Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2009, 57(6), 267-274 | DOI: 10.11118/actaun200957060267
CENOVÁ FLEXIBILITA SVĚTOVÉHO TRHU S KAKAOVÝMI BOBY
- Ústav regionální a podnikové ekonomiky, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Příspěvek se zabývá analýzou cenové flexibility světového trhu s kakaovými boby. Analýza byla provedena na základě údajů získaných z databáze ICCO za sklizňové roky 1960/1961 až 2005/2006. Z databáze ICCO byly pro analýzu cenové flexibility světového trhu s kakaovými boby převzaty průměrné roční úrovně cen (pt) na Komoditní burze v Londýně - LIFFE a na Komoditní burze v New Yorku - CSCE a dále roční podíly zásoby kakaových bobů vzhledem k objemu jejich zpracování (stgt). K analýze cenové flexibility světového trhu s kakaovými boby byl jako nástroj zvolen autoregresní model s logaritmicko-lineární specifikací. Hodnoty jeho parametrů byly odhadnuty běžnou metodou nejmenších čtverců. Aplikací sestaveného a statisticky ověřeného cenového modelu: lnpt = 2,6824 - 0,4041 × lnstgt + 0,8301 × lnpt-1 + ut byla v prvé řadě stanovena úroveň běžné cenové flexibility světového trhu s kakaovými boby, respektive hodnota dynamické cenové flexibility nultého řádu: ϕ = ϕ(0) = -0,4041. Zjištěné koeficienty cenové flexibility ϕ, respektive ϕ(0) naznačují, že při 1% nárůstu podílu zásoby kakaových bobů vzhledem k objemu jejich zpracování v rámci sklizňového období t by ve stejném sklizňovém období přineslo snížení světové ceny kakaových bobů o 0,4041 %. Vzhledem k závěrům Weymar, F. H. (1969) nebo Adams, F. G., Behrman, J. R. (1976) či Wilson, P. R. D. (1984) je třeba vedle běžné cenové flexibility vyhodnotit spíše cenovou flexibilitu posunutou o jedno časové období, tj. posoudit úroveň dynamické cenové flexibility prvního řádu: ϕ(1) = -0,3354. Koeficient dynamické cenové flexibility ϕ(1) ukazuje, že 1% zvýšení podílu zásoby kakaových bobů vzhledem k objemu jejich zpracování v těsně předcházejícím sklizňovém období (t - 1) by v navazujícím sklizňovém období t mohlo přinést pokles světové ceny kakaových bobů o 0,3354 %. Na úrovni časově posunuté cenové flexibility světového trhu s kakaovými boby byly dále vyhodnoceny koeficienty dynamické cenové flexibility druhého až desátého řádu: ϕ(1), ϕ(2), …, ϕ(10). Zjištěné hodnoty jsou obsaženy v Tab. IV. Uspořádanými součty po sobě jdoucích koeficientů dynamické cenové flexibility ∑Lλ=0ϕ(λ) byly určeny dlouhodobější úrovně cenové flexibility světového trhu s kakaovými boby Φ(L). Vypočtené hodnoty dlouhodobé cenové flexibility agregačního stupně jedna až deset: Φ(1), Φ(2), …, Φ(10) jsou opět zaneseny v Tab. IV. S ohledem na konvergentní vývoj hodnot dynamické cenové flexibility: limλ→∞ ϕ(λ) = -0,4041 × 0,8301λ = 0 , byla stanovena teoretická rovnovážná cenová flexibilita světového trhu s kakaovými boby Φ*. Rovnovážný koeficient Φ* vykazoval na základě simulace světového trhu s kakaovými boby prostřednictvím autoregresivního logaritmicko-lineárního modelu hodnotu -2,3784.
světový trh s kakaovými boby, autoregresivní cenový model, cenová flexibilita trhu s kakaovými boby, běžná cenová flexibilita, dynamická cenová flexibilita, rovnovážná cenová flexibilita
Price flexibility of world market for cocoa beans
The article is focused on the quantitative analysis of the price flexibility of the world market for the cocoa beans. The ICCO databases from 1960/1961 to 2005/2006 crop years were used for this analysis. In the investigated time period, the analysis of the price flexibility was based on the autoregressive form of the price model with the log-linear construction: lnpt = 2.6824 - 0.4041 × lnstgt + 0.8301 × lnpt-1 + ut. The values of the parameters of the autoregressive price model were estimated using OLS. The developed model was statistically significant in all evaluated respects (F-test, T-tests and Durbin's h-test). Within the analysis of the world market for the cocoa beans, the current, dynamic, long-term and long-equilibrium coefficients of price flexibility were evaluated. According to applied log-linear construction of the autoregressive price model, the level of the current price flexibility of the world market for the cocoa beans was -0.4041, the dynamic price flexibility of the first order achieved the value of -0.3354 and the long-equilibrium price flexibility of the world market for the cocoa beans takes the value of -2.3784.
Keywords: world market for cocoa beans, autoregressive price model, price flexibility of cocoa market, current price flexibility, dynamic price flexibility, long-term price flexibility
Grants and funding:
Příspěvek byl zpracován v rámci Výzkumného záměru PEF MZLU MSM 6215648904 Česká ekonomika v procesech integrace a globalizace a vývoj agrárního sektoru a sektoru služeb v nových podmínkách integrovaného agrárního trhu jako součást řešení tematického směru 4 Vývojové tendence agrobusinessu, formování segmentovaných trhů v rámci komoditních řetězců a potravinových sítí v procesech integrace a globalizace a změny agrární politiky.
Received: June 30, 2009; Published: October 7, 2014 Show citation
References
- ADAMS, F. G., BEHRMAN, J. R., 1976: Econometric models of world agricultural commodity markets. Cocoa, coffee, tea, wool, cotton, sugar, wheat, rice. Ballinger. Cambridge, MA, USA: 160 p. ISBN 0-88410-290-4.
- ARLT, J., 1999: Moderní metody modelování ekonomických časových řad. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 312 s. ISBN 80-7169-539-4.
- BEHRMAN, J. R., 1968: Monopolistic Cocoa Pricing. American Journal of Agricultural Economics, Vol. 50, No. 3: p. 702-719. ISSN: 00029092. DOI: 10.2307/1238269
Go to original source...
- DARKWAH, S. A., 2007: The Impact of Cocoa Industry Development on the Economy of Ghana. Brno: PEF-MZLU v Brně, 2007, 174 p.
- DARKWAH, S. A., SYROVÁTKA, P., 2008: World Prices of Cocoa Beans and its Impact on the GDP of Ghana. In ICABR 2008. p. 162-166 [CD-ROM] ISBN 978-80-7375-155-5.
- HUŠEK, R., 1999: Ekonometrická analýza. 1. vyd. Praha: Ekopress, 303 s. ISBN 80-86119-19-X.
- PINDYCK, R. S., RUBINFELD, D. L., 1998: Econometric Models and Economic Forecasting. 4th edition. Irwin/McGraw-Hill Inerantional Edition, 634 p. ISBN 0-07-115836-7.
- WEYMAR, F. H., 1969: The Dynamics of the World Cocoa Market. Journal of Economic Literature, Vol. 7, No. 2: p. 468-469. ISSN: 00220515.
- WILSON, P. R. D., 1984: Ghana and the International Cocoa Market, 1956-1969: a simulation model. North-Holland, Vol. 1, Issue 3: p. 327-344. ISSN: 0264-9993.
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.