Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(5), 61-72 | DOI: 10.11118/actaun200452050061
Identifikace živočišného druhu a konkrétního kusu v masných výrobcích při využití PCR
- Ústav genetiky, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Cílem práce bylo aplikovat a ověřit v Laboratoři aplikované molekulární genetiky (LAMGen) Ústavu genetiky MZLU v Brně molekulárně-genetické metody napomáhající při sledování bezpečnosti potravin. Během práce byly optimalizovány metody PCR reakcí pro detekci tkáně skotu, prasete a kura a byla ověřována přítomnost deklarovaných tkání ve vybraných masných výrobcích odebraných z tržní sítě. Při identifikaci konkrétního kusu dobytka ve směsných masných výrobcích (po různých technologických zásazích) jsme byli schopni identifikovat vybrané konkrétní kusy v masové směsi. Při větší kumulaci jedinců v masové směsi je zastoupení jednotlivých alel početnější a variabilnější. Mohlo by se stát, že by ve směsi byly nalezeny alely velikostně odpovídající DNA profilu jedince, i když se daný konkrétní jedinec v masové směsi fyzicky nenachází. U směsných výrobků vyrobených výhradně ze zvířat, jejichž fragmentační analýzy jsme měli k dispozici, byl zaznamenán výskyt pouze alel mikrosatelitů odpovídající záznamům jednotlivých jedinců. Ve směsi obsahující maso testovaného zvířete a zvířat netestovaných je možno ve spektru fragment l identifikovat fragmenty pocházející od testovaného zvířete. Došli jsme k závěru, že ve výrobcích, které jsou vyrobeny ze směsi z většího počtu zvířat, je možné přítomnost konkrétního jedince použitou metodikou pouze vyloučit, nikoli však potvrdit.
DNA, identifikace, vepřové, hovězí, kuřecí maso
Identification of the species and individual animals in the processed meat products by PCR - based analyses
The aim of the work was to establish and optimize the molecular-genetic methods, which could be used in the Laboratory of Applied Molecular Genetics (LAMGen) at the Department of Genetics MZLU Brno for the monitoring of food products safety.
During the work, the methods of PCR reactions for the detection of cattle, porcine and chicken tissues were optimized and the presence of declared tissues in meat products from the markets was proved. Throughout the identification of individuals in the meat mixture products (after the different technological interventions), we were able to confirm the presence of the concrete head of animal. When accumulating several individuals in the meat mixture, allele composition is more numerous and variable. In this case, it can happen that the alleles, responding to the individual DNA profile, could be found even if a specific individual is not physically present in the mixture. In the meat products, made from animals with available results of fragment analysis, we confirmed the presence of microsatellite alleles corresponding to the specific individuals' data logging. On the other hand, in the products, containing tissues from the animals without available results of fragment analysis, it was in addition possible to identify the microsatellite alleles, which missed in output data logging of analyzed animals.
We concluded, that in the meat products, made from the mixture of large number of animals, the presence of the specific individual can be only excluded, not confirmed.
Keywords: DNA, identification, pig, cattle, chicken, meat
Grants and funding:
Materiál byl zpracován s podporou GAČR No. 523/03/HO76, VZ MSM 432100001, IGA MZLU v Brně č.15/2004, FRVŠ 159/2004.
Received: April 19, 2004; Published: April 21, 2015 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- CALVO, J. H., ZARAGOZA, P., OSTA, R. A.: quick and more sensitive method to identify pork in processed and unprocessed food by PCR amplification of a new specific DNA fragment. Journal of Animal Science, 2001, 79: 2108-2112. DOI: 10.2527/2001.7982108x
Go to original source...
- CHECA, M. L., DUNNER, S., CAŃÓN, J.: Prediction of X and Y chromosome content in bovine sperm by using DNA pools through capillary electrophoresis. Theriogenology, 2002, 58: 1579-1586. DOI: 10.1016/S0093-691X(02)01077-4
Go to original source...
- ELDRIDGE, J., ZEHNER, Z., PATERSON, B. M.: Nucleotide sequence of the chicken cardiac alpha actin gene: absence of strong homologies in the promoter and 3' untranslated regions with the skeletal alpha actin sequence. Gene, 1985, 36: 55-63. DOI: 10.1016/0378-1119(85)90069-1
Go to original source...
