Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56, 303-308

https://doi.org/10.11118/actaun200856020303
Published online 2014-11-14

On the influence of temperature on dynamic viscosity of dark beer

Libor Severa1, Josef Los2

1Ústav techniky a automobilové dopravy, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Temperature dependence of dark beer dynamic viscosity have been evaluated. The beer samples have been tested in the wide range of temperatures (from 2 to 90 °C) by means of rotary viscometer. The dynamic viscoity ranged from 3.91 to 1.01 mPas. Arrhenius equation have been used to model experimental data with satisfying match R2 = 0.993. Heat gradient in the gap of measuring cell have been described and evaluated.

Keywords

BEER, viscosity, modeling.

References

13 live references