Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(5), 59-64 | DOI: 10.11118/actaun200755050059

STRAVITELNOST ORGANICKÉ HMOTY SMĚSNÝCH KRMNÝCH DÁVEK S PŘÍDAVKEM KVASINKOVÉ KULTURY METODOU IN VITRO

Jan Doležal, Petr Doležal
Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem předložené práce byla inovace in vitro metody stravitelnosti organické hmoty v laboratorních podmínkách a stanovení vlivu přídavku kvasinkové kultury na výslednou hodnotu stravitelnosti organické hmoty směsných krmných dávek. Z výsledků tohoto modelového pokusu vyplývá, že po přídavku kvasinkové kultury v množství 0,30 g/2 l bachorové tekutiny došlo ke statisticky významnému zvýšení (P< 0,05) stravitelnosti organické hmoty směsných krmných dávek. Statisticky vysoce průkazné zvýšení (P< 0,01) stravitelnosti organické hmoty směsných krmných dávek bylo prokázáno po přídavku kvasinkové kultury v dávce 2,4 g/2 l bachorové tekutiny. Nejnižší stravitelnost organické hmoty (78,98 %, resp. 82,49 %, resp. 82,95 %) byla u TMR 3 (směs měla nejnižší obsah škrobu a nejvyšší obsah vlákniny), zatímco nejvyšší stravitelnost organických živin byla stanovena u TMR 1 (81,04 %, resp. 83,47 %, resp. 84,30 %). Stejně jako i jinými in vitro metodami, ani touto metodou se nedosahují totožné výsledky metody in vivo. Jedním z důvodů může být rozdíl mezi nativními enzymy bachorového inokula a průmyslovými enzymy. Nebyla nalezena žádná práce, která by potvrdila negativní účinek kvasinkového preparátu na stravitelnost organické hmoty jednotlivých krmiv.

in vitro, stravitelnost organické hmoty, bachorová tekutina, kvasinková kultura, dojnice

Digestibility of organic matter of total mixed rations with the supplementation of yeast culture using the in vitro method

We conducted this study to evaluate the new in vitro system, DAISYII to determine organic matter (OM) digestibility in ruminant feedstuffs with and without addition of the yeast culture (RUMEX) in the amount of 0 grams; 0.30 grams and 2.40 grams/2L of rumen fluid. Three types of total mix rations (TMR) were used in the experiment. Feedstufs samples were mixed in the ruminal fluid of cows. The material was incubated at 39 degrees of Celsius for 48 hours. Results from the DAISYII were compared with one another. Higher fibrous material content in 1 kilogram of dry matter (145.4 grams or 218.6 grams) and less energy ME (10.24 MJ or 11.88 MJ/kilogram of dry matter) in each TMR gave rise to worse organic matter digestibility. The highest digestibility of organic matter was noted at TMR 1 (81.04 % (0 g) or 83.47 % (0.30 g) or 84.30 % (2.4 g) with the addition of the yeast culture) and the lowest digestibility was noted at TMR 3 (78.98 % (0 g) or 82.49 % (0.30 g) or 82.95 % (2.4 g)). The supplement of the yeast culture in the amount of 0.3 grams (P

Keywords: in vitro, organic matter digestibility, rumen fluid, yeast culture, cows
Grants and funding:

Příspěvek byl realizován za podpory projektu IG 260191/2102/222

Received: June 7, 2007; Published: November 26, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Doležal, J., & Doležal, P. (2007). Digestibility of organic matter of total mixed rations with the supplementation of yeast culture using the in vitro method. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis55(5), 59-64. doi: 10.11118/actaun200755050059
Download citation

