Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(5), 107-114 | DOI: 10.11118/actaun200452050107
Porovnání masné užitkovosti býků montbéliardského a českého strakatého plemene vykrmovaných do živé hmotnosti 680 kg
- Ústav chovu hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Díky své kombinované užitkovosti zaujímá české strakaté plemeno stále významné postavení v produkci jatečného skotu v ČR. Souběžně se zlepšením podmínek výživy a imigrací genů dojných plemen skotu dochází u něj k poměrně výraznějšímu nárůstu potenciálních schopností v mléčné užitkovosti se současným negativním dopadem na produkci hovězího masa (BARTOŇ et al., 1996). Proto jsou neustále hledány možnosti, jak snížit depresi v masné užitkovosti na minimum a dosáhnout větší vyrovnanosti v růstových schopnostech při dobré skladbě jatečného těla. Z těchto důvodů byl obnoven také dovoz býků, resp. spermatu strakatých plemen simentálského původu (GOLDA et al., 1988). Francouzské montbéliardské plemeno mezi tato plemena patří, je považováno v rámci plemen simentálského původu za relativně nejvíce prošlechtěné ve směru mléčném (MIKŠÍK et al., 1996). Z našich autorů se porovnáním masné užitkovosti býků českého strakatého plemene a jeho kříženců s montbéliardským plemenem se zabývali GOLDA et al. (1988). Masnou užitkovostí čistokrevných býků obou plemen se pak zabývali MIKŠÍK et al. (1996) a v navazujících analýzách ŠUBRT et al. (1997) či ŠUBRT a MIKŠÍK (2002). Za vhodnou porážkovou hmotnost u býků českého strakatého plemene považují VRCHLABSKÝ et al. (1988) 600 kg s rozpětím 550 až 650 kg. Současný pokles početních stavů skotu spolu se stagnací nákupních cen jatečných býků vede většinu našich chovatelů (ve snaze udržet objem tržeb za vykrmovaná zvířata) k výkrmu býků do vyšších porážkových hmotností. Je tedy žádoucí porovnat masnou užitkovost obou plemen také ve vyšších porážkových hmotnostech, za které je možné podle výše uvedených autorů považovat hmotnosti přes 650 kg. Cílem překládané práce bylo porovnání masné užitkovosti čistokrevných býků montbéliardského a českého strakatého plemene vykrmených do živé hmotnosti 680 kg.
Skupiny 18 býků českého strakatého (C) plemene a 18 býků montbeliardského (M) plemene byly ve shodných podmínkách vykrmeny do živé hmotnosti 680 kg s cílem porovnat jejich masnou užitkovost. Výsledky jsou uvedeny v Tab. I. až IV. Z uvedených tabulek vyplývá, že průměrné hodnoty sledovaných parametrů masné užitkovosti byly následující: porážková hmotnost 682,1 kg, věk při porážce 593,8 dnů, denní přírůstek živé hmotnosti 1,088 kg, hmotnost jatečně upraveného těla 378,2 kg, netto přírůstek 0.640 kg, výtěžnost 55,4 %, hmotnost kůže 59,3 kg, hmotnost hlavy s jazykem 20,6 kg, hmotnost a podíl ledvinového loje 14,9 kg a 2,18 %, zmasilost 3,06 bodů, protučnění 2,20 bodů, hmotnost pravé poloviny 185,9 kg. Hmotnost a výtěžnost vybraných částí pravých polovin jatečně upravených těl byly následující: přední čtvrť 84,1 kg a 45,2 %, zadní čtvrť 101,8 kg a 54,8 %, maso celkem 145,5 kg a 78,2 %, kosti 35,0 kg a 18,9 %, lojový ořez 3,87 kg a 2,08 % a poměr zadních a předních čtvrtí 1,21. V porovnání s býky C plemene byl u býků M plemene zjištěn vysoce průkazně vyšší denní přírůstek živé hmotnosti a netto přírůstek o (0,107 kg, resp. 0,065 kg) a vysoce průkazně nižší věk při porážce (o 63,5 dne) a hmotnost hlavy s jazykem (o 1 kg). Průkazné pak u M býků byly vyšší hodnoty zmasilosti (o 0,34 bodů), výtěžnost zadních čtvrtí (o 1 %) a poměr zadních a předních čtvrtí (o 0.05) a nižší hodnota u výtěžnosti zadních čtvrtí (o 1 %). Rozdíly mezi všemi zbývajícími proměnnými mezi oběmi plemeny byly statisticky neprůkazné. Na základě provedeného pokusu je možné konstatovat, že býci montbéliardského plemene vykázali vyšší intenzitu růstu, přičemž jejich další růstový potenciál byl vyšší než u býků českého strakatého plemene. Další sledované parametry masné užitkovosti včetně složení jatečných těl býků obou plemen byly srovnatelné a nebyly negativně ovlivněny vysokou porážkovou hmotností zvířat.
