Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(3), 33-46 | DOI: 10.11118/actaun200755030033
Konkurenceschopnost ekologicky pěstovaných obilnin
- 1 Ústav podnikové ekonomiky, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
- 2 Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Příspěvek je zaměřen na stanovení doporučených pěstebně-technologických postupů vybraných obilnin pro ekologický způsob hospodaření. Pro zvýšení konkurenceschopnosti jsou pěstitelské postupy modifikovány podle půdně-klimatických podmínek a způsobu využití produkce. Následně je provedeno posouzení dopadu doporučených pěstebních technologií na ekonomiku pěstování vybraných obilnin a porovnání s jejich ekonomickými výsledky při konvenčním způsobu pěstování. Předpokládá se, že dosažené výsledky přispějí ke zvýšení podílu plodin pěstovaných na orné půdě, kde nabídka ekologické produkce v ČR neodpovídá poptávce a možnostem uplatnění.
Při posuzování výsledků pěstování jednotlivých druhů obilnin na výběrovém souboru ekologických podniků lze jako ekonomicky rentabilní hodnotit tritikale, pšenici špaldu, ječmen jarní (v tomto pořadí). Tritikale a špalda vykazují v systému ekologického zemědělství dokonce vyšší příspěvek na úhradu než v konvenčním zemědělství (tritikale o 62 %). Ztrátovost vykazuje oves, ale jeho pěstování je důležité pro živočišnou produkci. Pšenice ozimá se jeví také jako nerentabilní, protože i při nižších nákladech na hektar je vyprodukován menší objem zrna a navíc pouze jeho část se daří realizovat v kvalitě bio, tj. za vyšší cenu. Žito vykazuje v ekologickém systému pěstování rovněž ztrátovost zejména z důvodu nízkých výnosů, obdobně jako ostatní zmiňované obilniny.
Potenciální prostor nabízejí speciální druhy obilnin, které jsou doposud v ekologickém systému pěstování málo využívány. Pšenice tvrdá má sklovité obilky s vysokým obsahem kvalitního lepku. Používá se na výrobu těstovin. Její pěstování je vhodné pouze v kukuřičné oblasti na úrodných půdách. Pšenice jednozrnka a pšenice dvouzrnka jsou staré tradiční druhy, které se využívají pro různé speciality. Jejich výnosová schopnost je podstatně nižší.
ekologické zemědělství, ekologické obilniny, pěstební technologie, ekonomika pěstování
Competitiveness of organically grown cereals
The contribution is aimed at the assessment of recommended crop management practices of chosen cereals for organic farming. To increase competitiveness, these practices are modified depending on soil and climatic conditions, and on a way of production use. Furthermore, impacts of the recommended crop management practices on economics of growing chosen cereals are evaluated and compared with economic results obtained under conventional farming. It is assumed that achieved results will contribute to the increase in proportion of arable crops in the Czech Republic where organic production offer does not meet current demands.
When evaluating results of growing individual cereal species in a selective set of organic farms, triticale, spelt and spring barley (in this ranking) can be considered as profitable crops. Moreover, triticale and spelt have even higher gross margin under organic farming than under conventional farming (by 62 % in triticale). Oat brings losses, however, it is important for livestock production. Winter wheat seems to be also unprofitable since less grain is produced at lower imputs per hectare and only part of it is produced in quality "bio", i.e. marketed for higher prices. Rye also brings losses under organic farming, particularly due to lower yields, similarly to the other mentioned cereals.
Special cereal species that are still neglected in organic farming systems are of potential use. Durum wheat has vitreous kernels with a high content of quality gluten which is used for pasta production. It can be grown in the maize production area on fertile soils only.
Keywords: organic farming, organic cereals, crop management practices, profitability
Grants and funding:
Příspěvek je dílčím výstupem Výzkumného záměru PEF MZLU MSM 6215648904 "Česká ekonomika v procesech integrace a globalizace a vývoj agrárního sektoru a sektoru služeb v nových podmínkách evropského integrovaného trhu jako součást řešení tematického směru 05 Sociálně ekonomické souvislosti trvale udržitelného multifunkčního zemědělství a opatření agrární a regionální politiky" a projektu Interní grantové agentury MZLU IG260161 "Identifikace slabých článků hospodaření ekologických farem z hlediska trvale udržitelného rozvoje".
Received: December 14, 2006; Published: November 26, 2014 Show citation
References
- JÁNSKÝ, J.: Analysis of current situation in sales of selected organic products in the Czech Republic. Zemědělská ekonomika č. 7, 51, Praha 2005, s. 309-313, ISSN 0139-570X
Go to original source...
- JÁNSKÝ, J., ŽIVĚLOVÁ, I.: Economic efficiency of growing and technological processes for cereals. In XII International Symposium Ecological aspects of mechanization of plant produkction. Warszawa, Polsko: Warsaw Agricultural University, 2006, s. 230-235.
- KVĚT, J., ČERNÝ, V.: Polní kultury jako ekologické soustavy. In NÁTR, L. Rostliny, lidé a trvale udržitelný život člověka na zemi. Praha: Nakladatelství Univerzity Karlovy. 1998.
- NEUERBURG, W., PADEL, S.: Ekologické zemědělství v praxi. Praha: Nadace pro organické zemědělství FAO, Ministerstvo zemědělství České republiky. 1994.
- RICHTER, R., HLUŠEK, J.: Výživa a hnojení rostlin. 1.vyd. Brno : VŠZ 1994. 171 s. ISBN: 80-7157-138-5
- URBAN, J., ŠARAPATKA, B. a kolektiv: Ekologické zemědělství. 1. vydání. Ministerstvo životního prostředí a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Praha 2003. ISBN: 80-7212-274-6
- ZIMOLKA, J. a kol.: Pšenice - pěstování hodnocení a využití zrna. 1. vyd. Praha: Profi Press s.r.o., 2005. 180 s. ISBN 80-86726-09-6.
- ZIMOLKA, J. a kol.: Ječmen - formy a užitkové směry v České republice. 1. vyd. Praha: Profi Press s. r. o., 2006. 200 s. ISBN 80-86726-18-5.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.