- JANSSEN, F. W., HAGELE, G. H., BUNTJER, J. B., LENSTRA, J. A.: Species identification in meat by using PCR-generated satellite probes. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 1998, 21: 115-120. DOI: 10.1038/sj.jim.2900541
Go to original source...
- LIPKIN, E., MOSIG, M. O., DARVASI, A., EZRA, E., SHALOM, A., FRIEDMANN, A., SOLLER, M.: Quantitative trait locus mapping in dairy cattle by means of selective milk DNA pooling using dinucleotide microsatellite markers: analysis of milk protein percentage. Genetics, 1998, 149:1557-1567.
Go to original source...
- LOCKLEY, A. K., BARDSLEY, R. G.: Intron variability in an actin gene can be used to discriminate between chicken and turkey DNA. Meat Science, 2002, 61: 163-168. DOI: 10.1016/S0309-1740(01)00180-2
Go to original source...
- MATSUNAGA, T., SHIBATA, K., YAMADA, J., SHINMURA, Y., CHIKUNI, K.: Identification of meat species based on the difference of 18 S ribosomal RNA genes. Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology, 1998, 12: 719-723. DOI: 10.3136/nskkk.45.719
Go to original source...
- MATSUNAGA, T., CHIKUNI, K., TANABE, R., MUROYA, S., SHIBATA, K., YAMADA, J., SHINMURA, Y.: A quick and simple method for the identification of meat species and meat products by PCR assay. Meat Science, 1999, 51: 143-148. DOI: 10.1016/S0309-1740(98)00112-0
Go to original source...
- OBROVSKÁ, I., STEINHAUSEROVÁ, I., NEBOLA, M., KRKOŠKA, L.: Identifikace druhů masa v masných výrobcích. Veterinářství, 2002, 52: 421-423.
- PARTIS, L., CROAN, D., GUO, Z., CLARK, R., COLDHAM, T., MURPHY, J.: Evaluation of a DNA fingerprinting method of determining the species of origin of meats. Meat Science, 2000, 54: 369-376. DOI: 10.1016/S0309-1740(99)00112-6
Go to original source...
- PUTNOVÁ, L., KNOLL, A., DVOŘÁK, V., DVOŘÁK, J.: A novel porcine microsatellite panel for the identification of individuals and parentage control in the Czech Republic. Czech Journal of Animal Science, 2003, 48: 307-314.
- SAIKI, R. K., GELFAND, D. H., STOFFEL, S., SCHARF, S. J., HIGUCHI, R., HORN, G. T., MULLIS, K. B., ERLICH, H. A.: Primer-directed enzymatic amplification of DNA with a thermostable DNA polymerase. Science, 1988, 239: 487-491. DOI: 10.1126/science.2448875
Go to original source...
- SHINDE, D., LAI, Y., SUN, F., ARNHEIM, N.: Taq DNA polymerase slippage mutation rates measured by PCR and quasi-likelihood analysis: (CA/GT)n and (A/T)n microsatellites. Nucleic Acids Research, 2003, 31: 974-980. DOI: 10.1093/nar/gkg178
Go to original source...
- SKOWRONSKI, J., PLUCIENNICZAK, A., BEDNAREK, A., JAWORSKI, J.: Bovine 1.709 satellite. Recombination hotspots and dispersed repeated sequences. Journal of Molecular Biology, 1984, 177: 399-416. DOI: 10.1016/0022-2836(84)90292-4
Go to original source...
- UNSELD, M., BEYERMAN, B., BRANDT, P., HEISEL, R.: Identification of the species of origin of highly processed meat products by mitochondrial DNA sequences. Genome Research, 1995, 4: 241-243. DOI: 10.1101/gr.4.4.241
Go to original source...
- WOLF, C., RENTSCH, J., HÖBNER, P.: PCR-RFLP analysis of mitochondrial DNA: A reliable method for species identification. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1999, 47: 1350-1355. DOI: 10.1021/jf9808426
Go to original source...
- WOLF, C., LÜTHY, J.: Quantitative competitive PCR for quantification of porcine DNA. Meat Science, 2001, 57: 161-168. DOI: 10.1016/S0309-1740(00)00088-7
Go to original source...
- ZHANG, G., ZHENG, M., ZHOU, Z., OUYANG, H., LU, Q.: Establishment and application of a polymerase chain reaction for the identification of beef. Meat Science, 1999, 51: 233-236.
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.