Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(5), 73-82 | DOI: 10.11118/actaun200452050073
O identifikaci elastických vlastností vaječných skořápek při kvazi statickém stlačování
- 1 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
- 2 Ústav základů techniky a automobilové dopravy, Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Práce obsahuje úvodní studii zaměřenou na hodnocení elastických konstant vaječné skořápky při stlačování vejce mezi dvěma rovinnými deskami. Postup vychází z výpočtu deformace na povrchu stlačované vaječné skořápky a následného srovnání vypočtených hodnot s experimentálními. V dané práci jsme provedli měření těchto deformací v jednom bodě při různých úrovních zátěžné síly. Z experimentálních dat vyplývá, že jak deformace, tak velikost stlačení závisí na zatěžující síle lineárně, a to až do okamžiku porušení skořápky. Pro výpočet byla použita relativně spolehlivá teorie skořepiny, které byla ověřena jak pro statické, tak zejména pro dynamické zatěžování. Tato teorie umožňuje získat analytické řešení, a to i pro případ vrstevnaté skořepiny s ortotropními elastickými vlastnostmi. Porovnání experimentu a teorie vede k závěru, že použitá teorie nevede k možnosti získat exaktní hodnoty elastických vlastností. Hodnoty Youngova modulu a Poissonovy konstanty mohou být určeny jen přibližně s tím, že pro jiné hodnoty zátěžné síly může dojít ke zkreslení velikosti napětí. Přesto bude nutné tuto teorii ověřit s tím, že budou provedena měření v dalších bodech a též v dalším směru. Obecně se však ukazuje, že pro detailnější řešení bude vyžadovat numerickou simulaci.
vaječná skořápka, elastické vlastnosti, teorie skořepin, tlakové zatěžování, deformace, lom
On the identification of the eggshell elastic properties under quasistatic compression
The problem of the identification of the elastic properties of eggshell, i.e. the evaluation of the Young's modulus and Poisson's ratio is solved. The eggshell is considered as a rotational shell. The experiments on the egg compression under quasistatic loading have been conducted. During these experiments a strain on the eggshell surface has been recorded. By the mutual comparison between experimental and theoretical values of strains the influence of the elastic constants has been demonstrated.
Keywords: eggshell, elastic shell theory, strain, elastic constants, compression
Grants and funding:
The authors would like to express hearty thanks for the financial support under contract MSM: 432100001.
Received: September 15, 2004; Published: April 21, 2015 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- BAIN, M.: A reinterpretation of eggshell strength. In: "Eggs quality (S. E. Solomon, Ed.), Manson Publishing /The Veterinary Press/ Iowa State University Press, 1997, pp. 131-142.
- MANCEAU, J. R. and HENDERSON, J. M.: Physical properties of eggshells. Transactions of the American Society Agriculture Engineering 13: 436, 1970.
Go to original source...
- REHKUGLER, G. E.: Modulus of elasticity and ultimate strength of the hen's eggshell. Journal of Agriculture Engineering Research 8: 352-354, 1963.
- TUMG, M. A., STALEY, L. M. and HUNT, J. R.: Estimation of the Young's modulus and faailure stresses in the hen's eggshells. Canadian Agricultural Engineering 11: 3-5, 1969.
- BARTOŇ, S. and KŘIVÁNEK, I.: Determination of parameters of egg's perimeterby analysis of digital photography in Maple. Proc. Of the Symposium on the Quality food evaluation, 2001, March 8, Brno.
- GONG, S. W., TOH, S. L. and SHIM, V. P. W.: The elastic response of orthotropic laminated cylindrical shells to low velocity impact. Composites Engng 5: 257-275, 1995. DOI: 10.1016/0961-9526(94)00096-R
Go to original source...
- SHIM, V. P. W., TOH, S. L. and GONG, S. W.: The elastic impact response of glass/epoxy laminated ogival shells. Int. J. Impact Engng 18: 633-656, 1996. DOI: 10.1016/0734-743X(95)00061-E
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.