Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(5), 101-106 | DOI: 10.11118/actaun200452050101
Vliv přídavku kvasinkové kultury na užitkovost telat
- Ústav výživy a krmení hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
V pokusu s telaty plemene Holstein v období rostlinné výživy byl testován vliv přídavku kvasinkové kultury Sacharomyces cerevisiae (kmen 47) na užitkovost, zejména denní přírůstek, konverzi krmiv a kondici telat. Byla zkrmována dieta na bázi 3 kg kvalitní kukuřičné siláže, 5,5 kg travní senáže, 1 kg lučního sena a 1,6 kg doplňkové startérové směsi ČOT B. Kvasinková kultura Sacharomyces cerevisiae byla přidána do startérové směsi v dávce 1 g/kg. Každé tele v pokusné skupině denně přijalo 1,6 g. Přídavek kvasinkového preparátu do startérové směsi ČOT telatům plemene Holstein statisticky nevýznamně zvýšil denní přírůstky (7,41±0,056 kg) ve srovnání s přírůstky telat kontrolní skupiny (0,729±0,058 kg) a zlepšil konverzi směsi (2,16 kg/kg přírůstku) u pokusné skupiny oproti kontrolní skupině (2,19 kg/kg přírůstku). V krmné dietě byla konstatována relativně vysoká koncentrace vlákniny a také vysoká molární koncentrace kvasných kyselin ze zkrmovaných siláží. Statisticky významné rozdíly nebyly zjištěny ani mezi průměry konečné živé hmotnosti telat pokusné i kontrolní skupiny (P > 0,05). Telata v pokusné skupině měla lepší kondici a konzistenci výkalů ve srovnání s telaty kontrolní skupiny.
kvasinková kultura, Sacharomyces cerevisiae, krmení telat, přírůstek živé hmotnosti, konverze živin
The effect of yeast culture addition on utility of calves
In the present study, examined was the effect of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae, Strain 47) on performance (especially on daily gains, feed conversion and condition) in an experiment with a group of Holstein calves within the period of plant nutrition. Animals received a diet consisting of 3 kg of good maize silage, 5.5 kg of grass haylage, 1 kg of meadow hay and 1.6 kg of supplementary starter feed mixture ČOT B. The yeast culture was added to the starter in the dose of 1 g.kg-1. This means that each experimental calf received 1.6 g of yeast culture per day. The supplement of yeast culture showed a positive effect on daily gains and on the final body weight of calves; however, the differences were statistically not significant (P>0.05). In control and experimental groups, the mean conversion rates of concentrate were 2.19 kg and 2.13 kg, respectively. There was no difference in feed intake and feed conversion efficiency. The difference in final live body weights of calves in the control and experimental groups was also not significant. However, the condition of calves in the experimental group was much better and the scours were in general less frequent.
Keywords: calves, yeast culture, saccharomyces cerevisiae, calves feeding, liveweight gain, conversion nutrients
Grants and funding:
Příspěvek byl realizován za podpory projektu VZ MSM 432100001.
Received: August 30, 2004; Published: April 21, 2015 Show citation
References
- ALSHAIKH, M. A., ALSIADI, M. Y., ZAHRAN, S. M. et al.: Effect of feeding yeast culture from different sources on the performance of lactating Holstein cow in Saudi Arabia. Asian Australasian Journal of Animal Science, 2002, 15:3, 352-356. DOI: 10.5713/ajas.2002.352
Go to original source...
- BLAKE, J. S.: Význam stabilního bachorového prostředí pro užitkovost přežvýkavců a způsoby jeho dosažení. In. Biotechnologie ve výživě zvířat. VII. Evropské přednáškové turné, Brno, 1993, s. 25-37.
- ČERMÁK, B.: Výživa a krmení telat a jalovic. Institut výchovy a vzdělávání Mze ČR Praha, 1994, 36 s, ISBN 80-7105-180-2.
- ČÍTEK, J., ŠTOCH, M.: Základy odchovu telat. Institut výchovy a vzdělávání Mze ČR Praha, 1999, 27 s, ISBN 80-7105-087-3.
- DAVIS, C. L., DRACKLEY, J. K.: The development, Nutrition, and Management of the young calf. Iowa state universitty Press, Ames Iowa, 1998.
