Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(1), 93-100 | DOI: 10.11118/actaun200553010093

VLIV HLADINY HRACHU V DIETĚ NA UŽITKOVOST SELAT

Jan Vavrečka, Petr Mareš, Ladislav Zeman
Ústav výživy a krmení hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem pokusného sledování bylo zjistit, do jaké míry ovlivňuje zařazení hrachu parametry užitkovosti odchovávaných selat. V pokusu byl srovnáván přídavek odrůdy GOTIK s nejvyšším obsahem antinutričních faktorů s obecně používanou směsí krmenou u skupiny G01. V pokusných směsích byl zařazen hrách v množství: u skupiny G9: 9 % GOTIKU, u skupiny G18: 18 % GOTIKU a u skupiny G27: 27 % GOTIKU. Námi zjištěné průměrné denní přírůstky byly u kontrolní skupiny G01 0,425 ± 0,110, u skupiny G9: 0,395 ± 0,121, u skupiny G18: 0,358 ± 0,108 a u skupiny G27: 0,315 ± 0,113 kg. Z těchto hodnot vyplývá, že s vyšším zastoupením hrachu GOTIK klesal průměrný denní přírůstek. Obdobné zhoršení užitkovosti jsme zaznamenali i u konverze krmiva. U kontrolní skupiny G01 byla 2,02 ± 0,10, u skupiny G9: 2,16 ± 0,22, u skupiny G18: 2,34 ± 0,08 a u skupiny G27 dosahovala 2,46 ± 0,18 kg. Taktéž s vyšším obsahem GOTIKU v krmné směsi se snižoval příjem krmiva. Ukázaly se také rozdíly v užitkovosti mezi pohlavím u selat. Vepři dosáhli horších výsledků v užitkovosti než prasničky, i když vepři mají vyšší růstovou intenzitu v této věkové kategorii než prasničky. Dle našeho názoru toto snížení užitkovosti mohlo být způsobeno vysokým obsahem antinutričních faktorů u GOTIKU.
Výsledné hodnoty průměrných denních přírůstků a konverze krmiva naznačují určitou možnost náhrady sójových pokrutin a extrahovaných šrotů a tím snížení závislosti krmivářského průmyslu na dovozech těchto komponent při výrobě krmných směsí pro rostoucí prasata.

krmivo, sele, pohlaví, krmný hrách, odrůda Gotik

Influence of level pea in the diet on performance of piglets

The aim of this study was to analyse the level of feeding pea on piglets performance. In the trial the addition of pea varietas breed GOTIK with the highest content of antinutritive factors and commonly used mixture (fed in group G01) was compared. The tentative mixtures contained following amounts of pea: group G9 - 9 %, group G18 - 18 % and group G27 - 27 %.
The average daily gain were: the control group G01: 0.425 ± 0.110, group G9: 0.395 ± 0.121, group G18: 0.358 ± 0.108 and group G27: 0.315 ± 0.113 kg. Out of these numbers ensues that with higher amount of pea GOTIK the average daily gain was decreasing. In the feed conversion there appeared a similar decrease of efficiency too. In the control group G01 the feed conversion was 2.02 ± 0.10, in group G9 2.16 ± 0.22, in group G18 2.34 ± 0.08 and in group G27 2.46 ± 0.18 kg. Also, with the higher content of GOTIK in feeding mixture the food intake was lower. The differences in efficiency were among the piglets' gender too. Eventhough grunters have in this age category higher growth rate than gilts, their results were worse. Our opinion is, that this efficiency decrease could be caused by high content of antinutritive factors in GOTIK.
Resulting values of gain and feeds conversion indicate feasible substitution of soya-bean meal by feeding pea, and thus decrease the dependence of mixed feed mill on these component's import in production of feeding mixtures for growing pigs.

Keywords: feeding, piglet, feeding pea, breed GOTIK
Grants and funding:

Práce byla podpořena z projektu QF 3070.

