Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(1), 229-236 | DOI: 10.11118/actaun200856010229
Vliv pastvy ovcí na obsah energie a organických živin ve stepních porostech Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step
- Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Cílem práce bylo posouzení vlivu pastvy ovcí na nutriční hodnotu porostů NPR Mohelenské hadcové stepi. Volná pastva s využitím elektrického ohradníku proběhla v letech 1997-1998. Ovce plemene žírné merino přepásaly plochu 4,25 a 6 ha při pastevním zatížení 6,8-9,4 ovcí na 1 ha v roce 1997 a 6,7-8,7 ovcí na 1 ha v roce 1998. Pro odběry stepních porostů bylo vybráno pět stanovišť tak, aby jejich fytocenologické složení bylo typické pro určitou část stepi. Porosty byly odebírány v průběhu vegetačního období ve čtrnáctidenních intervalech z plochy 3x1 m2. V odebraných porostech bylo hodnoceno množství sušiny, vlákniny, dusíkatých látek, tuku, popela, bezdusíkatých látek výtažkových (BNLV), BE (brutto energie), ME (metabolizovatelné energie), NEL (netto energie laktace), NEV (netto energie výkrmu), PDIN a PDIE (PDI - skutečně stravitelných dusíkatých látek v tenkém střevě přežvýkavců). V průběhu pastvy došlo ke snížení obsahu sušiny v porostech, ale i tak byl její průměrný obsah vysoký (35,45-46,78 %). Vliv pastvy na obsah dusíkatých látek se projevil (P < 0,05) především v druhém roce pastvy (10,00-10,94 % oproti 11,64-19,35 % v sušině porostů). Ve srovnání s pastevními porosty však byl stále nižší. Obdobná situace byla zjištěna i u PDIN a PDIE (64,60-70,71 oproti 75,18-124,98 g/kg sušiny a 79,03-82,71 oproti 89,41-129,27 g/kg sušiny). U obsahu tuku (3,80-4,02 %) nebyl zaznamenán vliv stanoviště (P < 0,05), ale způsobu využití. V důsledku pastvy došlo k jeho signifikantnímu zvýšení (P < 0,001). U obsahu vlákniny došlo v prvním roce pastvy jen ke snížení jeho stanovištní variability (29,60-31,31 %). Teprve v druhém roce pastvy došlo k jeho průkaznému (P < 0,05) snížení (21,76-27,88 %). Obsah popele v sušině porostů se v období pastvy pohyboval v rozmezí 8,74-10,19 % a byl ovlivněn stanovištními podmínkami i formou využití. Významně vyšší (P < 0,05) hodnoty byly zaznamenány na intenzivnějších přepásaných plochách. Obsah BNLV ve stepních porostech (45,16-47,26 %) byl ve vztahu ke stanovištním podmínkám i formě využití vyrovnaný. U obsahu energie se neprojevovala stanovištní variabilita. Obsah ME, NEL a NEV (9,39-9,79; 5,52-5,80 a 5,34-5,69 MJ v kg sušiny) byl ovlivněn formou využití. V průběhu pastvy došlo k snížení jeho stanovištní variability a k signifikantnímu zvýšení jeho obsahu v sušině porostů na úroveň udávanou u pastevních porostů.
pastva ovcí, chráněná území, nutriční hodnota
The impact of sheep pasturing on the energy and organic nutrients levels in the steppe vegetation of the Mohelno Serpentine Steppe National Natural Reserve
The aim of this research was to assess the implications of sheep grazing for the nutritional value of the vegetation in the Mohelno Serpentine Steppe National Nature Reserve (NNR). A free pasture controlled by an electric fence was practised from 1997 to 1998. The German Merino sheep were grazing on an area of 4.25 and 6 ha with a pasture load of 6.8-9.4 sheep per 1 ha in 1997 and 6.7-8.7 sheep per 1 ha in 1998. The steppe vegetation samples were collected from five different sites reflecting the phytocenological composition typical of the individual steppe areas. The vegetation samples were collected on an area of 3×1 m2 during the growing season at two-week intervals. The collected samples were tested for the amount of dry matter, fibre, nitrogenous substances, fat, ash, nitrogen-free extractive substances (NFES), gross energy (GE), metabolic energy (ME), lactation net energy (LNE), fattening net energy (FNE), PDIN and PDIE (PDI - referring to the factually digestible nitrogenous substances in the small intestine of the ruminants). During pasture there was a decrease in the dry matter levels but its average levels remained high (35.45-46.78%). The effect on the nitrogenous levels became apparent (P < 0.05) mainly in the second year of grazing (10.00-10.94% compared to 11.64-19.35% in the vegetation dry matter). However, in comparison with the pasture vegetation the effect remained less significant. A similar situation was observed in relation to the fluctuation of PDIN and PDIE (64.60-70.71 compared to 75.18-124.98 g/kg of the dry matter and 79.03-82.71 compared to 89.41-29.27 g/kg of the dry matter respectively). The fat levels (3.80-4.02%) were not affected by the site (P < 0.05) but the specific utilization. The grazing brought about a marked increase in the fat levels (P < 0.001). The amount of the fibre during the first year was affected only in terms of its decreased site variability (29.60-31.31%). The conclusive evidence (P < 0.05) of the decrease did not appear until the second year of grazing (21.76-27.88%). In the course of the pasture the ash levels identified in the dry matter were fluctuating between 8.74-10.19% depending on the site conditions and the form of utilization. Considerably high levels (P < 0.05) were recorded on more intensely grazed areas. NFES levels in the step areas (45.16-47.26%) were steady both in terms of the site conditions and the form of utilization.
