Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(6), 225-236 | DOI: 10.11118/actaun200553060225

Charakteristika odvětví vinohradnictví a vinařství Nového Zélandu

Dagmar Kudová
Ústav managementu, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Příspěvek je zaměřen na charakteristiku vinohradnictví a vinařství Nového Zélandu, země, která patří spolu s Austrálií, Chile, Argentinou, Kalifornií a Jižní Afrikou mezi země Nového světa, a které se stávají jedněmi z nejdůležitějších výrobců vína na světě. Tím se stávají součástí konkurenčního prostředí odvětví vinohradnictví a vinařství ČR. Jedním z nezbytných východisek pro určení konkurenční pozice je podrobná analýza konkurence. Touto se ve svých příspěvcích zabývali Černíková, Žufan (2004), Duda (2004), Hrabalová (2004), Kudová (2005), Lišková (2004), Tomšík, Chládková (2005).
Vinohradnické oblasti Nového Zélandu se nacházejí v oblastech s vyšší průměrnou teplotou než jsou evropské oblasti. Toto klima vyhovuje převážně modrým hroznům. Začátek vinohradnictví je spojován se jménem Skota Jamese Busbyho, který vyrobil první víno roku 1836. V polovině 19. století již byly světově známy dvě vinařské oblasti, a to Auckland a Hawkes Bay. V roce 2004 existuje na Novém Zélandu 14 vinařských oblastí s celkovou rozlohou 18 112 ha plodných vinic, v roce 2006 má být rozloha plodných vinic větší o 15 % (celkem 20 877 ha). Oblastí s největším počtem ha vinic je Marlbourough (8 194 ha), v této oblasti je 275 pěstitelů vinné révy a ta se zpracovává ve 84 vinařských závodech. Celkem je na Novém Zélandu (v roce 2004) 471 vinařských závodů, přičemž v kategorii s roční výrobou vína více než 2 mil. l jsou pouze čtyři (největší vinařským podnikem je Montana, a.s.)
V roce 2004 se sklidilo na Novém Zélandu 162,100 t hroznů, což je nárůst proti roku 1995 o 123 %. Největší nárůst sklizených hroznů byl v oblasti Hawkes Bay, a to o 181 %. Produkce vína během sledovaných let kolísá, ale v roce 2004 lze očekávat nárůst vzhledem k množství sklizených hroznů. Vývoz novozélandského vína (v mil. l) stoupl od roku 1995 do roku 2003 téměř 3,5krát, v přepočtu z NZ$ na € se zvýšil 6,8krát. Vývoz novozélandského vína neustále stoupá, největší množství vína bylo vyvezeno od roku 1995 do Velké Británie (25,756 mil. l). Vývoz vína do ČR se od roku 1999 do roku 2003 zvýšil téměř 15krát, více se vyváží bílé víno. Průměrná cena jednoho litru vína dovezeného do ČR v roce 2003 byla 6,7 €. Dovoz vína na Nový Zéland vzrostl od roku 1995 do roku 2003 o 74 %. Nejvíce se dováželo víno z Austrálie a to tvořilo 73 % celkového dovezeného množství v roce 2004. Během sledovaných let došlo ke změně v převládajícím typu dováženého vína, od více dováženého bílého vína v roce 1999 po v současnosti převládající dovoz červeného vína (v roce 2003 o 17 %). Spotřeba alkoholických nápojů se zvýšila od roku 1998 do roku 2003 celkem o 6,5 %, nejvíce vzrostla spotřeba nápojů s obsahem alkoholu > 23 %, a to o 60,8 %.

