Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(1), 121-126 | DOI: 10.11118/actaun200654010121

Srovnání mineralizace a humifikace posklizňových zbytků obilnin při konvenčním a organickém způsobu hospodaření

Marta Tesařová1, Petr Kudlička1, Ľubica Pospíšilová1, Libor Kalhotka1, František Hrabě2
1 Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Na výzkumné stanici Agronomické fakulty MZLU v Brně ve Vatíně (Českomoravská vysočina, nadm. výška 530 m) byly v r. 1999 založeny polní pokusy zaměřené na perspektivní způsoby hospodaření na orné půdě v podhorských oblastech. Objektem studia byla pšenice ozimá (Triticum aestivum, odr. Niagara) a ječmen jarní (Hordeum vulgare, odr. Nordus) zařazené do tzv. intenzivního osevního postupu (I, výhradně tržní plodiny a optimální úroveň minerálního hnojení) nebo postupu tzv. organického (O, pícniny a tržní plodiny, statková hnojiva). V průběhu let 2000-2002 byla zjišťována hmotnost nadzemních i podzemních rostlinných zbytků, intenzita jejich rozkladu v půdě v polních (metoda litter-bag) i laboratorních podmínkách (na základě výdeje CO2) a stupeň humifikace (desetitýdenní modelové laboratorní pokusy). Celková hmotnost posklizňových zbytků, v nichž 20-30 % tvořily kořeny, byla vyšší v organickém osevním postupu (O), a to jak u pšenice ozimé, (O-7,47 t.ha-1, I-5,76 t.ha-1 ročně), tak ječmene jarního (O-3,57 t.ha-1, I-2,92 t.ha-1). Posklizňové zbytky osevního postupu O byly - ve srovnání s osevním postupem I - rozkládány v půdě rychleji v polních i laboratorních pokusech. V modelových pokusech v laboratoři bylo zjištěno, že půdní mikroflóra humifikuje intenzivněji posklizňové zbytky a) ječmene jarního než pšenice ozimé, b) kořenové zbytky ve srovnání se slámou.

posklizňové zbytky, pšenice ozimá, ječmen jarní, mineralizace, humifikace, osevní postupy, konvenční a organický způsob hospodaření

Comparison of mineralisation and humification of postharvest residues of cereals in conventional and organic cropping practices

Yearly inputs and transformations of above - and underground plant residues of winter wheat and spring barley were followed in "intensive" (I, mineral fertilizers only) and "organic" (0, most of nutrients applied as animal manure) crop sequences. Total amount of postharvest residues was lower in I crop system compared with that in the organic (O) one. Plant residues produced in O crop system were decomposed more rapidly both under field and laboratory conditions, than those from I crop system. Differences between Corg at the beginning and at the end of ten-weeks laboratory incubation of soils enriched by plant residues indicated that soil microflora humified more intensively a) spring barley than winter wheat residues and b) underground plant residues than straw.

Keywords: postharvest residues, winter wheat, spring barley, decomposition, humification, cropping practices

Received: August 15, 2005; Published: December 13, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Tesařová, M., Kudlička, P., Pospíšilová, Ľ., Kalhotka, L., & Hrabě, F. (2006). Comparison of mineralisation and humification of postharvest residues of cereals in conventional and organic cropping practices. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(1), 121-126. doi: 10.11118/actaun200654010121
Download citation

References

  1. Beyer, L., Sielong, R., Pingpank, K.: The impact of a low humus level in arable soils on microbial properties, soil organic matter quality and crop yield. Biol. Fertil. Soils, 1999, 28, p. 156-161 DOI: 10.1007/s003740050478 Go to original source...
  2. Bouma, J.: Implementing Soil Quality Knowledge in Land-Use Planning. In: Schjonning, P., Elmholt, S., Christensen, B. T. (eds.) Managing Soil Quality. Challenges in Modern Agriculture. Cabi Publ., 2004, p. 283-295 Go to original source...
  3. Filip, Z., Kubát, J.: Mineralisation and humification of plant matter in soil samples as a toole in the testing of soil quality. Archiv Agron. Soil Sci, 2004, 50, p. 91-97 DOI: 10.1080/03650340310001627630 Go to original source...
  4. Jurčová, O., Bielek, P.: Methods of balance of soil organic matter. Research Institute of Soil Fertility Bratislava, 1997, 36 pp. (in Slovak)
  5. Nelson, D. W., Sommers, L. E.: Total carbon, organic carbon, and organic matter. In: Page, A. L., Miller, R. H. Keeney, D. R. (eds.) Methods of Soil Analysis. Part 2. Asa, SSSA Publ., Madison, Wisconsin, 1982, p. 539-579 Go to original source...
  6. Schjonning, P., Elmholt, S., Christensen, B. T.: Soil Quality Management - Concept and Terms. In: Schjonning, P.,Elmholt,S.,Christensen, B.T. (eds.) Managing Soil Quality. Challenges in Modern-Agriculture. Cabi Publ., 2004, p. 1-16 Go to original source...
  7. Tesařová, M.: Estimation of the decomposition rate of plant litter by means of litter bags metod. In: Rychnovská M. (Ed.): Methods of Grass Ecosystem Studies. Academia, Prague, 1987, p. 191-193 (in Czech)
  8. Tesařová, M., Gloser, J.: Output of CO2 by soil under field conditions. In Rychnovská M. (Ed.): Methods of Grass Ecosystem Studies. Academia, Prague, 1987, p. 198-200 (in Czech)
  9. Whitmore, A. P., Matus, F. J.: The decomposition of wheat and clover residues in soil: measurement and modelling. Proc of 8 th Nitrogen Workshop on Soil, Ghent,1996, p. 89-98. Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.