- DOREAU, M., JOUANY, J. P.: Effect of a Saccharomyces cerevisiae culture on nutrient digestion in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 1998, 81:12, 3214-3221. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(98)75885-0
Go to original source...
- HITZGER, J., BRTNA, J., DOLEŽAL, P. a kol.: Kvalitní konzervovaná krmiva: Základ efektivní produkce mléka a masa. PPP/6 - Produkce a příprava krmiv. PV agency spol. s r.o., Brno, 2003, 94 s.
- HUČKO, B., MUDŘÍK, Z., KODEŠ, A.: Ovlivnění rozvoje bachoru u telat krmených rozdílnou krmnou dávkou. In IV. Kábrtovy dny, VFU Brno, 2001, 163-167.
- KAMRA, D. N., CHAUDHARY, L. C., NEETA, A. a kol.: Growth performance, nutrient utilization, rumen fermentation and enzyme activities in calves fed on Saccharomyces cerevisiae supplemented Diet. Indian Journal of Animal Sciences, 2002, 72:6, 472-475.
- KRÁSA, A. ZEMAN, L., LOSSMANN, J. a kol.: Výkrm skotu do nižších porážkových hmotností. Studijní informace, Živočišná výroba č. 4, 1995, 34 s.
- LOHNERT, H. J., OCHRIMENKO, W. I., SUNDER, A. et al.: Influence of living yeast cells (Saccharomyces cerevisiae) on the rearing of calves. In Vitamine und Zusatzstoffe in der Ernährung von Mensch und Tier. Jena Thuringen 2001, 497-500.
- LYONS, T. P.: Požadavky současnosti na vývoj biotechnologických metod v oblasti výživy a krmení zvířat. In Biotechnologie ve výživě zvířat. VII Evropské přednáškové turné, Brno, 1993, 11-24.
- MÍKA, V., HARAZIM, J., KALAČ, P. a kol.: Kvalita píce. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha, 1997, 227 s.
- PANDA, A. K., RAMESHWAR, S., PATHAK, N. N. a kol.: Effect of dietary inclusion of Saccharomyces cerevisiae on rumen fermentation in crossbred calcves. Indian Journal of Animal Nutrition, 1999, 16:4, s. 291-294.
- SINGH, R., CHAUDHARY, L. C., KAMRA, D. N. et al.: Effect of dietary supplementation with yeast cell suspension (Saccharomyces cerevisiae) on nutrient utilisation and growth response in crossbraed calves. Assian Australasian Journal of Animal Sciences, 1998, 11:3, 268-271. DOI: 10.5713/ajas.1998.268
Go to original source...
- SOMMER, A., ČEREŠŇÁKOVÁ, Z., FRYDRYCH, Z. a kol. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. Česká akademie zemědělských věd, Pohořelice, 1994, 196 s.
- SOMMER, A., PETRIKOVIČ, P.: K problémom výživy vysokoprodukčných dojníc. Agromagazín, 11, 2003, 32-35.
- SPANN, B.: Fütterungsberater Rind, Kälber, Milchvieh, Mastrinder. Verlagsunion AGRAR, 1993, 183 s.
- STRUSINSKA, D., IWANSKA, S., PYSERA, D.: Productions effect in calves fed on diets supplemented with digestive acid and the yeast Saccharomyces cerevisiae. In IV. Miedzynarodowa Konferencja Naukowa, Warszawa, 1998, 321-330.
- STRZETELSKI, J. A., MACIEJEWICZ, R. J., MACIASZEK, K. et al.: Yeast cells as a supplement for cattle. 1. Liquid viable yeast cultures for calves. Journal of Animal and Feed Sciences, 1995, 4:3, 171-181. DOI: 10.22358/jafs/69791/1995
Go to original source...
- SUNE, R. W.: The yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) strain 1026 as manipulator of ruminal fermentation in relation to milk yield and composition. Revista-Cientifica-Rural, 1998, 3:1, 70-79.
- VOJTÍŠEK, B.: Kvalita siláží, senáží a jejich vliv na zdraví krav. Farmář, č. 6, 1998, 31-32.
- WILKINSON, J. M.: Silage and health. In.The XII th International Silage Conference, Uppsala Sweden, 1999, p. 67-77.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.