Received: October 14, 2004; Published: December 29, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vavrečka, J., Mareš, P., & Zeman, L. (2005). Influence of level pea in the diet on performance of piglets. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(1), 93-100. doi: 10.11118/actaun200553010093
Download citation

References

  1. ANONYM: Situační a výhledová zpráva - Luskoviny 2003. MZ ČR, 28 s.
  2. ALONSO, R., ORÚE, E., MARZO, F.: Effect of extrusion and conventional processing methods on protein and antinutritional factor contents in pea seeds. Food Chemistry, 63, 1998, No 4, pp. 505 - 512. DOI: 10.1016/S0308-8146(98)00037-5 Go to original source...
  3. CORBETT, R. R., OKINE, K. E., GOONEWARDENE, A. L.: Effect of feeding peas to high - producing dairy cows. Can. J. Anim. Sci., 75, 1995, No 4, pp. 625 - 629. DOI: 10.4141/cjas95-092 Go to original source...
  4. ČERNY, T., ČERNY, Z., GRBEŠA, D., HOMEN, B., PINTAR, A.: Hranitbena vrijednost graška u tovu svinja. Krmiva, 36, 1994, 5, s. 211-216.
  5. GRELA, E., KRASUCKI, W., LIPIEC, A., BIESAGA, J.: Effect of peas, field pea and yellow lupin on the performance of pigs and the chemical composition of their backfat. Annales Universitatis Mariae Curie-Sklodowska, Sectio EE Zootechnika, 12, 1994, s. 221-228.
  6. JACYNO, E., CZARNECKI, R., OWSIANNY, J., WEJKSZA, D., PALUSINKY, J.: The effect of seeds of yellow lupine and pea as a source of protein in feeding pigs on their growth rate. World Review of Animal Production, 27, 1992, 4, s. 11-14.
  7. KALAČ, P., MÍKA, V.: Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. 1. vydání Praha, ÚZPI 1997, 317 s.
  8. LETERME, P., MONMART, T., BAUDART, E.: Varietal distribution of the trypsin inhibitor activity in peas. Anim. Feed. Sci. Tech., 37, 1992, s. 309 - 315. DOI: 10.1016/0377-8401(92)90013-V Go to original source...
  9. MC LEAN, L. A., SOSULSKI, F. W., YOUNGS, C. G.: Effect of nitrogen and moisture on field and protein in field peas. Can. J. Plant Sci., 54, 1974, pp. 301 - 305. DOI: 10.4141/cjps74-047 Go to original source...
  10. SAVAGE, G. P., DEO, S.: The nutritional value of peas (Pisum sativum): a literature rewiew. Nutr. Abst. Rev., 59 (Series A), 1989, pp. 66 - 83.
  11. PONÍŽIL, A. a kol.: Studium využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata. Roční zpráva projektu QF3070. 2004.
  12. Postupy laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů I, Příloha č.9 vyhlášky č. 222/1996 Sb. Ve znění pozdějších předpisů. Brno, 2000. ISBN 80-86051-81-1
  13. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G.: Statistical Methods, 1967, 6th ed., Iowa. Iowa State University Press, 579 pp.
  14. ŠIMEČEK, K., ZEMAN, L., HEGER, J.: Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. 1. vyd. ČAZV a VÚVZ Pohořelice, 1993, 78 s.
  15. KEHOE, C., JAIKARAN, S., BAIDOO, S. K., AHERNE, F. X.: Evaluation of field peas as a protein supplement in diets for weaned pigs. Proceedings, Western Section, American Society of Animal Science Vol. 46, 1995
  16. GATEL, F., FEKETE, J., GROSJEAN, F.: A note on the use of spring pea (Pisum sativum hortense) in diets for weaned pigs. Animal-Production. 1989, 49: 2, 330-332; 14 ref. DOI: 10.1017/S0003356100032499 Go to original source...
  17. BÖHME, H.: Untersuchungen uber die Eignung von Ackerbohnen (Vicia faba), Felderbsen (Pisum sativum) und Susslupinen (Lupinus luteus) als Eiweissfuttermittel in der Ferkelaufzucht. Landbauforschung-Volkenrode. 1988, 38: 4, 353-358; 11 ref.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.