Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(1), 221-228 | DOI: 10.11118/actaun200856010221
VYUŽITÍ FT NIR SPEKTROMETRIE K ANALÝZE STUPNĚ ZRÁNÍ EIDAMSKÝCH SÝRŮ
- 1 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
- 2 Ústav potravinářského inženýrství, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Česká republika
Práce poukazuje na možnost využití FT NIR spektrometru pro zjišťování zralosti eidamských sýrů a pro rychlou optimalizaci suroviny na výrobu tavených sýrů na základě zjišťování obsahu rozpustného dusíku, tyrozin a tryptofanu v eidamských sýrech. K analýze množství rozpustného dusíku, tyrozinu a tryptofanu byly použity vzorky eidamských bloků o 45 % TVS. Stanovení jednotlivých ukazatelů se provádělo spektrofotometricky extinkcí při vlnové délce 270 nm a 290 nm. Z naměřených hodnot byly na základě empirických vzorců vypočteny obsahy rozpustného dusíku, tyrozinu a tryptofanu. Následně byly vzorky měřeny dvěma způsoby na FT NIR spektrometru. Pomocí sondy (S), kde byl použit plátek sýra a na integrační sféře (IS) v kyvetě, kde byl použit rozstrouhaný sýr. Korelační koeficienty (R) kalibrace stanovené na integrační sféře byly pro rozpustný dusík 0,922, pro tyrozin 0,911 a pro tryptofan 0,852. Pomocí optické sondy byly stanoveny korelační koeficienty (R) kalibrace pro rozpustný dusík 0,996, pro tyrozin 0,958 a pro tryptofan 0,922. Na základě výsledků t-testu nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl mezi referenční a instrumentální (NIR) metodou.
Z výsledků vyplývá, že FT NIR spektroskopie může sloužit pro orientační stanovení zralosti eidamských sýrů. Tato metoda je tedy vhodná pro rutinní technologickou kontrolu, kdy je rychlost často důležitější než vysoká přesnost a umožňuje optimální přípravu suroviny pro výrobu tavených sýrů s požadovanými reologickými vlastnostmi.
blízká infračervená spektroskopie, zrání, eidamský sýr, rozpustný dusík, tyrozin, tryptofan
Analysis of degree maturation of edam cheese by FT Near Infrared Spectroscopy
This work deals with use of FT NIR spectroscopy to speedy analysis of maturation of edam cheese. Maturation of cheese was study with the measure of soluble nitrogen, tyrosine and tryptophane. This method can be able to make optimal making raw material to production of processed cheese. Samples of edam cheese (45% fat in dry matter) were analysed with time of ripening 7 to 99 days. Soluble nitrogen, tyrosine and tryptophane were analysed on UV-VisSpectrometer (270 and 290 nm). Sequentially samples were analysed on FT NIR spectrometer of two methods: 1) slice of cheese was analysed help with optical probe, 2) grated cheese was analysed on the integration sphere. The values of correlation coefficient of calibration on the integration sphere were as follows: soluble nitrogen 0.922, tyrosine 0.911 and tryptophane 0.852. The values of correlation coefficient of calibration with optical probe were as follows: soluble nitrogen 0.996, tyrosine 0.958 and tryptophane 0.922.
Keywords: near-infrared spectroscopy, maturation, edam cheese, soluble nitrogen, tyrosine, tryptophane
Received: July 27, 2007; Published: November 17, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- FORMAN, L., HUŠEK, V., PLOCKOVÁ, M., SNÁŠELOVÁ, J., ŠTÍPKOVÁ, J., 1996: Mlékárenské technologie II. VŠCHT Praha, 217 s. ISBN 80-7080-250-2
- FOX, P. F., McSWEENEY, P. L. H., COGAN, T. M., GUINEE, T. P., 2004: Cheese - Chemistry, Physics and Microbiology. Volume 2, Elsevier Academic Press, London, 434 p. ISBN 0-1226-3653-8
- GREIFOVÁ, M., 2004: Poznámky k mikrobiologickej kvalite masla a tavených syrov. Mliekarstvo, 25, 4: 33-35. ISSN 1210-3144
- HERIAN, K., 2004: Niektoré praktické skúsenosti při výrobe tavených a termizovaných mliečných výrobkov. Mliekarstvo, 35, 4: 28-31. ISSN 1210-3144
- JANKOVSKÁ, R., 2004: Využití blízké infračervené spektroskopie (NIR) při hodnocení vybraných mléčných produktů. Doktorská disertační práce, MZLU v Brně, 176 s.
- KONTOVÁ, M., 2004: Technologické princípy výroby tavených syrov. Mliekarstvo, 35, 4: 26-28. ISSN 1210-344
- KUBIŠ, I., 2001: Faktory ovlivňující zpracování mléka na sýry. Doktorská disertační práce. MZLU v Brně, 97s.
- LANE, C. N., FOX, P. F., JOHNSTON, D. E., Mc SWEENEY, P. L. H., 1997: Contribution of coagulant to proteolysis and textural changes in Cheddar cheese during ripening. International Dairy Journal, 7, p. 453-464. DOI: 10.1016/S0958-6946(97)00041-1
Go to original source...
- Mc CLUNE, F., W., 2003: 204 years of near infrared technology. J. Near Infrared Spectroscopy, 11, 6, p. 487-518.
Go to original source...
- McSWEENEY, P. L. H., 2004: Biochemistry of Cheese Ripening: Introduction and Overview, International Journal of Dairy Technology, 57, 2-3, p. 347-357.
Go to original source...
- RŮŽIČKOVÁ, J., 2007: Aplikace NIR spektroskopie v kontrole kvality zemědělských materiálů a produktů. Doktorská disertační práce, MZLU v Brně, 136 s.
- SCHNEEWEISSOVÁ, J., 2003: Senzorické a technologické hodnocení sýrů. Diplomová práce, MZLU v Brně, 78 s.
- SKEIE, S., FETEN, G., ALMØY, T., ØSTLIE, H., ISAKSSON, T., 2006: The use of near infrared spectroscopy to predict selected free amino acids during cheese ripening. International Dairy Journal, 16, 236-242. DOI: 10.1016/j.idairyj.2005.03.008
Go to original source...
- SKÝPALA, M., 2005: Hodnocení zrání eidamských sýrů. Diplomová práce, MZLU v Brně, 53 s.
- VAKALERIS, D. G., PRICE, W. V., 1959: A rapid spectrophotometric method for measuring cheese ripening. Journal of Dairy Science, 42, p. 264-276. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(59)90562-4
Go to original source...
- WITTRUP, CH., NØRGAARD, L., 1998: Rapid Near Infrared Spectroscopic Screening of Chemical Parameters in Semi-hard Cheese Using Chemometrics. Journal of Dairy Science, 81, 7, p. 1803-1809. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(98)75749-2
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.