Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(1), 27-34 | DOI: 10.11118/actaun200553010027

KVASINKOVÁ KULTURA SACHAROMYCES CEREVISIAE (kmen 47) JAKO MANIPULÁTOR BACHOROVÉ FERMENTACE LAKTUJÍCÍCH DOJNIC V POSTPARTÁLNÍM OBDOBÍ

Petr Doležal, Jan Doležal
Ústav výživy a krmení hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem práce bylo posoudit vliv kvasinkové kultury v krmné dávce na ovlivnění bachorové fermentace laktujících dojnic v postpartálním období. Do pokusu bylo zařazeno celkem 12 dojnic, z toho 6 bylo v kontrolní a 6 v pokusné skupině. Kvasinková kultura Sacharomyces cerevisiae byla přidána dojnicím v pokusné skupině v dávce 6 g/ks a den a zamíchaná v produkční směsi. Přídavek kvasinkového preparátu v dávce 6 g/den statisticky významně (P < 0,01) zvýšil denní tvorbu TMK a snížil množství amoniaku. Statisticky významné rozdíly (P < 0,01) byly zjištěny mezi průměrnými hodnotami nálevníků. Statisticky nevýznamné rozdíly (P < 0,01) byly nalezeny u hodnoty pH. Významné rozdíly byly také nalezeny v relativním zastoupení podílu kyseliny propionové a máselné ze sumy ruminálních TMK.

dojnice, kvasinková kultura, Saccharomyces cerevisiae, bachorová tekutina, krmení dojnic, bachorová fermentace

The yeast culture Saccharomyces cerevisiae (Strain 47) as manipulator of rumen fermentation in postpartal period of dairy cows

In the present study, examined was the effect of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae, Strain 47) on rumen fermentation of cows. Animals received a diet consisting of good maize silage with a higher dry matter content (16 kg), 16 kg of clovergrass haylage, 3 kg of meadow hay and 7.5 kg feed mixture. The yeast culture was added to the mixture in the dose 6 g/day and cow. The supplement of yeast culture showed a positive effect on VFA production in comparison with control (1.16±0.013B vs. 0.84±0.063A g/100 ml), and lower production of lactic acid. The utilisation of ammonia was higher by cows in treated group (8.68±0.084A mmol/L). The difference in number of protozoa of cows in the control and experimental groups was significant (302.0±12.349A vs. 359.2±1.304B ths /1 ml of rumen fluid).

Keywords: dairy cows, yeast culture, Saccharomyces cerevisiae, rumen fluid, dairy feeding, rumen fermentation
Grants and funding:

Práce byla realizovaná za podpory projektu VZ MSM 432100001.

Received: October 13, 2004; Published: December 29, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Doležal, P., & Doležal, J. (2005). The yeast culture Saccharomyces cerevisiae (Strain 47) as manipulator of rumen fermentation in postpartal period of dairy cows. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(1), 27-34. doi: 10.11118/actaun200553010027
Download citation