References

  1. ALSHAIKH, M. A., ALSIADI, M. Y., ZAHRAN, S. M., MOGAWER, H. H., AALSHOWIME, T. A.: Effect of feeding yeast culture from different sources on the performance of lactating Holstein cow in Saudi Arabia. Assian-Australan J. Anim. Sci., 15, 352-356.
  2. BAX, J.: Ovlivnění činnosti bachoru. In Odborný seminář Výživa dojnic, Průhonice. 2. března 2004 (osobní sdělení).
  3. DOLEŽAL, P. a kol.: Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. 2006, s. 231-238.
  4. FOREJTOVÁ, J., LÁD, F., TŘINÁCTÝ, J., RICHTER, M., GRUBER, L., DOLEŽAL, P., HOMOLKA, P., PAVELEK, L.: Comparison of organic matter digestibility determined by in vivo and in vitro methods. Czech J. Anim. Sci., 50, 2005 (2), 47-53. DOI: 10.17221/3994-CJAS Go to original source...
  5. GOSSELINK, J., DULPHYI, J., PONCETI, C., TAMMINGA, S., CONE, J.: A comparison of in situ and in vitro methods to estimate in vivo fermentable organic matter of forages in ruminants. NJAS 52-1, 2004. Go to original source...
  6. HARAZIM, J., HOMOLKA, P.: Stanovení degradovatelnosti a stravitelnosti dusíkatých látek u přežvýkavců. Farmář, č. 9, 2002, s. 38-39.
  7. JOUANY, J. P.: Dvacet let výzkumu kvasinkových kultur a jejich masivní nástup v současné době ve výživě přežvýkavců. In: Sbor. 15. evropského přednáškového turné firmy Alltech, Brno, 2001, s. 29-39.
  8. HARRISON, A. M., PIKE, A., PUTWAIN, P. D., MCNEILLY, T.: Prediction of in vitro organic matter apparent digestibility of grass silage. Zdroj: internet
  9. KUDRNA, V., LANG, P., MLÁZOVSKÁ, P.: Četnost podávání TMR a její vliv na mléčnou užitkovost. Farmář, č. 9, 2002, s. 34-35.
  10. LOHNERT, H. J., OCHRIMENKO, W. I., SUNDER, A. et al.: Influence of living yeast cells (Saccharomyces cerevisiae) on the rearing of calves. In Vitamine und Zusatzstoffe in der Ernährung von Mensch und Tier. Jena Thuringen 2001, s. 497-500.
  11. LYNCH, H., MARTIN, S.: Effects of Sacchatomyces serevisiae Culture and Saccharomyces cerevisiae Live Cells on In Vitro Mixed Ruminal Microorganism Fermentation. J. Dairy Sci. 2002, 85: 2603-2608. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(02)74345-2 Go to original source...
  12. LYONS, P.: Požadavky současnosti na vývoj biotechnologických metod v oblasti výživy a krmení zvířat. In: Biotechnologie ve výživě zvířat. VII. Evropské přednáškové turné, Alltech, Brno, 1993, s. 11-24.
  13. MADRID, J., MEGÍAS, M., HERNÁNDEZ, F.: In vitro determination of ruminal dry matter and cell wall degradation, and production of fermentation end-products of various by-products. Anim. Res. 51 (2002) 189-199. DOI: 10.1051/animres:2002018 Go to original source...
  14. MABJEESH, S., COHEN, M., ARIELI, A.: In Vitro Methods for Measuring the Dry Matter Digestibility of Ruminant Feedstuffs: Comparison of Methods and Inoculum Source. Journal of Dairy Science Vol. 83, No. 10, 2000. Go to original source...
  15. MCWILLIAM, E., BARRY, T., LÓPEZ-VILLALOBOS, N.: Organic matter digestibility of poplar (Populus) and willow (Salix) forage trees and its in vitro prediction. Received: 9 March 2004; Revised: 21 June 2004; Accepted.
  16. POZDÍŠEK, J.: Možnosti stanovení stravitelnosti organické hmoty. In Stanovení využitelnosti živin u přežvýkavců. Opava, 1999, s. 85-92.
  17. SCHUBIGER, F. X., LEHMANN J., DACCORD, R., ARRIGO, Y., JEANGROS, B.: Comparison of laboratory methods for determining forage digestibility. Agrarforschung, 8(09), 360-363, 2001.
  18. SOMMER, A., PETRIKOVIČ, P.: K problémom výživy vysokoprodukčných dojníc. Agromagazín, č. 11, 2003, s. 32-35. Go to original source...
  19. SUNE, R. W., MUHLBACH, P. R. F.: Effect of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) strain 1026 addition on milk yield and milk qualty of Holstein cows in pasture. Revista-Brasileira-de-Zootecnia, 1998, 27:6, 1248-1252.
  20. TŘINÁCTÝ, J., RICHTER, M., PAVELKOVÁ, L., PAVELEK, L., HARAZIM, J.: Vývoj metod hodnocení vlákninového komplexu krmiv a degradace škrobu, ADF a NDF u jetelové a kukuřičné siláže v bachoru. In Stanovení využitelnosti živin u přežvýkavců. Opava, 1999, s. 69-76.
  21. ZELENKA, J.: Výživná hodnota krmiv. In Výživa zvířat a nauka o krmivech. Skriptum MZLU v Brně, 2004, s. 184-213.
  22. ZEMAN, L., DVOŘÁK, R., ILLEK, J. a kol.: Nový systém výživy a techniky krmení skotu. In: Výživa skotu, Brno, 24.11. 1994, 108 s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.