Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(1), 19-26 | DOI: 10.11118/actaun200553010019

Agroklimatologický potenciál rozšíření rajčete jedlÉho (Lycopersicon lycopersicum L.)

Zdeněk Žalud
Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Změna klimatu je podle odborníků pracujících v oblasti meteorologie a klimatologie faktem, který ovlivní socio-ekonomické vztahy a vazby na celé planetě. Jednou z nejcitlivějších oblastí, která je přímo závislá na atmosférických procesech, je zemědělství, a to především oblast pěstování polních plodin. Předkládaná práce je pilotním příspěvkem k danému tématu u zahradnické plodiny. Na základě dostupných údajů je zpracována analýza možného trendu vývoje pěstování rajčete jedlého na území ČR. Pro dosažení cíle práce byly využity teplotní a pedologické podklady, z pohledu teplotních sum (zabezpečení dozrání kultury) a vhodných půdních druhů. V práci nebyly uvažovány srážkové poměry ani jejich případná změna, neboť se jedná o meteorologický prvek, který na rozdíl od teploty může být kompenzován závlahou. Změna teploty byla odvozena na základě scénářů změny klimatu založených na globálních cirkulačních modelech. Základním výstupem práce není pouhé očekávané konstatování o vyšším potenciálu pěstování rajčat v podmínkách změny klimatu, ale vymezení konkrétních lokalit v gradientovém posunu od 1 °C do 5 °C v kombinaci s optimálními půdními podmínkami vyskytujícími se na území ČR až na úroveň jednotlivých okresů. I když obdobné studie byly v rámci Národního klimatického programu České republiky již provedeny pro některé obilniny, v oblasti pěstování zeleniny doposud daná tématika zpracována nebyla.

teplota, prostorová a časová rozšíření analýza, změna klimatu, geografické informační systémy

Agroclimatological potential of tomato (Lycopersicon lycopersicum L.) production areas

The methodology itself was based on assumption that the tomato growing areas are characterized by the certain minimum temperature sum required for the profitable production. It is obvious that the increase of the temperature predicted by the General Circulation Models will lead to the increase of these temperature sums over the whole area of the Czech Republic. However it is clear that not only meteorological elements but also suitable soil conditions are limiting factors for successful tomato growing. Therefore the presence of the predefined soil types was the second factor determining the suitability of the given region for the tomato growth. The results of the study confirmed the hypothesis that the global warming will lead to enlargement of the areas with suitable growing conditions for tomato and almost certainly for other kinds of vegetables. The changes are documented by the maps in order to identify the shifts in the distribution and extend of these areas on the district (NUTS 3) level.

Keywords: temperature, spatial and temporal dispersal, climate change, geographic informational systems
Grants and funding:

Práce mohla být provedena s podporou výzkumného záměru řešeného na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně č.: J 08/98: 432100001.

Received: September 19, 2004; Published: December 29, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Žalud, Z. (2005). Agroclimatological potential of tomato (Lycopersicon lycopersicum L.) production areas. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(1), 19-26. doi: 10.11118/actaun200553010019
Download citation

References

  1. BARTOŠ a kol.: Pěstování a odbyt zeleniny, AGROSPOJ Praha 2000, pp.256
  2. BINDI, M., OLESEN, J.: Agriculture, In. Assessment of Potential Effect and Adaptations for Climate Change in Europe: The Europe ACACIA Project, (Parry, M.L. ed). Jackson Environment Institute, University of East Anglia, Norwich, United Kingdom, 2000, p. 324
  3. GOODESS, C. M., PAULTIKOF, J. P.: The development of regional climate scenarios and the ecological impact of greengouse-gas warming, Advances in ecological research 22: 33-62 1992 DOI: 10.1016/S0065-2504(08)60132-4 Go to original source...
  4. HUTH, R., KYSELÝ, J., DUBROVSKÝ, M.: Time structure of observed, GCM-simulated, downscaled, and stochastically generated daily temperature series. Journal of Climate, 2001, 14, 4047-4061 DOI: 10.1175/1520-0442(2001)0142.0.CO;2 Go to original source...
  5. CHEJNOVSKÝ, P.: Vliv nekontrolovatelného stresového faktoru - chladu na růst, vývoj rostlin a na hospodářský výnos rajčat; Diplomová práce, 2003, ZF MZLU v Brně
  6. IPCC 2001: IPCC Third Assessment Report: Contributions of IPCC Working Groups, Summaries for Policymakers http://www.ipcc.ch/
  7. KALVOVÁ, J., KAŠPÁREK, L., JANOUŠ, D., ŽALUD, Z., KAZMAROVÁ, H.: Zpřesnění scénářů projekce klimatické změny na území České republiky a odhadů projekce klimatické změny na hydrologický režim, sektor zemědělství, sektor lesního hospodářství a na lidské zdraví v ČR. NKP Praha 2003. 151 s.
  8. KURPELOVÁ, M., COUFAL, L., CULÍK, J.:Agroklirnatické podmienky ČSSR. HMÚ v Prírode, 1975; 268 s
  9. MAREČEK, F.: Zahradnický slovník naučný 4 N-Q, Praha 1999, 562 s.
  10. MELICHAR, M. a kol: Zelinářství, Praha 1997, 165 s.
  11. NEMEŠOVÁ, I., KALVOVÁ, J., DUBROVSKÝ, M.: Climate change projections based on GCM-simulated daily data. Studia Geophysica et Geodaetica 43, 1999, 201-222 DOI: 10.1023/A:1023309910927 Go to original source...
  12. ROSENZWEIG, C., PARRY, M. L.: Potential Impact of Climate Change on World Food Supply.-Nature 367, 1994, 13-138. DOI: 10.1038/367133a0 Go to original source...
  13. ŠPÁNIK, F., ŠIŠKA, B., REPA, Š.,TOMLAIN, J.: Klimatická zmena teplotných pomerov - podklad agroklimatickej rajonizácie plodových zelenín. In. Národný klimatický program SR. Bratislava: MŽP SR, 2001, s. 93-94
  14. ŠROT, R.: Zelenina, Vyd. 2, Praha: Aventinum 1999

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.