Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(5), 123-130 | DOI: 10.11118/actaun200452050123

Ověření nutriční hodnoty a hypocholesterolemického efektu jarních linií ječmenů na laboratorních potkanech

Sylva Pipalová1, Jiřina Procházková1, Jaroslava Ehrenbergerová2, Kateřina Vaculová3
1 Ústav výživy a krmení hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav pěstování a šlechtění rostlin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
3 Zemědělský výzkumný ústav s.r.o., Havlíčkova 2787, 767 01 Kroměříž, Česká republika

Cílem růstového pokusu na laboratorních potkanech bylo ověřit nutriční hodnotu souboru nově vyšlechtěných linií jarních ječmenů s rozdílnou charakteristikou zrna. Do sledovaného souboru byly zařazeny bezpluché linie krmného typu vyšlechtěné v ZVÚ Kroměříž (KM 1057 = 2, KM1771 = 1), bezpluché linie potravinářského typu: KM 2082 (3), KM 2092 (4), KM 2062 (5) a linie vytvořené na bázi křížení s potravinářskými donory waxy typu endospermu - (bezpluchá linie Wabet x Washonubet (pokusná skupina 6), pluchaté linie Wabet x Krona (7) a Wabet x Kompakt (8). Jako kontrola byla použita linie Kompakt x Krona (9) a sladovnická odrůda Nordus (10).
Nejlepších výsledků průměrného denního přírůstku i konverze krmiva (9,19g; 2,29g/g) bylo dosaženo podáváním krmné linie KM 1057 (2), naopak nejhorších zkrmováním potravinářského ječmene typu waxy (průměrný denní přírůstek zvířat pokusné skupiny 6 činil pouze 8,01g a konverze krmiva 2,54g/g). Tento materiál měl ze sledovaného souboru také nejvyšší obsah β-glukanů (7,1 %). Nejnižší obsah β-glukanů byl naměřen u vzorku 9 (3,88 %). Ze statistických údajů byla vyčíslena polynomická závislost mezi příjmem β-glukanů (x) a obsahem cholesterolu v krvi potkanů: y = - 0,0591x + 3,8102, R2 = 0,4681 (P

ječmen, β-glukany, hypocholesterolemický efekt, růst, potkan

Verification of nutritive value and hypocholesterolemic effect of spring barley lines in rats

The aim of a growth model experiment in laboratory rats was to check the nutritive value of the set of newly bred spring barley lines with different grain characteristics. The followed set contained feed type hulless lines bred in the Agricultural Research Institute Kroměříž , Ltd. KM1771 (1), KM 1057 (2), food type hulless lines KM 2082 (3), KM 2092 (4), KM 2062 (5) and lines formed on the basis of crossing with food donors of a waxy endosperm type - hulless line Wabet x Washonubet (6), hulled line Wabet x Krona (7) and Wabet x Kompakt (8). The line Kompakt x Krona (9) and the malting variety Nordus were used as a control (10).
The best results of an average daily gain and feed conversion ratio (FCR) (9.19 g; 2.29) were achieved by feeding the line KM 1057 (2), conversely, the worst by feeding food barley of the waxy type (average daily gain in animals of experimental group 6 was only 8.01 g and FCR 2.54). This material also had the highest β-glucan content (7.1 %) out of the followed set. The lowest β-glucan content was detected in the sample 9 (3.88 %). Linear dependence between intake of β-glucans (x) and cholesterol content in rat's blood (y) was: y = -0.0591x + 3.8102, R2 = 0.4681. The found dependence was statistically highly significant (P

Keywords: barley, β-glucans, hypocholesterolemic effect, growth, rat

Received: May 28, 2004; Published: April 21, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pipalová, S., Procházková, J., Ehrenbergerová, J., & Vaculová, K. (2004). Verification of nutritive value and hypocholesterolemic effect of spring barley lines in rats. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(5), 123-130. doi: 10.11118/actaun200452050123
Download citation

References

  1. BHATTY, R. S., WHITAKER, J. R.: In vivo and in vitro protein digestibilites of regular and mutant barleys and their isolated protein fractions. Cereal Chem., 1987, 64: 144 - 149.
  2. DOUBEK, J. A KOL.: Veterinární hematologie.1. vyd. Brno: Noviko a. s., 2003: 464 s. ISBN 80-86542-02-5.
  3. EHRENBERGEROVÁ, J., VACULOVÁ, K., ZIMOLKA, J., KOUTNÁ, K.: Možnosti využití ječmene pro potravinářské účely. Nitra: Zborník z odborného seminára so zahraničnou účasťou, 1. 3. 2000, 95-99.
  4. JEROCH, H., DÄNICKE, S.: Barley in poultry feeding a review. World's Poultry Sci. J., 1995, 51: 271 - 291. DOI: 10.1079/WPS19950019 Go to original source...
  5. KACEROVSKÝ, O. a kol.: Zkoušení a posuzování krmiv. 1. vyd. Praha: SZN, 1990., 1050 s. ISBN 80-209-0098-5.
  6. KALAČ, P., MÍKA, V.: Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. 317s. ISBN 80-85120-96-8.
  7. LIFSCHITZ, C. H, GRUSAK, M. A, BUTTE, N. F.: Carbohydrate Digestion in Humans from a beta-Glucan-Enriched Barley Is Reduced. J., 2002, 132: 2593-6. Go to original source...
  8. PELIKÁN, M., DUDÁŠ, F.: Technologie kvasného průmyslu - 1. vyd. Brno: MZLU, 1996, 129 s.
  9. PETR, J., HÚSKA, J.: Speciální produkce rostlinná - 1. vyd. Praha, 1997: 193. s.
  10. PETR, J.: O krmné jakosti ječmene. Krmivářství, 2003, 2: 12.
  11. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G.: Statistical Methods. 6. vyd. Iowa: State University Press, Iowa, 1967, 579 s.
  12. VACULOVÁ, K.: Krmná hodnota zrna obilovin pro monogastry. Obilnářské listy, 1995, 1: 10-12.
  13. VACULOVÁ, K.: Netradiční využití ječmene pro přímou lidskou výživu. Farmář, 1999, 10: 16-18.
  14. VELÍŠEK, J.: Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999, 352 s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.