Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(5), 41-46 | DOI: 10.11118/actaun200452050041
Vliv podílu svaloviny na obsah intramuskulárního tuku v MLLT u testovaných hybridních prasat
- Ústav chovu hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Cílem práce bylo stanovení obsahu vnitrosvalového (intramuskulárního) tuku v nejdelším zádovém svalu (musculus longissimus lumborum et thoracis - MLLT) u testovaných jatečných hybridů dvou kombinací víceplemenného užitkového křížení, a to (BU x L) x (D x H) (n = 50) a (BU x L) x D (n = 43).
Zjištěné hodnoty obsahu intramuskulárního tuku byly zaznamenány u každé kombinace podle pohlaví a podle vytvořených skupin jatečných hybridů dle obchodního zatříďování do SEUROP systému podle % podílu svaloviny.
U naměřených hodnot IMT mezi oběma kombinacemi (BU x L) x (D x H) (3,39 %) a (BU x L) x D (2,69 %) byl zjištěn statisticky vysoce průkazný rozdíl P≤0,01. Nepatrný rozdíl byl stanoven mezi pohlavím u obou kombinací, kdy prasničky vykazovaly vyšší hodnoty obsahu IMT na rozdíl od vepříků.
Nejvyšší naměřená průměrná hodnota % IMT (3,29) byla dosažena u kombinace (BU x L) x (D x H) ve třídě E, naopak nejnižší průměrná hodnot IMT byla zaznamenána ve třídě S, a to 2,48 %. Ve třídě U, resp. R byly zjištěny hodnoty IMT 2,56 %, resp. 3,08 %.
U kombinace (BU x L) x D byla nejvyšší průměrná hodnota 3,10 % IMT zjištěna u třídy S a nejnižší 2,58 % IMT ve třídě E. Ve třídě U, resp. R byly stanoveny % hodnoty IMT 2,83, resp. 2,67.
Statisticky průkazná P≤0,05 nízká negativní závislost r = -0,2107 byla zjištěna mezi % IMT a podílem svaloviny.
Nízká negativní závislost r = -0,1359 byla vysledována mezi % IMT a tloušťkou svalstva. Nízká kladná závislost r = 0,1658 byla stanovena mezi % IMT a výškou hřbetního tuku.
Zjištěné rozdíly ve fenotypových úrovních obsahu IMT je možné využít pro další zpřesňování selekční práce.
podíl svaloviny, intramuskulární tuk, jatečný hybrid
An influence of lean meat kontent on a kontent of intramuscular fat in MLLT of tested hybrid pigs
The aim of the study was to evaluate a content of intramuscular fat in musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT) of tested carcass pig hybrids (two combinations of multi-breed commercial hybridization) - (CLW x L) x (D x H) (n = 50) and (BU x L) x D (n = 43).
Determined values of a content of intramuscular fat of each combination were noted according to sex and according to group of sort in SEUROP system (% of lean meat). High conclusive difference (P≤0.01) was found in measured values of IMT between combinations (CLW x L) x (D x H) (3.39%) and (CLW x L) x D (2.69%). Small difference was determined between sex in both combinations - gilts showed higher values of IMT content contrary to hogs.
The highest measured value of IMT content (3.29%) was reached in combination (CLW x L) x (D x H) in class E, the lowest average value (2.48%) was reached in class S. In class U (R) was determined a content of IMT on a level of 2.56% (3.08%).
The highest measured value of IMT content (3.10%) was reached in combination (CLW x L) x D in class S, the lowest average value (2.58%) was reached in class E. In class U (R) was determined a content of IMT on a level of 2.83% (2.67%).
Statistical conclusive (P≤0.05) low negative correlation (r = -0.2107) was determined between % IMT and a lean meat percentage. Low negative correlation (r = -0.1359) was determined between % IMT and muscle depth.
Low positive correlation (r = 0.1658) was determined between % IMT and back fat thickness.
Keywords: content of lean meat, intramuscular fat, carcass hybrid
Grants and funding:
Příspěvek vznikl za podpory výzkumného záměru MSM 432100001.