České strakaté, Montbeliarde, hovězí, masná užitkovost, jatečná hodnota
Comparison of meat performance of Montbeliarde and Czech Pied bulls fattened to live weight of 680 kg
Czech Pied bulls (C, n=18) and Montbeliarde bulls (M, n=18) were fattened up to the live weight of 680 kg in identical conditions with the aim to compare their meat performance. Mean values of the observed meat performance characteristics were as follows: slaughter weight 682.1 kg, age at slaughter 593.8 days, daily weight gain 1.088 kg, carcass weight 378.2 kg, net weight gain 0.640 kg, dressing percentage 55.4%, weight of hide 59.3 kg, weight of head and tongue 20.6 kg, weight and proportion of kidney fat 14.9 kg and 2.18%, carcass conformation score 3.06, carcass fatness score 2.20 and weight of the right side of carcass 185.9 kg. The weight and proportion of some parts of the right side of carcass were as follows: forequarter 84.1 kg and 45.2%, hindquarter 101.8 kg and 54.8%, total weight of meat 145.5 kg and 78.2%, bones 35.0 kg and 18.9%, separable fat 3.87 kg and 2.08% and hindquarter to forequarter ratio 1.21. Montbeliarde bulls showed a significantly greater (P
Keywords: Czech Pied Cattle, Montbeliarde, beef, meat performance, carcass value
Grants and funding:
The study was supported by MSM 432100001.
Received: September 20, 2004; Published: April 21, 2015 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- BARTOŇ, L., TESLÍK, V., URBAN, F., ŘEHÁK, D.: Jatečná hodnota býků českého strakatého a černostrakatého skotu při výkrmu do hmotnosti 620 kg. Živočišná výroba, 1996, 41, 10: 467-472. ISSN 0044-4847.
- GOLDA, J., PONÍŽIL, A., VRCHLABSKÝ, J.: The meat productivity of bulls sired by the German Pied and Montbeliard bulls. Živočišná výroba, 1988, 33, 2: 133-141. ISSN 0044-4847.
- GOLDA, J., VRCHLABSKÝ, J., PONÍŽIL, A.: The carcass value of the meat of bulls sired by bulls of the German Fleckvieh and Montbeliard breeds. Živočišná výroba, 1989, 34, 7: 577-586. ISSN 0044-4847.
- MIKŠÍK, J., ŠUBRT, J., ŽIŽLAVSKÝ, J., GOTTHARDOVÁ, J.: Masná užitkovost vykrmovaných býčků plemene montbéliarde. Živočišná výroba, 1996, 41, 9: 381-385. ISSN 0044-4847.
- MORISSE, J. P., COTTE, J. P., HUONNIC,D: Measurement and multifactorial analysis of carcass fatness in intensively reared bulls. Revue de medecine veterinaire, 1990, 141, (8-9): 661-669. ISSN 0035-1555.
- SOMMER, A. et al.: Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. 1. vyd. Pohořelice: ČZS VÚVZ, 1994. 198 s.
- ŠUBRT, J., MIKŠÍK, J. ŽIŽLAVSKÝ, J., POLÁCH, P.: Základní jatečný rozbor býků montbeliardského plemene. Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis, 1997, 45, 1: 91-98. ISSN 1211-8516.
- ŠUBRT, J., MIKŠÍK, J.: A comparison of selected duality parameters of the meat of Czech Pied and Montbeliárd bulls. Czech journal of animal science, 2002, 47, 2: 57-63. ISSN 1212-1819.
- VOŘÍŠKOVÁ, J., FRELICH, J., PŘIBYL, J.: Carcass value of bulls-crosses of Czech Pied and Black Pied cattle with beef bovine breeds. Czech journal of animal science, 1998, 43, 2: 77-86. ISSN 1212-1819.
- VRCHLABSKÝ, J., GOLDA, J., PONÍŽIL, A.: Jatečná hodnota býků vykrmovaných do vyšší hmotnosti. Živočišná výroba, 1988, 33, 6: 515-520. ISSN 0044-4847.
- WARZECHA, H., HANSCHMANN, G., REICHARDT, W.: Das Fleckvieh aus dem Jura. Tierzucht, 1995, 10: 70-72.
- ŽUPKA, Z.: Postnatal changes in the conformation of slaughter carcasses of bullocks of Bohemian Pied cattle - an allometric study. Živočišná výroba, 1987, 32, 11: 989-996. ISSN 0044-4847.
- ŽUPKA, Z., KUBÍN, J., VÁŇA, J., ŠUBRT, J., SVOBODA, J., ČÍŽEK, J.: Jatečná hodnota býků - kříženců plemen české strakaté, černostrakaté holštýnské a černostrakaté nížinné vykrmovaných do hmotnosti 600 kg. Živočišná výroba, 1985, 30, 8: 725-732. ISSN 0044-4847.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.