The energy levels did not reflect the site variability. The ME, LNE and FNE levels (9.39-9.79; 5.52-5.80 and 5.34-5.69 MJ per kg of the dry matter respectively) were affected by the form of utilization. During the pasture the site variability of the energy levels decreased. There was also a substantial increase in the amount of energy established in the dry matter, which rose to the levels usual for pasture vegetation.
Keywords: sheep pasture, protected areas, nutritional value
Grants and funding:
This study was supported by the Research plan No. MSM6215648905 "Biological and technological aspects of sustainability of controlled ecosystems and their adaptability to climate change", which is financed by the Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic.
Received: September 12, 2007; Published: November 17, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- ANONYM, 2001: Příloha k vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 124/2001 Prague, available at: http://www.mvcr.cz.
- BUCHGRABER, K., RESCH, R., GRUBER, L., WIEDNER, G., 1998: Futterwerttabellen für das Grundfutter im Alpenraum - Heft 2. 1nd edn. Gumpenstein: ÖAG. 11 pp.
- HANZL, V., KAUPOVÁ, H., 1994: Využití archivních snímků pro stanovení zalesnění Mohelenské stepi. Ochrana přírody, 5: 138-140. ISSN 1210-258X.
- MARTIN, J., SIEBOLD, R., 1997: DLG-Futterwerttabellen Wiederkäuer. 7nd edn. Frankfurt: Universität Hohenheim. 212 pp. ISBN 3-7690-0547-3.
- SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G., 1971: Statistical methods. 6nd edn. The Iowa State University Press, Ames, Iowa, USA. 593 pp.
- VENCL, B., FRYDRYCH, Z., KRÁSA, A., POSPÍŠIL, R., POZDÍŠEK, J., SOMMER, A., ŠIMEK, M., ZEMAN, L., 1991: Nové systémy hodnocení krmiv pro skot. 1nd edn. Praha: AZV ČSFR. 134 pp. ISBN 80-7002-022-9.
- VESELÝ, P., ZEMAN, L., 1995: Energetická hodnota trvalých travních porostů v průběhu pastevního období. In 7th International Symposium Forage Conservation. Nitra: VÚŽV Nitra. pp.196.
- VESELÝ, P., ZEMAN, L., 1997: Stanovení nutriční hodnoty trvalých travních porostů při pastvě skotu. In Aktuální problémy šlechtění, zdraví, růstu a produkce skotu. 1nd edn. České Budějovice: Scientific Pedagogical Publishing. 410 pp. ISBN 80-85645-24-6.
- VESELÝ, P., 2002a: Stanovištní variabilita obsahu energie a organických živin ve stepních porostech Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step. Přírodovědecký sborník Západomoravského muzea v Třebíči, 40, 91-105. ISSN 0231-603X.
- VESELÝ, P., 2002b: Mohelenská hadcová step - historie vzniku rezervace a jejího výzkumu. 1nd edn. Brno: MZLU v Brně. 274 pp. ISBN 80-7157-595-x.
- ZEMAN, L., DOLEŽAL, P., KRÁSA, A., MICHELE, P., ŠIMEČEK, K., ŠIŠKE, V., VESELÝ, P., 1991: Katalog krmiv. 1nd edn. Brno: Firma Michel Lysice. 544 pp.
- ZEMAN, L., ŠIMEČEK, K., KRÁSA, A., ŠIMEK, M., LOSSMANN, J., TŘINÁCTÝ, J., RUDOLFOVÁ, Š., VESELÝ, P., HÁP, I., DOLEŽAL, P., KRÁČMAR, S., TVRZNÍK, P., MICHELE, P., ZEMANOVÁ, D., ŠIŠKE, V., 1995: Katalog krmiv - Tabulky výživné hodnoty krmiv. 1nd edn. Pohořelice: VÚVZ Pohořelice. 465 pp. ISBN 80-901598-3-4.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.