Received: July 15, 2004; Published: April 21, 2015 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- ADAMEC, T. NAĎEJE, B., LAŠTOVKOVÁ, J, KOUCKÝ, M.: Comparison of several pig breeds in fattening and meat quality in some experimental conditions of a Czech region, EAAP, No. 100, Zurich, 2000, s. 193-196
- ARMERO, E., FLORES, M., BARBOSA, J. A., TOLDRA, F., PLA, M.:Effects of terminal pig sire types and sex: On carcass traits, meat quality and sensory analysis of dry-cured ham. Int. Cong. Meat Sci. Techn., Barcelona, 1998, (2), s. 904-905
- BAULAIN, U., KÖHLER, P., KALLWEIT, E., BRADE, W.:Intramuscular fat content in some native German pig breeds, Quality of meat and fat in pigs as affected by genetics and nutrition, EAAP, No. 100, Zurich, 2000, s. 181-184
- BAKKE, H., STANDAL, N.: Intramuscular fat content and some carcass composition traits in line of pigs selected for rate of gain and thickness of backfat. Acta Agric. Scand., 1975, 25, s. 221-224 DOI: 10.1080/00015127509435042
Go to original source...
- BEČKOVÁ, R.: Možnosti zlepšování kvality vepřového masa, Náš chov, 1997, 8/97, s. 17-19
- BEJERHOLM, C., BARTON GADE, P.: Effect of intramuscular fat level on eating quality of pig meat. In: Proc. 32nd Eur. Mtg. Meat, Ghent, 1986, s.389-392
- ČECHOVÁ, M., VÁCLAVOVSKÝ, J.: Vliv porážkové hmotnosti a meziplemenné kombinace na obsah IMT ve vepřovém mase, Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Animal Sciences, 2003, (1), s. 73-76
- HOLKOVÁ, I., BEČKOVÁ, R.: Vnitrosvalový tuk - faktor ovlivňující jakost masa, Náš chov, 1993, 1/93, s. 24
- HOVENIER, R., NOVELLI, E., BADIANI, A., SELBONO, G. ROSA, P.: Breeding for pig meat quality in halothane negative populations - review. Pig News and Inform, 1993, 14, 17 N-25N
- KERNEROVÁ, N., MATOUŠEK, V., VÁCLAVOVSKÝ, J., VEJČÍK, A.: Obsah intramuskulárního tuku u finálních hybridů prasat, Sborník z vědecké konference k jubileu nedožitých 90. nar. K. Koubka, Jihočeská univerzita, České Budějovice, 1992, s.161-162
- LO, L. L., McLAREN, D. G., McKEITH, F. K., FERNANDO, R. L., NOVAKOFSKI, J.: Genetic analyses of growth, real-time ultrasound, carcass and pork quality traits in Duroc and Landrace pigs, J. Anim. Sci., 1992, 70: 2373 DOI: 10.2527/1992.7082373x
Go to original source...
- MATOUŠEK, V., KERNEROVÁ, N., VÁCLAVOVSKÝ, J., VEJČÍK, A.: Analýza kvality masa u hybridní populace prasat, Živočišná výroba, 1997, 42, (11), s.511-515
- MIKULE, V., ČECHOVÁ, M., SLÁDEK, L.: An influence of improving on higher meatness on a content of intramuscular fat in pork, Acta Universitas Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2002, L, (3), s. 135-140
- PALANSKÁ, O., MOJTO, J., HETÉNYI, L.: Súčasný pohĺad na kvalitu tuku jatočných ošípaných, Náš chov, 1993, 1, s.25-27
- POLTARSKÝ, J., PALANSKÁ, O.: Vplyv pohlavia a porážkovej hmotnosti na výkrmovú schopnosť a kvalitu mäsa. Živočišná výroba, 1991, 36, s. 685-693
- PULKRÁBEK, J.: Klasifikace jatečných těl prasat podle SEUROP - systému. Sborník z odborného semináře: Aktuální otázky zpeněžování jatečných zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2000, s. 13-17.
- SCHWÖRER, D., HOFER, A., LORENZ, D., REBSAMEN, A.: Selektion auf intramuskuläres Fett in der Schweizerischen Schweinezucht, IMF-Kolloquium der Thüringer Landesanstalt für Landwirtschaft, Wilhelmsthal, V19, 1999.
- ŠIMEK, J., GROLICHOVÁ, M., STEINHAUSEROVÁ, I., STEINHAUSER, L.: Carcass and meat quality of selected final hybrids of pigs in the Czech Republic, Meat Science, 2004, 66, s. 383-386 DOI: 10.1016/S0309-1740(03)00124-4
Go to original source...
- VÁCLAVOVSKÝ, J., VEJČÍK, A., KERNEROVÁ, N.: Kvalita jatečných těl hybridních prasat z pohledu EUROP systému, Sborník referátů z mezinárodní vědecké konference Agroregion, České Budějovice, 1997, s.183-184
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.