odvětví, vinohradnictví, vinařství, marketingový rok, vývoz, dovoz

The characteristics of the winegrowing and wine-production in New Zealand

The paper is focused on characteristic of winegrowing and wine-production in New Zealand, country, which together with Australia, Chile, Argentina, California, and South Africa belongs to the countries of the so-called New World, and these countries become very important producers of wine in the world. Thus, they become a part of the competitive environment in winegrowing and wine-production of the Czech Republic. One of the necessary premises for determination of the competitive position is a detailed analysis of competition. This was also dealt with by Černíková, Žufan (2004), Duda (2004), Hrabalová (2004), Kudová (2005), Lišková (2004), Tomšík, Chládková (2005).
Winegrowing regions of New Zealand are located in the areas of higher average temperature than the European regions. This climate suits mostly for blue grapes. The beginning of winegrowing is connected with the name of a Scot James Busby, who produced the first wine in 1836. In the middle of the 19th century, two winegrowing regions were known worldwide - Auckland, and Hawkes Bay. Currently, there are 14 winegrowing regions with the area of 18.112 ha of fertile vineyards, and in 2006 the area of fertile vineyards should grow by 15% (to 20.877 ha). The area with the largest area of vineyards is Marlbourough (8.194 ha), where there are 275 growers of vine being processed by 84 wine-producers. The total number of wine producers in New Zealand in 2004 was 471, only four of them producing more than 2 mil. l (the biggest company is Montana).
The harvest in 2004 was 162.100 tons of grapes, in New Zealand, which means 123% growth in comparison with 1995. The highest growth of harvested grapes was in the region of Hawkes Bay - by 181%. Wine production is changing from year to year, but for the 2004 a growth is expected due to the volume of harvested grapes. The exports of New Zealand's wine have grown almost 3.5-times in the period of 1995-2003 in terms of its volume, and recounting it from NZ$ to €, the growth was even 6.8-times higher. The exports of New Zealand wine are continuously growing - the highest amount from 1995 was exported to Great Britain (25.756 mil. l). The exports to the Czech Republic have grown almost 15-times in the period of 1999-2003, with a prevalence of the white wine. The average price of one litre of wine imported to the Czech Republic in 2003 was € 6.7. Imports of wine to New Zealand have grown by 74% in the period of 1995-2003. Most of the imports are realized from Australia (73% of the total imports in 2004). Within the monitored period, there was a change in the prevailing type of the imported wine - from a prevalence of the white wine in 1999 to the currently prevailing red wine (growth by 17% in 2003). Consumption of alcohol have grown by 6.5% in the period of 1998-2003, most of which was caused by the growing consumption drinks with the alcohol content of more than 23% (growth by 60.8%).
The paper is a part of solution of the grant focused on analysis and formulation of further development of winegrowing and wine-production in the Czech Republic provided by the Ministry of Agriculture (No. QF 3276), and it is also a part of solution of the research plan of the Faculty of Business and Economics, MUAF in Brno (No. MSM 6215648904).

Keywords: industry, winegrowing, wine production, marketing year, exports, imports
Grants and funding:

Příspěvek je součástí řešení grantu zaměřeného na analýzu a vytvoření koncepce dalšího rozvoje odvětví vinohradnictví a vinařství v ČR poskytnutého NAZV (č. QF 3276) a je také součástí řešení výzkumného záměru PEF MZLU v Brně ((č. MSM 6215648904).

Received: June 14, 2005; Published: December 20, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kudová, D. (2005). The characteristics of the winegrowing and wine-production in New Zealand. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(6), 225-236. doi: 10.11118/actaun200553060225
Download citation

References

  1. ČERNÍKOVÁ, R.: Analýza trhu vína v ČR a Rakousku. In Medzinárodné vedecké dni 2004. Nitra: SPU Nitra, 2004, s. 190-195. ISBN 80-8069-356-0 (CD)
  2. ČERNÍKOVÁ, R., ŽUFAN, P.: Analýza odvětví vinařství v České republice a Německu. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, LII, 6. Brno: MZLU v Brně, 2004, s. 19-25. ISSN 1211-8516 DOI: 10.11118/actaun200452060019 Go to original source...
  3. DUDA, J.: Vinohradnictví a vinařství Slovenské republiky. In Odvětvové strategie a politiky. Brno: MZLU v Brně, 2004, s. 5-11. ISBN 80-7157-835-5
  4. HRABALOVÁ, A.: Analýza odvětví vinohradnictví a vinařství ve Španělsku. In Odvětvové strategie a politiky. Brno: MZLU v Brně, 2004, s. 19-26. ISBN 807157-835-5
  5. CHLÁDKOVÁ, H.: Trh vína v Jihoafrické republice In: Firma a konkurenční prostředí. Brno: PEF MZLU v Brně, 2005. * v tisku
  6. KUDOVÁ, D.: Charakteristika odvětví vinohradnictví a vinařství Austrálie In: Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, Brno: MZLU v Brně, 2005. * v tisku
  7. LIŠKOVÁ, S.: Analýza produkce a spotřeby vína v Rumunsku. In MendelNET 2004. Brno: PEF MZLU v Brně, 2004. * v tisku
  8. PRIEWE, J.: Vína Nového světa. přel. P. Roth.,1. vyd. Praha: Euromedia Group k. s., 2003. 167 s. Přel. z: Die neue Welt. ISBN 80-242-0981-0
  9. TOMŠÍK, P., CHLÁDKOVÁ, H.: Komparace par- ciálních analýz vinohradnictví a vinařství ČR, EU a Jihoafrické republiky In: Agricultural economics, Prague: Czech academy of agricultural sciences, 2005, * v tisku
  10. Sedláčková, H.: Strategická analýza, 1. vyd. Praha: C.H.Beck 2000.101 s. ISBN 80-7179-422-8

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.