R. G. and GHADGE, P. M., 2004: Effect of organic and inorganic fertilizers on growth, yield and quality of tomato. Journal of Maharashtra Agricultural Universities. 29 (2): 124-127. ISSN 0378-2395.
- QUATTRUCCI, M., 2000: Conviene la fertilizzazione organica od organo-minerale del pomodoro? Informatore Agrario. 56 (3): 67-73. ISSN 0020-0689.
- TOOR, R. K., SAVAGE, G. P. and HEEB, A., 2006: Influence of different types of fertilisers on the major antioxidant components of tomatoes. Journal of Food Composition and Analysis, 19 (1): 20-27. ISSN 0889-1575 DOI: 10.1016/j.jfca.2005.03.003
Go to original source...
- ZAHRADNÍK, A. and PETŘÍKOVÁ, K., 2006: Effect of alternative manure on nutritional value and yield in cucumber (Cucumis sativus). In: DUFKOVÁ, J. et al. (eds.) Věda mladých 2006. Brno: UAKE MZLU v Brně, ISBN 80-7157-974-2.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.