References

  1. ALSHAIKH, M. A., ALSIADI, M. Y., ZAHRAN, S. M. et al.: Effect of feeding yeast culture from different sources on the performance of lactating Holstein cow in Saudi Arabia. Asian Australasian Journal of Animal Science, 2002, 15:3, 352-356. DOI: 10.5713/ajas.2002.352 Go to original source...
  2. AUCLAIR, E.: Kvasinky sacharomyces cerevisiae: Nová skupina krmných aditiv pro budoucnost. In. Perspektivní aditiva ve výživě zvířat, Průhonice u Prahy, 2004, (osobní nepublikované sdělení).
  3. BAX, J.: Ovlivnění činnosti bachoru. In: Odborný seminář "Výživa dojnic", 2. března 2004, (osobní sdělení).
  4. BÍREŠ, J. et al.: Stratégia a taktika riešenia produkčných a zdravotných porúch v chovoch dojníc. In. IV. Dni výživy a veterinárnej dietetiky. Košice, 2000, s. 21-25
  5. BÍRO, D. et al: Vplyv biologických stimulátorov fermentácie na výživnú hodnotu kukuřičných siláží. In. IV. Kábrtovy dietetické dny, Brno: 2001, s. 73-78.
  6. BLAKE, J. S.: Význam stabilního bachorového prostředí pro užitkovost přežvýkavců a způsoby jeho dosažení. In: Biotechnologie ve výživě zvířat, DT Brno, 1993, s. 25-32.
  7. BRYDL, E., BATA, A., RAFAI, P. a kol.: Effect of viable Saccharomyces cerevisiae on rumen fermentation, acid-base metabolism and milk production in dairy cows. Magyar-Allatorvosok-Lapja, 1995, 50:9, 543-548.
  8. DOREAU, M., JOUANY, J.: Effect of a Saccharomyces cerevisiae on nutrient digestion in lactating dairy cows. J. Dairy Sci., 1998, p. 3214-3221. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(98)75885-0 Go to original source...
  9. DVOŘÁK, R.: Charakteristika fermentačních procesů v bachoru. In: Biotechnologie v krmivářském průmyslu. VÚVZ Pohořelice, 1994, s. 21-24.
  10. ENJALBERT, F., GARRETT, J. E, MONCOULON, R. et al.: Effects of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on ruminal digestion in non-lactating dairy cows. In: Animal Feed science and Technology, 76:3-4, 1999, s.195-206. DOI: 10.1016/S0377-8401(98)00230-2 Go to original source...
  11. HOFÍREK, B., DVOŘÁK, R.: Metody odběru bachorové tekutiny a její praktický význam. Farmář, 2002, 7, s. 46-47.
  12. HOFÍREK, B., DVOŘÁK, R.: Význam vyšetřování bachorové tekutiny. Farmář, 2002, 10, s. 48-50.
  13. HOOVER, W. Chemical factors invoeld in ruminal fiber digestion. J. Dairy Sci., 69, 1986, p. 2755-2766. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(86)80724-X Go to original source...
  14. ILLEK, J.: Vliv kvasinek Sacharomyces cerevisiae na fermentační procesy v bachoru a skladbu mléka dojnic. In. Perspektivní aditiva ve výživě zvířat, Průhonice u Prahy: 2004, (osobní nepublikované sdělení).
  15. JOUANY, J. P.: Dvacet let výzkumu kvasinkových kultur a jejich masivní nástup v současné době ve výživě přežvýkavců. In. Sborník z 15. evropského přednáškového turné firmy Alltech. Brno, 2001, s. 29-39.
  16. KALAČ, P., PIVNIČKOVÁ, L.: Posouzení výskytu nižších alkoholů v silážích a senážích. Živočišná výroba, 1987, 32,, (LX), 7:641-645.
  17. KAMRA, D. N., CHAUDHARY, L. C., NEETA, A. et al.: Growth performance, nutrient utilization, rumen fermentation and enzyme activities in calves fed on Saccharomyces cerevisiae supplemented Diet. Indian Journal of Animal Sciences, 2002, 72:6, p. 472-475.
  18. KOVÁČOVÁ, J.: Bachorová degradácia a črevná stravitelosť N-látok a organickej hmoty vybraných krmív u hovádzieho dobytka. In IV. Kábrtovy dietetické dny, Brno, 2001, s. 195-200.
  19. KUNG, L. et kol.: Effects of a live yeast culture and enzymes on in vitro ruminal fermentation and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science, 1997, 80:9, 2045-2051. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(97)76149-6 Go to original source...
  20. LYONS, T. P.: Požadavky současnosti na vývoj biotechnologických metod v oblasti výživy a krmení zvířat. In: Biotechnologie ve výživě zvířat. VII. Evropské přednáškové turné, Brno, 1993, s. 11-24.
  21. NEWBOLD, C. J., WALLACE, R. J., Mc INTOSH, F. M.: Mode of action of the yeast Saccharomyces cerevisiae as feed additive for ruminants. Brit. J. Nutr., 1996, 76:249. DOI: 10.1079/BJN19960029 Go to original source...
  22. PESTEVSEK, U., PITAMIC, S., ZUST, J.: Influence of addition of yeast culture to diets of dairy cows in postpartal period on body weight ruminal fermentation and milk production. Zbornik-Veterinarske-Fakultete Univ. Ljubljana, 1998, 35:1-2, 63-69.
  23. PUTNAM, D. E., SCHWAB, C. G., SOCHA, M. T. et al.: Effect of yeast culture in the diets of early lactation dairy cows on ruminal fermentation and passage of nitrogen fractions and amino acids to the small intestine. Journal of Dairy Science, 1997, 80:2, 374-384. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(97)75947-2 Go to original source...
  24. SLAVÍK, L.: Různé typy kvasnic. Krmivářství, 1, 2004. s. 4.
  25. SOMMER, A., PETRIKOVIČ, P.: K problémom výživy vysokoprodukčných dojníc. Agromagazín, č. 11, 2003, s. 32-35.
  26. SPANN, B.: Fütterungsberater Rind, Kälber, Milchvieh, Mastrinder. Verlagsunion AGRAR, 1993, 183 s.
  27. STRZETELSKI, J., MACIEJEWICZ, J., BILIK, K. et al.: Effect of new yeast on calf rearing, rumen fermentation and protozoa population in the rumen of young bulls. Roczniki Naukowe Zootechniki., 1996, 23: 1, 123-141.
  28. SUNE, R. W.: The yest culture (Sacharomyces cerevisiae) strain 1026 as manipulator of ruminal fermentation in relation to milk yield and composition. Revista-Cientifica-Rural, 1998, 3, 1: 70-79.
  29. TŘINÁCTÝ, J. et al.: Hodnocení obsahu NDF v krmných dávkách skotu. Krmivářství č. 5, 2000, s. 41-42.
  30. VOJTÍŠEK, B.: Kvalita siláží, senáží a jejich vliv na zdraví krav. Farmář, č. 6, 1998, s. 31-32.
  31. VRZGULA, L., ALIJEV, A. A., BAREJ, W. a kol.: Poruchy látkového metabolizmu hospodárskych zvierat a ich prevencia. Príroda Bratislava, 1990, 494 s.
  32. WEISSBACH, F. et.al.: Zum optimalen Rewifegrad von Silomais. Feldwirtschaft, 1983, 24: 170-173.
  33. YOON, I. K., STERN, M. D.: Effects of Saccharomyces cerevisiae and Aspergillus oryzae cultures on ruminal fermentation in dairy cows. Journal of Dairy Science, 1996, 79: 3, 411-417. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(96)76380-4 Go to original source...
  34. ZELENKA, J.: Základy výživy a krmení přežvýkavců. In. Skripta VŠZ Brno, 1990, 81 s.
  35. ZEMAN, L. et al.: Potřeba živin pro skot-degradovatelnost dusíkatých látek. Krmivářství č. 6, 2000, s. 18-19.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.